ΜΑΓΑΖΙΑ

Υδρα (part 2)

Νόστιμα λαδερά και μαγειρευτά, άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, με βασιλιά το φημισμένο υδραίικο καλαμάρι που οι ντόπιοι μαγαζάτορες μαζεύουν από νωρίς για να έχουν το καλοκαίρι. Αυτά θα βρεις στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του διατηρητέου νησιού του Αργοσαρωνικού, μαζί με θεσπέσια αμυγδαλωτά, καλό καφέ και ωραία ποτά.

24.08.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής
Υδρα (part 2)

Νόστιμα λαδερά και μαγειρευτά, άφθονο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, με βασιλιά το φημισμένο υδραίικο καλαμάρι που οι ντόπιοι μαγαζάτορες μαζεύουν από νωρίς για να έχουν το καλοκαίρι. Αυτά θα βρεις στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του διατηρητέου νησιού του Αργοσαρωνικού, μαζί με θεσπέσια αμυγδαλωτά, καλό καφέ και ωραία ποτά.


Υδρονέτα

Από το πρωί είναι γεμάτη. Είναι στρατηγικό το σημείο: παραδίπλα από την πολυσύχναστη σπηλιά, έχει το δικό της τσιμεντένιο ντεκ για βουτιές. Πολλοί πάνε από νωρίς για μπάνιο και καφέ, συνεχίζουν το μεσημέρι με μπίρες και τσιμπολόγημα και το σούρουπο, πίνοντας κλασικά εξωτικά κοκτέιλ, χαζεύουν το αποστομωτικό ηλιοβασίλεμα. Το βράδυ τα αίματα ανάβουν. Οι μουσικές είναι έξοχες – πρόκειται για ενημερωμένες playlist, φρεσκοαγορασμένες από το λονδρέζικο Ministry of Sound.

Ανοιχτά από το πρωί. Κόστος: ποτά από 7€. T/22980-54.160.



Στον Ισαλο για καφέ

Λίγα μέτρα από εκεί που δένουν το δελφίνι και τα θαλάσσια ταξί, με θέα στη δεξιά μεριά του λιμανιού, με τη Σχολή Καλών Τεχνών και το αρχοντικό του Κουντου- ριώτη να δεσπόζουν. Ο έξοχος καφές είναι ειδική παραγγελία από το βενετσιάνικο Caffè del Doge, τα τσάγια από τον φημισμένο γαλλικό οίκο Mariage Frères, το μέλι ελληνικό, οι μαρμελάδες της «Γεωδή». Το μαγαζί λειτουργεί από το πρωί με σούπερ πρωινά μέχρι αργά το βράδυ για μπίρες και κοκτέιλ. Καλοφτιαγμένα κλαμπ σάντουιτς, πίτσες, ομελέτες και μακαρονάδες για τους πεινώντες. Οι τιμές φιλικές, το σέρβις εξαιρετικό.

Τ/22980-29.661. Ανοιχτά από τις 07.30. Κόστος: καπουτσίνο στα 3€, φρέντο στα 4€.



Στον Πειρατή για τσιπουρίτο

Παλιό μπαρ, με ροκ μουσικές και καλτ ποτά, στο λιμάνι, μετά το άγαλμα του Κουντουριώτη. Αν καθίσετε έξω-έξω, μπορείτε να χαζέψετε το σουλάτσο Υδραίων και επισκεπτών. Η λίστα κοκτέιλ περιλαμβάνει κλασικές προτάσεις αλλά και ορισμένες πιο πρωτότυπες που φτιάχνουν ο Ζευς, η Ζάρα και η Φιόνα. Δοκιμάστε το Τσιπουρίτο (σαν pisco sour, αλλά με τσίπουρο) και το Greektini (με μαστίχα, βότκα, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι). Ανοιχτά από το πρωί για καφέ. Αν πεινάσετε, υπάρχουν ορισμένα καλοφτιαγμένα πιάτα (μακαρονάδες, κλαμπ σάντουιτς κ.λπ.). Το μεσημέρι το πιάνει η ζέστη, από το απόγευμα και μετά είναι τέλεια. Αν πετύχετε πάρτι, θα το ευχαριστηθείτε.

Ανοιχτά από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κόστος: κοκτέιλ από 8-9€. Τ/22980-52.711.



Η (πολύ) Ωραία Υδρα

Στο λιμάνι, εκεί όπου κάποτε ήταν η Ψαροπούλα, άνοιξε φέτος το «Εστιατόρειον Ωραία Υδρα» από μια κολεκτίβα νέων μαγείρων – οι μισοί είναι στο εστιατόριο, οι υπόλοιποι στο νέο ζαχαροπλαστείο «Καραμέλα» (βλ. σελ. 15). Οι μαγειρικές εδώ είναι ελληνικές με πινελιές ανανέωσης και φρεσκάδας. Τυροκαυτερή με κοπανιστή και καπνιστή πάπρικα, κολοκυθοκεφτέδες με γαλοτύρι Βόλου, μαστέλο Χίου με μαρμελάδα ντομάτας, όστρακα στη λαδόκολλα με λεμονόφυλλα, λινγκουίνι με όστρακα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γιουβετσάκι με γαρίδες, καπνιστά μύδια και ζαφορά, μπαρμπούνι σαβόρε με μπριάμ λαχανικών, κροκέτες ψαριού με μους σκορδαλιάς και κρέμα παντζαριού, και το… αναγκαίο σεβίτσε μπαρμπουνιού για τους λάτρεις του είδους. Προσεγμένη κάβα. Το δικό τους κρασί είναι εμφιαλωμένο από το κτήμα της συνιδιοκτήτριας του μαγαζιού, Αντιγόνης Βαμβακά.

Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: 20-30€. Τ/22980-52.556.



Ανεμώνη

Στο οικογενειακό ζαχαροπλαστείο φτιάχνουν νοστιμότατα αμυγδαλωτά και συμπαθητικό παγωτό. Ωραία βεράντα για έναν απογευματινό καφέ παρέα με ντόπιους.

Ανοιχτά από το πρωί. Τ/22980-53.136.



Ξεκινά μια Ψαροπούλα

Το καλό ψαροεστιατόριο του λιμανιού μετακόμισε προσφάτως σε μια ταράτσα με εκπληκτική θέα – θα ανεβείτε τα σκαλάκια δίπλα στον Πειρατή. Σερβίρουν διάφορα ζυμαρικά, κρεατικά της ώρας, μαγειρευτά. Θα σας πρότεινα να τα προσπεράσετε και να επιδοθείτε στην ψαροφαγία. Το ψάρι εδώ είναι σοβαρή υπόθεση. Πιο φρέσκο δεν γίνεται!

Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: 30-40€/άτομο. Τ/22980-52.573.



Amalour για τους ξενύχτηδες

Δυνατό αφτεράδικο με funky μουσικές, κλασική αξία. Μαζεύει κάθε καρυδιάς καρύδι, ξένους, ντόπιους, μικρούς και μεγάλους. Γεμίζει μετά τις 2 το βράδυ – αυτή την ώρα δεν μπορείς να περάσεις, ο κόσμος στριμώχνεται στα σκαλοπάτια στα γύρω μαγαζιά. Νωρίτερα μπορείτε να απολαύσετε αρκετά ήσυχα το ποτό σας. Τα κοκτέιλ συμπαθητικά, το σέρβις γρήγορο, ακόμα και με κόσμο.

Ανοιχτά από το βραδάκι και μετά. Κόστος: ποτά από 7€. Τ/6977-461.357.



90 χρόνια «Οίκος Αμυγδαλωτών Τσαγκάρη»

Η χειρόγραφη ταμπέλα στο λιμάνι σού δείχνει το δρόμο για το ιστορικό ζαχαροπλαστείο. Στην εξυπηρέτηση ο σημερινός ιδιοκτήτης, Κυριάκος. Ενίοτε θα συναντήσετε και τη γλυκύτατη μητέρα του, την κ. Αννα, που είναι η μαστόρισσα των αμυγδαλωτών. Τα άλλα γλυκά του είναι ολίγον τι ξεχασμένα στη δεκαετία του ’80 – δεν είχαμε και πολλές ευκαιρίες να τα δοκιμάσουμε, γιατί πάντα επιλέγουμε τα αμυγδαλωτά. Είναι τετράγωνα -οι Υδραίοι τα λέμε ζαχαρομπακλαβάδες- και συσκευάζονται στο χαρακτηριστικό μπλε μακρόστενο κουτί. Η αχλαδόσχημη εκδοχή του αμυγδαλωτού με το κορδελάκι στην κορυφή είναι πιο δύσκολη στη μεταφορά, αλλά είναι το πιο σύνηθες κέρασμα σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές. Τip: Φυλάξτε τα στην κατάψυξη αν δεν τα φάτε αμέσως. Ξεπαγώνουν και είναι σαν φρέσκα.

Τ/22980-52.314.


Μαμαδίστικα φαγητά


Four Seasons στις Πλάκες

Αν πάτε στις Πλάκες Βλυχού για μπάνιο, να καθίσετε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Four Seasons, σχεδόν πάνω στο κύμα, για τα μαμαδίστικα φαγητά της κ. Τασίας. Στην κουζίνα ο Χρήστος Ακληρος και ο Ινδός Kuldeep Kumar. Το βράδυ, η ατμόσφαιρα είναι εξόχως ρομαντική. Το σέρβις εξαιρετικό.

Ανοιχτά από το πρωί. Κόστος: περίπου 20€/άτομο. Τ/22980-53.698.



Lulus – Αφοί Καλαμαρά

Παλιά ταβέρνα με καλό ψάρι, κλασικά μαγειρευτά και σαλάτες. Ωραία σκιά το μεσημέρι.

Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: 15-25€/ άτομο. Τ/22980-52.018.


Πού να μείνετε

Greco: Περιποιημένο ξενοδοχείο στο μεγάλο καλντερίμι που ξεκινάει πίσω από το Amalour. Στην μπροστινή αυλή η κ. Μαρία έχει φτιάξει μια μικρή ζούγκλα με δέντρα και λουλούδια. Το πρωινό του έξοχο (βλ. στη διπλανή σελίδα). Τιμή δίκλινου: περίπου 95€*. Τ/22980-53.200.

Orloff Boutique Hotel: Ιστορική κατοικία που χτίστηκε το 1796 από τον Ρώσο ναύαρχο Ορλώφ στα ερείπια ενός παλαιότερου μοναστηριού. Διαθέτει 9 δωμάτια και σουίτες. Τιμή δίκλινου: από 200€*. T/22980-52.564.

Four Seasons Hydra Luxury Suites: Ομορφο ξενοδοχείο με καλό πρωινό και δικό του εστιατόριο, στις Πλάκες Βλυχού, με παραλία ακριβώς μπροστά. Τιμή δίκλινου: από 120€*. T/22980-53.698.

Υδρούσα: Το παλιό Ξενία, στην πλατεία Βότση. 40 δωμάτια σε ένα κτίριο χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Τιμή δίκλινου: από 100€*. Τ/22980-52.400.

Mastoris Mansion: Ομορφος ξενώνας σε έναν παλιό φούρνο, με παραδοσιακού τύπου πέτρινα δωμάτια. Τιμή δίκλινου: από 150€*. Τ/22980-29.631.

* τιμές από το booking.com

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος στην Ύδρα στο μέρος Γ ή επιστρέψτε στο μέρος Α.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών