ΜΑΓΑΖΙΑ

Εκδρομή στην Αίγινα (part 2)

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φυστικιού. Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.

06.09.2016| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Εκδρομή στην Αίγινα (part 2)

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φυστικιού. Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.


Τα «πλωτά» μανάβικα της παραλίας

Από τα καΐκια αγόραζαν στο παρελθόν οι Αιγινήτες τα ζαρζαβατικά τους. Σήμερα, έχουν μείνει δύο καΐκια που λειτουργούν ως μανάβικα, με την πραμάτεια τους στημένη στην προκυμαία.

▸ Η μανάβισσα Νεκταρία Κακούση είναι ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη Αιγινήτισσα. Υπερδραστήρια, αγέρωχη, θα τη δεις να κουβαλάει δυο-δυο τα καρπούζια και τα υπόλοιπα καλά που έχει, πρωί-βράδυ. Το «παραθαλάσσιο» μανάβικό της είναι πλούσιο, με καλοεπιλεγμένα προϊόντα. Ωραίες ντομάτες, ζουμερά ροδάκινα, τραγανά, ολόγλυκα κεράσια. ▸ Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το μανάβικο του Νεκτάριου Γκαρή. Εκεί πέτυχα ντόπια αλμύρα, κάππαρη και ξυλάγγουρα.

Ανοιχτά 07.00-00.00 (κλείνουν λίγες ώρες το μεσημέρι).


Top choice!


Περδικιώτικα

Ούμπερ-τέλειο μπαρ σε ένα απίστευτης ομορφιάς διατηρητέο καποδιστριακό κτίριο, χωμένο σε ένα στενό της πόλης. Τα ζωγραφισμένα ταβάνια και το ξύλινο πάτωμα διατηρούνται αναλλοίωτα. Τα ράφια, που προστέθηκαν αργότερα, προέρχονται από σύγχρονο του κτιρίου φαρμακείο. Εδώ στεγάστηκε η πρώτη τράπεζα της χώρας, στην πραγματικότητα ανταλλακτήριο προϊόντων. Υπάρχει ακόμα το ξύλινο «κλουβί» του ταμία, πόστο πια του DJ. Τα κοκτέιλ υψηλού επιπέδου. Δοκιμάστε το Pistachio Hiapo, την αιγινήτικη εκδοχή του mai tai, με χειροποίητο σιρόπι φυστικιού και εκχύλισμα λεβάντας! Οι μουσικές ξεφεύγουν από τον μαζικό ήχο, είναι εναλλακτικές, δυνατές, με γούστο. Το καλοκαίρι ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πίσω αυλή, η οποία είναι κούκλα.

Περδικιώτικα, Αφαίας 38, Τ/22970-27.171. Κοκτέιλ: 9-12€. Ανοιχτά καθημερινά από τις 21.00 έως το πρωί.



Αιγινήτισσα

Στην παραλία της Αιγινήτισσας βρίσκεται το ομώνυμο μαγαζί. Μια τσιμεντένια εξέδρα πάνω στη θάλασσα είναι το σκηνικό. Αν έρθετε την ώρα που βασιλεύει ο ήλιος, ετοιμαστείτε για ινσταγκραμικής ομορφιάς εικόνες. Το μαγαζί έχει γίνει γνωστό για τη θαλασσινή κουζίνα του: όστρακα, λινγκουίνι με θαλασσινά, ριζότο με πετροσωλήνες ή μύδια, ψάρια μικρά και μεγάλα, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες. Δεν λείπουν οι παρασπονδίες: καρμπονάρα, λινγκουίνι με 4 τυριά, καβουροσαλάτα με σουρίμι κ.λπ. Από τα ορεκτικά διαλέξτε οπωσδήποτε τους πετροσωλήνες σαγανάκι και τη σκορδαλιά φυστικιού, που μπορείτε να ταιριάξετε με κάτι τηγανητό.

Αιγινήτισσα, Τ/22970-61.546. Ανοιχτά καθη- μερινά, μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: 20-25€/άτομο.



Foodie tip: Οι κατσούλες είναι ταπεινό ψαράκι με γεύση που θυμίζει γλώσσα, σκάρο και κάτι από πεσκανδρίτσα (με ψαχνό όμως λίγο πιο στεγνό), οι κατσούλες είναι το ψάρι της Αίγινας. Τις βρίσκουμε και σε άλλα νησιά της Ελλάδας, όμως τα ψαρολίβαδα γύρω από το νησί είναι το βασίλειό τους! Παλαιότερα τις θεωρούσαν δεύτερης διαλογής. Για να τους δώσουν έξτρα νοστιμιά, τις σιγοτηγάνιζαν σε βούτυρο και μετά τις πέρναγαν σε μια σκορδάτη σάλτσα ντομάτας (ορισμένοι προσέθεταν λίγο ξίδι και δεντρολίβανο – σαν σαβόρο). Θα τις βρείτε σε ορισμένες ψαρο- ταβέρνες και στην κεντρική ψαραγορά του νησιού. Οι νέοι σεφ τις έβγαλαν από την αφάνεια.


Top choice!


Μίλτος

Ιστορική, value for money ψαροταβέρνα στην κοσμική Πέρδικα. Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πρώτης ποιότητας. Η κουζίνα είναι απλή: τηγάνι, σχάρα, όλα στην εντέλεια. Δοκιμάστε το λιαστό χταπόδι, ψητό στα κάρβουνα, την αχινοσαλάτα, την «τετραπλή» βραστή σαλάτα (βλίτα, κολοκύθια, αρμύρα, παντζάρια), ψητό καλαμάρι ντόπιο (έχουν κρατημένο στους καταψύκτες τους), τηγανητή γαρίδα. Και μεγάλα ψάρια, έξοχα ψημένα μπροστά στα μάτια σας, από τον Μίλτο Τρίμμη και τον γιο του Αντρέα – η ψησταριά είναι μπροστά στο μαγαζί.

Μίλτος, Πέρδικα, Τ/22970-61.051. Ανοιχτά κάθε μέρα, μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: 20€/άτομο.


Top choice!


Νώντας

Από τις πιο εκλεπτυσμένες ψαροταβέρνες της Πέρδικας. Ανοιξε το 1936. Μαγειρική παραδοσιακή, με μοντέρνες πινελιές, καλά ψησίματα, έξοχο τηγάνι. Δοκίμασα πρασόπιτα με σπιτικό φύλλο, βραστό (όσο πρέπει) χταπόδι με λαδόξιδο, γαύρο τηγανητό, φιλεταρισμένο παρακαλώ (!), σερβιρισμένο σε χωνί-σαν- εφημερίδας, γαριδάκι ντόπιο (οι ιδιοκτήτες το προμηθεύονται στον καιρό του και κρατάνε για το καλοκαίρι), τραγανό σαν τσιπς, και μια απίθανη «τηγανόσουπα»: σκορπίνα σιγοβρασμένη στο τηγάνι μέσα στο ζουμί της, με πατάτες, λάδι και λεμόνι. Η Σωζία, ιδιοκτήτρια και κόρη της μαγείρισσας Αγγέλας, μου είπε πως παίρνουν -όσο γίνεται- ντόπια προϊόντα. Καλή λίστα κρασιών, ωραία θέα στο λιμανάκι. Στο μαγαζί θα βρείτε και συσκευασμένα χειροποίητα προϊόντα (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, πέστο φυστικιού κ.ά.).

Νώντας, Πέρδικα, Τ/22970-61.233. Ανοιχτά καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Κόστος: περίπου 25€/άτομο.


Top choice!


Καφενείο Αφών Μοίρα

Στο παλαιό κτίριο της Δημαρχίας (1886) άνοιξε το 1941 το μπακάλικό του ο Μιχάλης Μοίρας. Τόπος σύναξης των ψαράδων και των μεροκαματιάρηδων του νησιού, μετατρέπεται από τους γιους του το 1953 σε καφενείο. Ελάχιστα έχουν αλλάξει από τότε. Αξίζει προτού απολαύσετε έναν μερακλίδικο ελληνικό στα τραπεζάκια έξω, να μπείτε μέσα για να πάρετε μια… τζούρα από την ψυχή του ιστορικού καφενέ. Είναι ένα μνημείο της σύγχρονης αιγινήτικης ζωής.

Καφενείο Αφών Μοίρα, Λ. Δημοκρατίας 38, Τ/22970-22.362. Ανοιχτά 06.30-14.00, 17.00-03.00.


Foodie tip: Στα καφενεία της Δημαρχίας, της Αναστασίας Γάλαρη και των Αφών Μοίρα, ντόπιοι και επισκέπτες μαζεύονται το βράδυ (και έως τις πρώτες πρωινές ώρες) για μπίρες και τσίπουρα. Συνηθίζουν, μάλιστα, να παίρνουν καλαμάκια από τα κοντινά σουβλατζίδικα και να τα τρώνε εδώ.



Καφενείο Αναστασίας Γάλαρη

Το καφενείο της Αναστασίας ξεχωρίζει από το διπλανό των Αφών Μοίρα από τις μελιτζανί καρέκλες του. Ο πατέρας της το πήρε το ’60, εκείνη ανέλαβε το 1988. Εδώ έχουν καθίσει ο Ελύτης, ο Μόραλης, «η παρέα της Αίγινας», και, φυσικά, χιλιάδες επισκέπτες σε αναζήτηση του αυθεντικού. Καφές στο μπρίκι, αναψυκτικά, γλυκά του κουταλιού, αλλά και μπίρα ή ούζο με απλό, κρύο μεζέ. Νωρίς το πρωί «συνεδριάζουν» εδώ οι συνταξιούχοι του νησιού. Το βράδυ ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει.

Καφενείο Αναστασίας Γάλαρη, Λ. Δημοκρατίας 38, Τ/22970-22.887. Ανοιχτά 07.00-03.00.



Σβέλτο Κουνέλι

Το ξενοδοχείο Ξανθίππη έχει γίνει πόλος έλξης. O λόγος; Η κουζίνα του εστιατορίου του. Η σεφ Μαρία Γκάγκα αγαπά τη Μεσόγειο και την Ανατολή, από την Πόλη μέχρι την Ινδία. Ωραιότατο κοτόπουλο ταντούρι, κεφτεδάκια πολίτικα με κύμινο, πλιγούρι και κουκουνάρι, πιροσκάκια γεμιστά με πικάντικο, κοκκινιστό κιμά. Αναπάντεχο αλλά νόστιμο πιάτο οι γαρίδες με παστουρμά (!). Η μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών είναι επιλογή του ιδιοκτήτη Νίκου Γρυπαίου – θέλει λίγη δουλειά ακόμη. Θα φάτε σε έναν όμορφο αυλόκηπο με θέα.

Σβέλτο Κουνέλι, Λουτρά Σουβάλας, Τ/22970-52.201, 6944-690.180. Κόστος: 20-25€/άτομο.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών