ΜΑΓΑΖΙΑ

Εκδρομή στην Αίγινα (part 1)

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φυστικιού. Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.

06.09.2016| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Εκδρομή στην Αίγινα (part 1)

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φυστικιού. Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.


Οινόη

Κομψό καφέ-μπαρ στην παραλία της Αίγινας, νομίζω το μοναδικό με ομπρέλες και όχι με ημιμόνιμη κατασκευή σκίασης, κάτι που το βράδυ το κάνει ιδιαίτερα θελκτικό. Συμπαθητικός καφές, μοντέρνα κοκτέιλ και 12 ελληνικά κρασιά σε ποτήρι.

Οινόη, Λ. Δημοκρατίας 29, Τ/22970-28.683. Καπουτσίνο φρέντο: 3€, ποτήρι κρασί: 4€, κοκτέιλ: 8€.



Το Πρωραίον (Αργύρης)

Πίτες, μαγειρευτά, μεζέδες, μακαρονάδες και ό,τι ψάρια και θαλασσινά φέρει η ψαριά της ημέρας, σε μια όμορφη βεράντα στο λιμανάκι της Πέρδικας. Ζητήστε να σας ξεναγήσουν στο εσωτερικό: το κτίριο είναι παλιό και η συλλογή από πιάτα και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα ενδιαφέρουσα.

Το Πρωραίον, Πέρδικα, Τ/22970-61.577. Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: περίπου 15-20€/άτομο.


Top choice!


«Καβουρόπετρα»

Ο Βασίλης και η Ελένη άνοιξαν την ψαροταβέρνα τους στο λιμανάκι της Καβουρόπετρας το 1980. Tελευταία, κουμάντο στην κουζίνα κάνει ο γιος τους Παναγιώτης με σπουδές στη ΣΤΕ Αναβύσσου, μαγειρεύοντας ευφάνταστα και με λεπτότητα καμωμένα πιάτα. Πέρα από τα κλασικά ψάρια, του τηγανιού και της σχάρας, (ό,τι δοκίμασα χωρίς ψεγάδι), εδώ θα φάτε ντόπιες κατσούλες φιλεταρισμένες, ελαφροτηγανισμένες σε κουρκούτι τύπου τεμπούρα, συνοδεία σάλτσας ντομάτας και τσιπς σκόρδου. Επίσης, σεβίτσε φρέσκου μπαρμπουνιού, κουσκουσάκι γιουβέτσι με καραβιδοουρά, φακοσαλάτα με πλιγούρι και μυρωδικά, ωραία μαρινάτα. Ο σολομός θα μπορούσε να λείπει, καθότι παραφωνία ανάμεσα στα αιγινήτικα ψάρια. Οταν σουρουπώνει, η θέα στο λιμανάκι και στον Σαρωνικό είναι αποστομωτική.

Καβουρόπετρα, Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Τ/22970-23.001. Ανοιχτά από το μεσημέρι. Κόστος: περίπου 20-25€/άτομο (εκτός κι αν πάρετε μεγάλα ψάρια).



Ραβανί στου Παγούδη

Σιροπιαστά σε πλαστικό κεσεδάκι για να τα φάτε στο δρόμο θα προμηθευτείτε από τον Παγούδη. Σας προτείνω το ραβανί-που-είναι-σαν-σάμαλι και το γαλακτομπούρεκο. Για σίγουρη υπεργλυκαιμία, ζητήστε να σας προσθέσει στη μερίδα σας μία μπάλα παγωτό φυστίκι. Οι συνταγές των σιροπιαστών είναι από τους παππούδες του σημερινού ιδιοκτήτη, που ήρθαν από την Πόλη το 1920.

Παγούδη, Σπύρου Ρόδη 47, Τ/22970- 26.435. Ανοιχτά 08.00-23.00.



Σαρωνικός

Ψάρια ημέρας από τους ψαράδες της Σουβάλας θα βρείτε στον Πετρίτη. Η ταβέρνα είναι σκαρφαλωμένη στο βράχο δεξιά του λιμανιού και προσφέρει ωραία θέα στο χωριό και στον Σαρωνικό.

Σαρωνικός, Σουβάλα, Τ/22970-52.224. Κόστος: περίπου 15€/άτομο.



Μούρτζης

Κάβα, τεϊοπωλείο (παίρνουν από το καλό αθηναϊκό κατάστημα «Δρόμος του Τσαγιού»), μπαχαράδικο, ξηροκαρπάδικο και κυρίως «φυστικοπωλείο» ονομαστό και «γλυκατζίδικο» με εργαστήριο δικό του, που φτιάχνει ό,τι μπορεί να φτιαχτεί με το φημισμένο ντόπιο φυστίκι. Οι ιδιοκτήτες, Παναγιώτης και Νεκταρία Μούρτζη, μου είπαν ότι στο κατάστημα μπαίνει μόνο ό,τι δίνουν οι δικές τους 3.000 φυστικιές. Στο εργαστήριο κουμάντο κάνει ο υιός τους Γιώργος, με σπουδές ζαχαροπλαστικής στη Le Monde. Φυστικάτα και φυστικίνια (ιδιότυπα τοπικά γλυκίσματα με αλεσμένο φυστίκι), γλυκό κουταλιού, παστέλια και φυστικοβούτυρο στα σουξέ του μαγαζιού.

Π. Ηρειώτη 57, Τ/22970-27.649. Ανοιχτά καθημερινά 08.00-02.00.


Foodie tip: Οι Μούρτζηδες μου είπαν ότι το αυθεντικό αιγινήτικο φυστίκι είναι μυτερό και όχι πολύ φουσκωτό – «το πολύ χοντρό δεν είναι Αιγίνης». Ενας άλλος τρόπος να το ξεχωρίσεις είναι η γεύση του, που είναι γεμάτη και ιδιαίτερα γλυκιά.


Top choice!


Ουζερί «Ο Σκοτάδης»

Από το 1945 στον γιαλό της Αίγινας, στην αρχή ως καφενές, από το ’80 ως ουζερί (ζήλεψα που δεν έχουμε τέτοια ουζερί στην Αθήνα.) Τι έξοχη ιδέα το σφηνάκι με φρέσκο αχινό, λίγο ελαιόλαδο και μία σταγόνα ούζο για καλωσόρισμα! Ο γαύρος μαρινάτος, σχεδόν σούσι, έχει περάσει από ελάχιστο αλάτι και λεμόνι και δεν είναι καθόλου ξινός, μοσχοβολάει θάλασσα. Το ίδιο και ο μαρινάτος κολιός. Εκτακτα τα αχνιστά μύδια, οι κολοκυθοκεφτέδες, το χταπόδι τουρσί. Εκτακτα και τα ψαράκια και οι ψαρούκλες, στο τηγάνι και στη σχάρα. Το λάδι είναι επώνυμο από το ντόπιο τυποποιητήριο Philippos Hellenic Goods. Αξιόλογη λίστα κρασιών, εξαιρετική συλλογή με σπάνια αποστάγματα, παλαιωμένα και μη.

Ο Σκοτάδης, Λ. Δημοκρατίας 46, Τ/22970-24.014. Κόστος: 15-20€/άτομο.



Η Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας

Ο αλιευτικός στόλος του νησιού φέρνει καθημερινά ποικιλία ψαριών και θαλασσινών στη Δημοτική Ψαραγορά, που μετράει πάνω από 70 χρόνια ζωής. Πλέον δουλεύουν 6 ψαράδικα, παλαιότερα ήταν περισσότερα. Η αγορά λειτουργεί επίσης ως ιχθυόσκαλα, προμηθεύοντας εμπόρους και αθηναϊκά καταστήματα. Οπως μου είπαν οι ψαρομανάβηδες, δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που κατεβαίνουν στην Αίγινα για μονοήμερη εκδρομή και παίρνουν ψάρια για το σπίτι. Αλλοι παραγγέλνουν και τους τα στέλνουν. Αυτή την εποχή, στους μαρμάρινους πάγκους των μαγαζιών θα βρείτε σαφρίδια, γόπες, μπακαλιάρους, βραστόψαρα, σαρδέλες, γαύρο, χταπόδια και θράψαλα. Α, και το ντόπιο ψάρι, την κατσούλα.

Δημοτική Ψαραγορά της Αίγινας, Λ. Δημοκρατίας. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών