ΕΞΟΔΟΣ

Bookali

Το νέο κλασικό

23.01.2015| Updated: 18.09.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Bookali

Το νέο κλασικό.

Σοκολάτα και αλκοόλ, συνδυασμός κλασικότερος του κλασικού. Για να προσδιορίσουμε την έννοια του κλασικού και πώς αυτή αντιπροσωπεύεται στη σύγχρονη μιξολογία, αναζητήσαμε τον ειδικό, τον μπαρτέντερ Αλέξανδρο Γκικόπουλο, ο οποίος συμμετέχει σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό με ένα ιντριγκαδόρικο πρότζεκτ. Σκοπός είναι να εμπνευστεί ένα νέο κοκτέιλ που θα μπορούσε να γίνει κλασικό στα μπαρ όλου του κόσμου και το όνομά του να φιγουράρει μαζί με το Old Fashioned, το Manhattan και το Negroni, τα πιο διάσημα κοκτέιλ που έχουν αφήσει εποχή. Με τη δημιουργία του έχει φτάσει αυτήν τη στιγμή στους τέσσερις Ελληνες φιναλίστ υποψηφίους για την εκπροσώπηση της χώρας μας, ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο θα ξέρουμε αν το δικό του ποτό θα ξεχωρίσει παγκοσμίως.

Τον συναντήσαμε στο Bookali, ένα urban bar στη λεωφόρο Κηφισίας, στο οποίο ο ίδιος επιμελείται τον κατάλογο. Για το νέο κλασικό κοκτέιλ ο Αλέξανδρος χρησιμοποίησε ρούμι, κρέμα καρύδας, χυμό από lime και λικέρ πορτοκάλι, και έσμιξε στο ποτήρι του δύο κλασικά κοκτέιλ με σκοπό να κάνει ένα κλασικότερο, που θα αποτελέσει ίσως κληρονομιά για τα μπαρ του κόσμου: Pina Colada και Mai Tai δίνουν τα γευστικά τους χρωμοσώματα για να γεννηθεί το Supernature, ένα εκλεπτυσμένο ποτό με σταθερό σώμα. Είναι υπόλευκο και κομψό, σερβιρισμένο σε coupette ποτήρι, με τριμμένη καρύδα και μαύρο αλάτι στο στόμιο. Γουλιά γλυκιά και αλμυρή, προκλητικό και διακριτικό μαζί, σαν καλοκαιρινή μέρα μέσα στο χειμώνα, υπερφυσικό εν τη γενέσει.

Αριστερά: Supernature / Δεξιά: Chocolate to loose your lover

Το Supernature, εκτός από το Bookali, μπορείτε να το αναζητήσετε στα περισσότερα ενημερωμένα κοκτέιλ μπαρ της Αθήνας, καθώς σερβίρεται κάνοντας μια έκτακτη εμφάνιση στους καταλόγους τους ώστε να γίνει διάσημο και να αγαπηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους, σαν αγώνας δρόμου με έπαθλο τη δημοφιλία και την κοινή αποδοχή του νέου ως κλασικού. Για το δικό μας αφιέρωμα έφτιαξε ένα κοκτέιλ από τον νέο κατάλογο του μπαρ, ζεστό και αρκετά στιβαρό. Λιωμένη σοκολάτα με ρούμι, μοσχοκάρυδο και αρώματα εσπεριδοειδών. Κάτι μεταξύ ροφήματος και ποτού, με τη σοκολάτα να γίνεται πρόφαση για να πιεις αλκοόλ. Σεμνό, καθωσπρέπει, θηλυκό, με φινετσάτο άρωμα πορτοκαλιού και μακρά, σοκολατένια επίγευση. Μαζί με αυτό, στο νέο μενού του Bookali θα βρείτε άλλα οκτώ κοκτέιλ με βάση μπέρμπον, κονιάκ αλλά και φρούτα που ποτέ δεν είναι εκτός εποχής. Φυσικά, αν δεν επιλέξετε να πιείτε κάποιο από τον κατάλογο, οι υπεύθυνοι μπορούν να δημιουργήσουν στη στιγμή κάποιο άλλο με υλικά της αρεσκείας σας, κλασικό ή μεταγενέστερο.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών