ΕΞΟΔΟΣ

Tailor made

Καφές και κοκτέιλ στα μέτρα μας

31.07.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Tailor made

Καφές και κοκτέιλ στα μέτρα μας.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Κάποτε η πλατεία Ειρήνης ήταν γεμάτη υφασματάδικα, με τα τόπια να βγαίνουν ακόμη και στο πεζοδρόμιο. Εχουν μείνει ακόμη μερικά τέτοια, να δίνουν «χρώμα» στην περιοχή. Κάποια πάλι έχουν μετατραπεί σε καφέ και μπαρ-εστιατόρια. Σε έναν τέτοιο χώρο στεγάζεται το Tailor made, εξ ου και το όνομα. Τιμώντας την ιστορία του, οι ιδιοκτήτες Τάσος Δεληχρήστος και Μοίρα Γεραντωνάκη, διακόσμησαν τους τοίχους πίσω από το μπαρ με δύο τεράστια αυθεντικά αντίγραφα πατρόν και «σκάλισαν» στον τοίχο το πρόσωπο του Τσίλλερ, του αρχιτέκτονα που σχεδίασε το κτίσμα (και άλλα 900 περίπου, δίνοντας πνοή στην Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα). Εχει ιστορία, λοιπόν, και χαρακτήρα το μέρος, κάτι που αμέσως πιάνεις στον αέρα, μόλις διαβείς το κατώφλι του.

Τι παραγγέλνουμε: Δεξιά, βρίσκεται το μπαρ, όπου τις βραδινές ώρες παίρνουν «φωτιά» τα σέικερ και οι μπάρμεν δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν «Cheesecake» και «Paradise seed» (δύο από τα υπέροχα, δημιουργικά και πρωτότυπα κοκτέιλ τους – λεμονίζον το πρώτο, ελληνικών αναφορών το δεύτερο, το οποίο έχει ως βασικό συστατικό το λικέρ μαστίχας). Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, η δράση μετατοπίζεται στα αριστερά του μαγαζιού, στον χώρο προετοιμασίας των καφέδων, όπου δεσπόζει ένα τεράστιο μοναστηριακού τύπου τραπέζι. Πιάνεις θέση και σε λίγο περιμένεις τον μπαρίστα/σερβιτόρο να πάρει την παραγγελία σου. Κάθε μέρα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο από τις δεκάδες διαφορετικές σπάνιες και εκλεκτές ποικιλίες καφέ που έχουν φροντίσει να ψάξουν, να δοκιμάσουν και να εισάγουν ο Τάσος με τη Μοίρα αποκλειστικά για το Tailor Made. Κάθε φλιτζάνι εσπρέσο φτάνει με τα «διαπιστευτήριά» του, ένα καρτελάκι με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, δηλαδή την ποικιλία, τη χώρα προέλευσης, τον παραγωγό, αλλά και το αρωματικό και γευστικό προφίλ του. Το σφηνάκι με το ανθρακούκο νερό που τον συνοδεύει είναι για το τέλος. Δεν προορίζεται για να ξεδιψάσεις, αλλά για να «πολλαπλασιάσει» τη γεύση του καφέ στον ουρανίσκο. Προ της ιεροτελεστίας αυτής, έχει προηγηθεί ένα άλλο στάδιο που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο στον καφέ, το καβούρδισμα. Κι επειδή δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλον να το κάνει, είπαν να εγκαταστήσουν στον επάνω όροφο τη δική τους μηχανή καβουρδίσματος. Βάλε και τα υπέροχα σπιτικά γλυκίσματα, τις σοκολατόπιτες, τα δυο λογιών τσιζκέικ, τις αραβικές πίτες και ό,τι άλλο βγάζει η κουζίνα εκείνη την ημέρα και θα καταλάβεις γιατί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα all-day στέκια των Αθηναίων.

Τι πληρώνουμε: Καφές 1,80 – 3,30 € και τσάι 3,30 ή 4 €. Το ποτό κοστίζει 7 – 10€ και τα κοκτέιλ 8 – 11 €.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών