ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλόκοτες οινικές περιπλανήσεις

Οταν οι τσουχτερές θερμοκρασίες έχουν καταψύξει τα πάντα, ξεκινάει ο τρύγος για το περίφημο Icewine.

29.08.2016| Updated: 25.06.2021
Αλλόκοτες οινικές περιπλανήσεις

Οταν οι τσουχτερές θερμοκρασίες έχουν καταψύξει τα πάντα, ξεκινάει ο τρύγος για το περίφημο Icewine.

Mόλις η θερμοκρασία πέσει 7-8 βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι οινοποιοί ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά. Παράξενο, αλλά στα αμπέλια του Καναδά, της Γαλλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας, απ’ όπου παράγεται το «υγρό χρυσάφι», το περίφημο Icewine, όλα γίνονται ανορθόδοξα.Αφού οι τσουχτερές θερμοκρασίες έχουν καταψύξει τα πάντα, από τα λίγα φύλλα που παραμένουν στα κλήματα μέχρι τα τσαμπιά με τα σταφύλια, και μόλις η θερμοκρασία φτάσει και σταθεροποιηθεί στο επιθυμητό επίπεδο, συνήθως μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, ξεκινάει ο τρύγος. Και γίνεται αργά το βράδυ, ώστε να μην αποψυχθούν τα σταφύλια κατά τη μεταφορά.

Τις περισσότερες πληροφορίες για τα «κρασιά του πάγου» μάς έχει δώσει η σοδειά του 1829 στο Μπίνγκεν της Ανω Κοιλάδας του Ρήνου στη Γερμανία – παρόλο που η συγκεκριμένη τεχνική ήταν ήδη γνωστή από τη Ρωμαϊκή εποχή. Ο εξαιρετικά βαρύς χειμώνας εκείνης της χρονιάς έκανε αρκετούς αμπελουργούς της περιοχής να αφήσουν τα σταφύλια στα αμπέλια, τροφή για τα εξαντλημένα ζώα τους. Οταν, όμως, τυχαία ανακάλυψαν πόσο είχαν γλυκάνει οι ρώγες, πειραματίστηκαν στην παραγωγή κρασιού. Και κέρδισαν το… λαχείο. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα από κάθε φαντασία.

Πολλά από του κόσμου τα παράξενα κρασιά «δημιουργήθηκαν τυχαία, απρόσμενα, γιατί η φύση, ξεπερνώντας τα όριά της, παρασύρθηκε και ξέφυγε από τον κανόνα. Η εξαίρεση έχει μια μοναδικότητα, μια αλλοκοτιά και μερικές φορές και μια μαγεία. Κάποιες φορές μπορεί να είναι προϊόντα της επιστήμης, της έρευνας ή και της εφαρμογής της τεχνολογίας», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου της η Μαρία Τζίτζη. Χημικός και οινολόγος, καθηγήτρια Οινολογίας σε ιδιωτική σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και διακεκριμένη γευσιγνώστρια με περισσότερες από 40 συμμετοχές στο ενεργητικό της ως κριτής, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, σε διαγωνισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, η Μαρία Τζίτζη μας χάρισε πρόσφατα το βιβλίο «Του κόσμου τα παράξενα κρασιά».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην www.kathimerini.gr.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών