ΕΞΟΔΟΣ

Κάτω στον Πειραιά: Πού τρώμε πρωί και βράδυ γύρω από το λιμάνι

Καφενέδες και ασιατικά εστιατόρια, ταβέρνες, καντίνες και wine bar για νόστιμες βόλτες γύρω απ’ το λιμάνι του Πειραιά.

22.07.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Κάτω στον Πειραιά: Πού τρώμε πρωί και βράδυ γύρω από το λιμάνι

Kitschen: Για φρέσκια ασιατική κουζίνα

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος
Φωτο: Άγγελος Γιωτόπουλος

Δύο νέα παιδιά, ο Ελληνο-Ινδονήσιος σεφ Δημήτρης Liem και ο Ελληνο-Κορεάτης mixologist Σπύρος Μινέτος άνοιξαν πριν από περίπου έναν χρόνο αυτό το μικρό εστιατόριο που έγινε σε χρόνο μηδέν χιτ. Κυριολεκτικά δυό βήματα από το λιμάνι το Kitschen προσφέρει πανασιατική κουζίνα, με φρεσκάδα και εξελιγμένη τεχνική, σε ποπ φόντο. Μερικά μόνο απ’ όσα έχουμε δοκιμάσει και ευχαριστηθεί εκεί κατά καιρούς: τα dumplings, το, λεπτοκομμένο σαν τσιγαρόχαρτο, λαβράκι με φίνα σάλτσα ντομάτας, το ψητό χοιρινό με σπιτικό κίμτσι και το κουνουπίδι tempura με σκορδάτη μαγιονέζα. Για συνοδεία ένα διαφορετικό spritz με sake, ροδάκινο, bitters δαμάσκηνου και σόδα γκρέιπφρουτ. Γ.Π.

Κανάρη 5-7, Πειραιάς, T/211-73.51.205

 

Paleo: Το κρασί ένα ταξίδι που μοιράζεται

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Πάνε κιόλας έξι χρόνια από τότε που ο Γιάννης Καϋμενάκης έστησε το Paleo του, μερικά τετράγωνα από το λιμάνι, σε μια παλιά αποθήκη, δίπλα σε σιδεράδικα και συνεργεία. Στο ατμοσφαιρικό wine bar κι εστιατόριο, που έχει γίνει αγαπημένο ραντεβού οινόφιλων από κάθε γωνιά της πόλης, όλα περιστρέφονται γύρω από το κρασί. Από τα ράφια στην ψηλοτάβανη σάλα, που είναι φορτωμένα με φιάλες, μέχρι τα βαρέλια-stands και τις σταμπαρισμένες με τοπωνύμια καρέκλες. Η ιδιοσυγκρασιακή λίστα που δίνει έμφαση στον ευρωπαϊκό νότο (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) και τα terroir του, εστιάζοντας στις γηγενείς ποικιλίες κάθε περιοχής, αποτυπώνει τα οινικά ταξίδια του δημιουργού της, που είναι εξαιρετικός πλοηγός: σε πάει στη Γαλικία, στη Ριόχα, στον Βόρειο Ροδανό, στον Λίγηρα… Όσο για την κουζίνα, ακολουθεί ανάλογη πορεία, παίζοντας με γεύσεις της Μεσογείου. Στα σουπλά με το μενού βρίσκεις καπονάτα και βιτέλο τονάτο, πιπεριές padron με ξίδι από το Χερέθ, λιγκουίνι με πέστο, μυλοκόπι πλακί με ντομάτα και πατάτεςΑ.Σ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.25.204 (το κατάστημα θα κλείσει για το καλοκαίρι από τις 23/7 έως και τις 26/8)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTsiftis: Τι εννοείς όταν λες «γαστροκουτούκι», σεφ;Tsiftis: Τι εννοείς όταν λες «γαστροκουτούκι», σεφ;

Tι πίτα τραβάς: Η Μάνη στον Πειραιά

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη
Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Στον όμορφο πεζόδρομο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο, μια πινακίδα με το όνομα «Τι Πίτα Τραβάς» μας τραβάει την προσοχή. Η διακόσμηση είναι απέριττη, όπως αρμόζει σ’ ένα μανιάτικο στέκι: μια πινακίδα που υποδηλώνει τι προσφέρει το μαγαζί, τα ψυγεία, η ψησταριά, ο πάγκος και δύο παγκάκια έξω, στον πεζόδρομο. Εδώ τρώμε την ξακουστή τριπλέτα Μάνης: «τραβηχτή» πίτα, πασπαλισμένη με αλάτι και ρίγανη, κρέας σε καλαμάκι –χοιρινό ή σύγλινο- και κεφαλοτύρι. Η Ευτυχία Τουλγέρογλου, μαζί με τον άντρα της, Σπύρο Σούμπαση, άνοιξαν το μαγαζί τον Οκτώβριο του 2020. Ο Σπύρος έχει καταγωγή από τη Μάνη και όλα τους τα καλοκαίρια τα περνούν εκεί. Η τραβηχτή είναι το αγαπημένο τους φαγητό. Η ζύμη φτιάχνεται από τους ίδιους κάθε λίγες ώρες και τηγανίζεται την ώρα της παραγγελίας. Οπότε, απαιτείται υπομονή. Τα περισσότερα υλικά τα προμηθεύονται από Μανιάτες παραγωγούς – ακόμη και το αλάτι και τη ρίγανη-, ενώ το σύγλινο έρχεται, φυσικά, από τη Μάνη. Το περνάνε σε καλαμάκι και το ζεσταίνουν πριν το σερβίρουν, αλλά όποιος επιθυμεί μπορεί να το φάει και κρύο. Την τριπλέτα συμπληρώνει το κεφαλοτύρι που έχει ιδανική γεύση, δεν είναι ούτε γλυκό ούτε αλμυρό. Μ.Π.

Κολοκοτρώνη 68, Πειραιάς, Τ/211-41.68.918

 

Κατσόγιαννος: Η πιο παλιά ταβέρνα της Δραπετσώνας

Φωτο: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτο: Χριστίνα Γεωργιάδου

Φωτο: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η ταβέρνα λειτούργησε αρχικά ως γαλακτοπωλείο. Ιδιοκτήτης ήταν ο Γρηγόρης Κατσόγιαννος. Έδινε γάλα, έφτιαχνε βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μουσταλευριά. Το γαλακτοπωλείο εξελίχθηκε σε μπακαλοταβέρνα και τελικά έγινε κανονική ταβέρνα. Ο χώρος εσωτερικά είναι ρετρό, με μωσαϊκό στο πάτωμα, με παλιές φωτογραφίες στους τοίχους και διαφημιστικές αφίσες από άλλες δεκαετίες. Μας κάνει εντύπωση ένα ξύλινο καλοδιατηρημένο ψυγείο του ‘30 που λειτουργεί κανονικά. Μπορεί να έχει μεγάλη ιστορία και φοβερή ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε ξανά και ξανά στον Κατσόγιαννο είναι το φαγητό. Τα κεφτεδάκια με ούζο είναι όνειρο, τραγανά και νόστιμα, συνοδεύονται δε από ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες που τις κόβει με τα χεράκια της Ντόρα. Η χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπούκοβο είναι ζουμερή και τέλεια πικάντικη. Η συκωταριά αλλά και το μοσχαρίσιο συκώτι λιώνουν στο στόμα και πάνε πολύ με το κρασί. Τα παϊδάκια είναι από τα πιο νόστιμα που έχουμε δοκιμάσει στην Αθήνα και ταιριάζουν ιδανικά με τη χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα. Μ.Π.

Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, Τ/210-46.13.209

 

Γιώργος Σουβλάκι: Το πιο ωραίο σουβλάκι του λιμανιού

Σε μικρή, μαλακιά, καλοψημένη πίτα μπαίνουν δύο μικρά μπιφτέκια φτιαγμένα με σκέτο κιμά και αλατοπίπερο, που ψήνονται την ώρα της παραγγελίας κι είναι νόστιμα και ζουμερά. Το κρέας είναι από μοσχίδες από τη βόρεια Ελλάδα. Ένα τέλειο old school σουβλάκι με κοκκινοπίπερο, τόσο μικρό που τρώγεται σε 3-4 μπουκιές και είναι πολύ δύσκολο να μην φας δεύτερο. Όλα αυτά μια ανάσα από το λιμάνι. Εύκολα σταματάς και παίρνεις για το καράβι ή το τρως επι τόπου και πας χορτάτος διακοπές. Μ.Π.

Γούναρη 18 & Νικήτα, Πειραιάς, Τ/211-40.33.388

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαγκράτι: 20 στέκια για να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην πόληΠαγκράτι: 20 στέκια για να απολαύσουμε το καλοκαίρι στην πόλη

Ικαριώτικο: Ένας αυθεντικός νησιώτικος καφενές, κρυμμένος στη στοά

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Κρυμμένο σε μια στοά της φασαριόζικης Ακτής Ποσειδώνος το Ικαριώτικο καφενείο-ουζερί έχει τον δικό του ρυθμό. Στη ψηλοτάβανη σάλα του, με τους ζωγραφισμένους τοίχους και τα ναυτικά μικροαντικείμενα –από φανάρια καραβιών και χάρτες μέχρι πιστά αντίγραφα από τρεχαντήρια– συχνάζουν παλιοί ναυτικοί και νησιώτες. Εκεί θα πιούν τον καφέ ή το ουζάκι τους, ενώ ο Ικαριώτης Νίκος Τσακωνίτης που τρέχει τον καφενέ τα τελευταία τριάντα δύο χρόνια, όλο και κάτι θα βγάλει από για μεζέ. Θα ξεκινήσει με ποικιλίες από τυριά, ελιές, τουρσί, βραστά αυγά, καυτερές πιπερίτσες και παστή σαρδέλα. Μπαίνει όμως και στην κουζίνα και τηγανίζει ψαράκια, κάνει φάβα, ρεβύθια, κόκορα κρασάτο και συνταγές που έμαθε από θαμώνες καραβομάγειρες. Στο αυθεντικό στέκι οι κουβέντες, τα πειράγματα ανάμεσα στις παρέες είναι που κάνουν την ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Γ.Π.

Ακτή Ποσειδώνος 24, Πειραιάς, Τ/210-41.30.090

 

Χαλβάς Δραπετσώνας, Κοσμίδη-Γαβρίλη: Το φημισμένο γλυκό, στην πηγή του

Φωτο: Βαγγέλης Ζαβός

Ο διάσημος Χαλβάς Δραπετσώνας έχει άλλη χάρη όταν τον αγοράζεις στη πηγή του. Το παρασκευαστήριο αρωματίζει το τετράγωνο με μυρωδιές από καραμέλα και ταχίνι ενώ λίγο παραδίπλα, στο πρατήριο, δεν είναι λίγες οι φορές που σχηματίζονται ουρές. Στη μικρή βιοτεχνία ο χαλβάς ζυμώνεται ακόμα με τα χέρια. Οι μάστορες ανακατεύουν στα χάλκινα σκεύη το καυτό μείγμα ταχινιού και καραμέλας που φτάνει τους 110 βαθμούς. Πρόκειται για μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία που απαιτεί δύναμη και τεχνική αλλά εξασφαλίζει τη μαστιχωτή υφή που τόσο λατρεύουμε καθώς οι ίνες δεν σπάνε. Η γκάμα είναι μεγάλη και, εκτός από τον λατρεμένο κλασικό ή αυτόν με τα αμύγδαλα ψηφίζουμε και τον χαλβά με φυστίκι Αιγίνης αλλά και εκείνον με το χαρουπόμελο. Γ.Π.

Αγίου Δημητρίου 1, Τ/210-46.16.478

 

Το Εύξεινον: Το πιροσκάδικο-θεσμός

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος
Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Ο κύριος Σπύρος ζυμώνει και πλάθει τα πιροσκί. Δίπλα του η σύζυγός του, η κυρία Βάσω, τα γεμίζει με ποιοτικά υλικά. Κασέρι Μυτιλήνης, φέτα ΠΟΠ, πατάτες Νάξου ή Κύπρου, φρέσκος κιμάς από τον χασάπη τους – όλα τα διαλέγουν με φροντίδα στο πιροσκάδικο-θεσμό που φέρνει στον Πειραιά κόσμο απ΄όλη την Αθήνα. Η στάση για τα τραγανά, χρυσαφένια ζυμαράκια με την πλούσια γέμιση κρίνεται απαραίτητη είτε σε βγάζει ο δρόμος στο λιμάνι είτε όχι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε πιροσκί με πατάτα με μπόλικο πιπέρι και φρέσκο άνηθο. Γ.Π.

Ναυάρχου Νοταρά 50, Πειραιάς, Τ/213-02.80.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε καλό σουβλάκι στα Νότια ΠροάστιαΠού τρώμε καλό σουβλάκι στα Νότια Προάστια

​​Bon Bon Fait Maison: Tο γλυκό ατελιέ του Κρίτωνα Πουλή

Ένα κτίσμα του 1900 στα όρια Ρετσίνας και Παπαστράτου, άλλοτε αποθήκη που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του λιμανιού, διάλεξε ο Κρίτωνας Πουλής για να στεγάσει το ατελιέ ζαχαροπλαστικής του. Εκεί γίνεται η έρευνα και η παραγωγή όλων των γλυκών, εκεί τεστάρονται οι καινούργιες προσθήκες στη συλλογή των Βon Bon Fait Maison, που τώρα ετοιμάζονται να πληθύνουν κι άλλο – ένα νέο κατάστημα, με γλυκές και αλμυρές προτάσεις θα ανοίξει το φθινόπωρο στην Καλαμιώτου. Τα cookies, τα macaron και τις γλυκές δημιουργίες με την ιδιόχειρη υπογραφή του pâtissier δίνουν πάντα το «παρών», αλλά τώρα είναι ώρα για παγωτά. Το «φύλλο συκής» με τη λεπτή γεύση των φύλλων της συκιάς, που εκχυλίζονται σε γάλα με κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε κι αν αγαπάτε τα μπαχαρικά, συνδυάστε το παγωτό καρδάμωμο με το παγωτό καφέ. Εδώ φτιάχνουν και mochi. Τα ιαπωνικά γλυκίσματα με το περίβλημα από αλεύρι ρυζιού στο Βon Bon Fait Maison τα γεμίζουν με παγωτό σοκολάτα, fior di latte, φυστίκι ή σορμπέ φράουλα – αυτές οι μικρές δροσιστικές μπουκίτσες είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες που η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα. Α.Σ.

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.17.999

 

Καντίνα ο Πλαστήρας: Ένα καλτ αριστούργημα

Αν φέτος φεύγετε για Κρήτη ή για κάποιο άλλο νησί από την πύλη Ε2 στον Πειραιά πηγαίνετε λίγο νωρίτερα και κάντε μια στάση σε αυτό το καλτ αριστούργημα του λιμανιού. Στην όψη μπορεί να μην σας γεμίσει το μάτι αλλά η εμπειρία είναι μοναδική και το φαγητό νόστιμο. Παρέα με λιμενεργάτες, φορτηγατζήδες και τουρίστες απολαμβάνουμε τα καλαμάκια που ψήνει με μαεστρία ο Σερραίος κ. Πλαστήρας στα κάρβουνα. Από χοιρινό και από κοτόπουλο, σωστά ψημένα καλαμάκια, από έξω καψαλισμένα και μέσα ζουμερά, με το σωστό λιπάκι τα χοιρινά και καρυκευμένα με αλατορίγανη. Ψωμί φρέσκο, λευκό (όχι πολυτελείας), αφράτο και νόστιμο. 40 χρόνια βρίσκεται στο ίδιο πόστο ο κ. Πλαστήρας, ήταν ο πρώτος που του δόθηκε άδεια για καντίνα μέσα στο λιμάνι. Πρώτα η καντίνα ήταν έξω, τώρα είναι κάτω από ένα πιο σύγχρονο κτίσμα. Μαζί του βρίσκεται η γυναίκα του η κ. Άννα που φτιάχνει καθημερινά νόστιμους σπιτικούς μεζέδες, όπως το μπουγιουρντί, το οποίο μας άρεσε πολύ γιατί το κάνει καυτερό, και τα μπιφτεκάκια που ζυμώνει η ίδια. Μ.Π.

Πύλη Ε2, Πειραιάς

 

Sharai: Για περιποιημένη μπουγάτσα

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Φωτο: Δημήτρης Βλάικος

Περνάς μπροστά του κάθε φορά που κατεβαίνεις στο λιμάνι για να πάρεις το πλοίο για κάποιο νησί. Διπλοπαρκάρεις με αλάρμ πίσω από τα άλλα αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει για τον ίδιο λόγο. Αν κορνάρει κάποιος, δεν θα είναι Πειραιώτης. Εκείνοι ξέρουν γιατί σταμάτησες και κατανοούν το επείγον του πράγματος. Θες μπουγάτσα από το Sharai. Λογικό. Μην βιάζεσαι. Μείνε να χαζέψεις λίγο τον μάστορα που μπροστά στην τζαμαρία δίνει show ανοίγοντας τη ζύμη με τον πλάστη και πετώντας το φύλλο ψηλά στον αέρα, με την ιδιαίτερη αυτή τεχνική που φτιάχνουν το φύλλο της μπουγάτσας για να γίνει λεπτό σαν σεντόνι και τόσο διάφανο που να μπορείς να διαβάσεις από μέσα την εφημερίδα σου. Έχουν πολλά είδη μπουγάτσας και αν σας αρέσουν οι νεωτερισμοί θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε αυτή με τη σοκολάτα. Εγώ συνήθως πηγαίνω καρφωτή για την σκέτη, την αυθεντική πολίτικη μπουγάτσα, χωρίς κρέμα. Είναι πιο βαριά, με μπόλικα φύλλα που βουτυρώνονται και στρώνονται το ένα πάνω στο άλλο. Χάνουν την αέρινη υφή τους, αλλά σε κερδίζουν γιατί είναι τραγανά και μοσχοβολούν βούτυρο. Η μπουγάτσα με κρέμα είναι επίσης πολύ νόστιμη, με μια απαλή, αρκετά κίτρινη σιμιγδαλόκρεμα. Το ωραίο είναι ότι παραμένει τρυφερή, ακόμα και αν τη φάτε μετά από ώρες. Ποιος αφήνει όμως μπουγάτσα να μείνει, θα μου πείτε. Και σωστά! Χ. Τ.

Γούναρη 9, Πειραιάς, Τ/210-41.21.142

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚυριακή στην ταβέρνα: 9 αυλές με αύρα παλιάς ΑθήναςΚυριακή στην ταβέρνα: 9 αυλές με αύρα παλιάς Αθήνας

Αβακιάν: Αυθεντικός αρμένικος παστουρμάς

Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου

Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου

Οι Πειραιώτες ορκίζονται ότι στον Αβακιάν βρίσκουν τον καλύτερο παστουρμά στην πόλη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Στον Αβακιάν φτιάχνουν αρμένικο παστουρμά και σουτζούκι με την παραδοσιακή συνταγή από την Αρμενία. Είναι μία οικογενειακή επιχείρηση και πλέον την τρέχει η τέταρτη γενιά. Οι ρίζες τους κρατάνε από την Καισαρεία της Μ. Ασίας με τον παππού Αβακιάν να έρχεται στον Πειραιά το 1922. Μέχρι το 1967 το μαγαζί βρισκόταν στην «Παλιά Αγορά» του Πειραιά και μετά την κατεδάφισή της μεταφέρθηκε στη «Στοά Πολίτου» στην οδό Γούναρη. Ο παστουρμάς τους είναι χειροποίητος και το μυστικό στη γεύση βρίσκεται στην ιδανική αναλογία των μπαχαρικών. Μ.Π.

Δημητρίου Γούναρη 21 (εντός στοάς), Τ/210-41.22.604

 

Story Streat: Η «γκουρμέ» καντίνα

Φωτο: Σοφία Παπαστράτη

Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Story Streat ειδικεύεται στο είδος του σάντουιτς που χρειάζεσαι και τα δύο χέρια για να καταφέρεις να το κρατήσεις.  Η «γκουρμέ» καντίνα της Ακτής Μιαούλη έχει ένα σωρό επιλογές, τις οποίες προσφέρει σε σάντουιτς, σε burger ή στο πιάτο – από καλαμάκια και χωριάτικο λουκάνικο με πράσο μέχρι πανσέτα, μπριζολάκια, αρμένικο σουτζούκι και κοκορέτσι. Το τηγανητό κοτόπουλο μαριναρισμένο σε ξινόγαλο με άφθονες πατάτες μέσα στο πολύ μαλακό ψωμί-γίγας είναι από τα αγαπημένα μας. Γ.Π.

Ακτή Μιαούλη 301, (απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο), Πειραιάς, Τ/210-01.07.239

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ8 μαγαζιά της Αθήνας που θυμίζουν διακοπές8 μαγαζιά της Αθήνας που θυμίζουν διακοπές

Low budget

Street food

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Σουβλάκια

Ζαχαροπλαστεία

Κρυμμένα διαμάντια

Παντοπωλεία

Αθήνα

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών