ΜΑΓΑΖΙΑ

Εκδρομή στην Αίγινα (part 4)

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φυστικιού. Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.

06.09.2016| Updated: 11.10.2021
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Εκδρομή στην Αίγινα (part 4)

Γκερεμέζι, κατσούλες και πέστο φυστικιού. Ιδιαίτερα προϊόντα, μπαρ στεγασμένα σε καποδιστριακά κτίρια και ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, στο νησιωτικό προάστιο των Αθηνών.


Τα κρεοπωλεία που μας πρότειναν οι ντόπιοι

220 χρόνια στο ζωεμπόριο και στη χασαπική είναι η οικογένεια του κ. Αντώνιου Τζώνη. Εκείνος ανέλαβε το 1958. Στο μαγαζί κουμάντο κάνει τώρα ο γιος του. Το κρέας το ξέρουν όσο λίγοι – τα ζώα τα επιλέγουν οι ίδιοι πριν από τη σφαγή τους. Αν λοιπόν μείνετε στο νησί σε ενοικιαζόμενο με κουζίνα και θελήσετε να μαγειρέψετε κρέας, εδώ θα βρείτε μοσχάρι από τις Σέρρες, κοτόπουλα Αρτας, χοιρινά ελληνικά και Ολλανδίας. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε χωρι- άτικες κότες.

Λ. Δημοκρατίας 44, Τ/22970-22.287. Ανοιχτά καθημερινά, ώρες καταστημάτων.


Μοσχάρια από την ορ. Χαλκιδική, χοιρινά από την Κυνουρία και τη Χαλκίδα, κοτόπουλα από τη Χαλκίδα και αμνοερίφια από την ορ. Κορινθία φέρνει ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. Οσες φορές πέρασα, η ουρά ήταν μέχρι έξω.

Αφαίας 50, Τ/22970-22.503. Ανοι- χτά καθημερινά (πλην Κυριακής), ώρες καταστημάτων.



Στον Κρητικό για ντόπια ξυλάγγουρα

Στο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Κρητικός», που βρίσκεται πίσω από την ψαραγορά, θα βρείτε, μεταξύ άλλων, ντόπια ζαρζαβατικά (εξαιρετικά τα ξυλάγγουρα) και καλά καταυλακιώτικα τυριά: γραβιέρα Ναυπλίας και Τραχειάς, φέτα από την Τρίπολη, τα Καλάβρυτα, την Τραχειά.

Κρητικός, Π. Ηρειώτη, T/22970-27.772. Ανοιχτά 07.00-21.00, εκτός από Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή, οπότε είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι.



Στρατηγός

Στην παραλία του Μαραθώνα βρίσκεται μία από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού -άνοιξε το 1930-, βραβευμένη γι’ αυτόν το λόγο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά το 2000 (το βραβείο επέδωσε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος). Μεγάλη σάλα μέσα, μεγάλη βεράντα έξω, «μέσα» στη θάλασσα. Ο,τι πρέπει για φαγητό μετά το μπάνιο. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι ότι θα θελήσετε να έρθετε ξανά ασχέτως μπάνιου. Σπιτίσια, comfort μαγειρική, καλές πρώτες ύλες, ευγενικό σέρβις, φιλικές τιμές. Ωραία λαδερά και μαγειρευτά, κρεατικά και από ψάρια ό,τι έχει φέρει το καΐκι. Ορισμένες «παραφωνίες» (τα μπουρεκάκια με τυριά και αλλαντικά φαίνεται ότι τα έχουν αναγάγει σε ντόπια σπεσιαλιτέ!) δεν χαλάνε τη συνολική εικόνα.

Στρατηγός, Μαραθώνας, Τ/22970-24.025. Ανοιχτά όλη μέρα. Κόστος: 15€.



Αέρηδες

Στην παραλία της Βάγιας, οι Αέρηδες είναι μια συμπαθητική λύση για καφέ και φαγητό. Υπάρχουν μερικές αστοχίες στο μαγείρεμα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις: από αυτά που δοκίμασα μου άρεσαν οι μαρινάτες σαρδέλες γεμιστές με σύκο, τα φαλάφελ (έξοχα!), το σαλάχι «τηγανάτο» (μαδημένο, μαγειρεμένο στο τηγάνι με καρότο). •

Αέρηδες, Παραλία Βάγιας, Τ/22970-71.122. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κόστος: περίπου 15€/άτομο.



Το μπουρζουά Αιάκειον

Παλαιάς κοπής ζαχαροπλαστείο. Εδώ πρωτοδημιουργήθηκε το φυστικάτο, «τρούφα» από αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης, βουτηγμένη σε καραμέλα και ντυμένη με ολόκληρο φυστίκι. Δοκιμάστε και την εκδοχή που φτιάχνουν με λίγο αλάτι. Εξοχο και το φυστικίνι, κέρασμα αρωματισμένο με Cointreau. Τα μπακλαβαδάκια στο ασημόχαρτο είναι ζουμερά, με φύλλα καλοψημένα όμως, καλοβουτυρωμένα. Τα σοκολατάκια επιπέδου Βελγίου. Από το ψυγείο δοκιμάστε τη βουτηχτή σοκολατίνα και την τάρτα σοκολάτας με αλάτι. Μην παραλείψετε το αυθεντικό γαλλικό προφιτερόλ, με σου με παγωτό και ζεστή σος σοκολάτας, συνταγή που έφεραν από την Grenoble στα τέλη του ’70. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε η κ. Ντόλυ Κουκούλη το 1958 – ο Μόραλης το αποκαλούσε χαριτωμένα «γραφείο του».

Αιάκειον, Λ. Δημοκρατίας 18, Τ/22970-22.249. Από το πρωί. 



Δελφίνι

Λαϊκή ψαροταβέρνα με παλιομοδίτικη διακόσμηση, στη λεωφόρο Καζαντζάκη, στο δρόμο για τη Σουβάλα, απέναντι από τη θάλασσα. Κλασικά μαγειρευτά, λαδερά, μεζέδες, χόρτα, πατάτες φρέσκες και ποικιλία ψαρικών, στο τηγάνι και στη σχάρα. Την ταβέρνα προτιμούν ντόπιοι και εποχικοί κάτοικοι του νησιού. Η περιοχή είναι γεμάτη βράχια και αμμουδερούς ορμίσκους, ταμάμ για όσους αγαπούν την ήρεμη, μη «οργανωμένη» κολύμβηση.

Δελφίνι, Πλακάκια, Τ/22970-27.127. Κόστος: περίπου 15€/ άτομο.



Ρέμβη

Καφέ-μπαρ στον γιαλό της Αίγινας. Το βράδυ μαζεύει νεαρόκοσμο. Δυνατές μουσικές, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και -κυρίως- χαλάρωση με θέα τα καΐκια και τα γιοτ.

Ρέμβη, Λ. Δημοκρατίας 51, Τ/22970-28.605. Καπουτσίνο: 3,20€, κοκτέιλ: από 8€.



Για ψωμί και πραλίνα

Στο φούρνο του Φώτη Πούντου θα βρείτε πολλά είδη ψωμιών, από τα τυπικά μέχρι ένα πολύ νόστιμο ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο, και ένα άλλο με αλεύρι από πετρόμυλο, κάποια καλοφτιαγμένα «μοδάτα» αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια χαρουπιού, ψωμί χωρίς γλουτένη, παξιμαδόκουπες κρίθινες), κριτσίνια, ωραίες χειροποίητες πίτες και τη «διάσημη» φυστικοπραλίνα του. Πολλοί ντόπιοι παραγωγοί ψήνουν εδώ τα φυστίκια τους.

Ο φούρνος του Φώτη Πούντου, Ρόδη Σπύρου και Πηλέως, Τ/6936-770.913. Ανοιχτά καθημερινά, 03.00-14.00, 17.00-21.00


Top choice!


Το σούπερ ψαράδικο της Γιάννας

Ειδική μνεία αξίζει στη Γιάννα Σώρρου, μαστόρισσα του ψαριού, άοκνη εργάτρια από το πρωί μέχρι το βράδυ – θα τη βρείτε στο μεγάλο ψαράδικό της στο βάθος της αγοράς, να καθαρίζει ασταμάτητα κάθε λογής ψάρι. Η Γιάννα στέλνει πρώτης τάξεως αλιεύματα στα εστιατόρια Cookoovaya και Milos, αλλά και στο Milos του Λονδίνου. Στέλνει και σε ιδιώτες στην Αθήνα, σε ειδικά φελιζόλ. Απίθανη ποικιλία, συμπαθητικές τιμές.

Το ψαράδικο της Γιάννας, Τ/22970-22.481, 6972-008.724. Ανοιχτά 06.30- 14.00, 16.30-21.00.


Top choice!


Τα καλαμάκια του Νικόδημου

Παμπάλαιο, καλτ σουβλατζίδικο, που χαίρει καθολικής αποδοχής. Ανοιξε τη δεκαετία του ’60 και έχει μείνει ίδιο και απαράλλαχτο από τότε. Κάθε βράδυ, ο κ. Νικόδημος, καθιστός, σιγοψήνει στη μεγάλη υπαίθρια ψησταριά -με προσήλωση μουσικού μπροστά στο σαντούρι του- τα χοιρινά σουβλάκια που έχει μαρινάρει στη σπέσιαλ μαρινάδα του, ενώ η κυρά του παραδίπλα καθαρίζει ένα βουνό πατάτες για το τηγάνι. Σαλάτα και μπίρα, και έτοιμο το τραπέζι. Η σκεπαστή αυλή με το ψιλό γαρμπίλι είναι κάθε βράδυ γεμάτη με κόσμο από όλο το νησί – κι ας βρίσκεται κάπου κρυμμένη στη Βάγια.

Τα καλαμάκια του Νικόδημου, Βάγια. Ανοιχτά κάθε βράδυ. Κόστος: 5-10€/άτομο.

Διαβάστε το αφιέρωμα από την αρχή.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών