ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Εξωμεριά: Πρωινό με θέα

Δεν υπάρχει ωραιότερο πρωινό ξύπνημα από ένα χορταστικό, θρεπτικό πρωινό σε ένα παραμυθένιο τοπίο κυκλαδίτικου μινιμαλισμού.

04.07.2018| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Εξωμεριά: Πρωινό με θέα

Δεν υπάρχει ωραιότερο πρωινό ξύπνημα από ένα χορταστικό, θρεπτικό πρωινό σε ένα παραμυθένιο τοπίο κυκλαδίτικου μινιμαλισμού.

Η θέση: Στον δρόμο από τη Χώρα της Τήνου, λίγο πριν την φιδογυριστή κατηφόρα για τον όρμο Υστερνίων.

Η ατμόσφαιρα: «Easy like Sunday morning…». Από δω βλέπεις μόνο ουρανό και θάλασσα να καδράρουν τη Σύρο. Ένα από τα πιο μαγικά σημεία της Τήνου για να απολαύσεις τον ήχο της σιωπής να διακόπτεται από το τραγούδι των τζιτζικιών, για να γαληνέψεις και να χορτάσεις μπλε. Μοιάζει η Έξω Μεριά σαν να βρίσκονταν πάντα εκεί, ένα με την ξερή πλαγιά που κατρακυλάει στη θάλασσα, κάπως σαν να μην την έφτιαξε ανθρώπου χέρι.

Το φαγητό: Καθισμένη μπροστά σε έναν ευρύχωρο μαρμάρινο πάγκο σκέφτηκα αυθόρμητα ότι ο Γιάννης Κουτσούμπης και η Μαρία Καλαϊτζή έχουν βρει το νόημα της ζωής. Οι δύο ιδιοκτήτες της Εξωμεριάς έχουν στήσει εκεί ένα από τα πιο γουστόζικα μαγαζιά των Κυκλάδων, μόνο και μόνο γιατί αντιλαμβάνονται την ανείπωτη ομορφιά αυτού του τοπίου και την αγνή νοστιμιά μιας καθαρής πρώτης ύλης, και δεν προσπαθούν να τα «καταπατήσουν». Είναι η 6η χρονιά που λειτουργούν το μαγαζί τους, και το κάνουν με τόσο μεράκι που δεν αφήνουν τίποτα ετοιματζίδικο να εισχωρήσει στην κουζίνα τους. Ακόμα και δικά τους ψωμιά ζυμώνουν για τα πρωινά, και σιρόπια ετοιμάζουν για τα κοκτέιλ. Το πιο νοσταλγικό ξεκίνημα πρωινού είναι αυτά τα χειροποίητα ψωμάκια, φρυγανισμένα, μαζί με βούτυρο ντόπιο και θυμαρίσιο μέλι Τήνου – έτσι απλά! Ζουμερή, πεντανόστιμη η στραπατσάδα με σάλτσα ψητής ντομάτας, πανσέτα και φέτα, απολαυστική μες στην τρυφερή απλότητα της γεύσης της η ομελέτα φούρνου με ανθότυρο Τήνου, φρέσκο βασιλικό και ρόκα. Πολύ καλές και οι μπρουσκέτες, βλ. με μαριναρισμένο κολοκυθάκι, μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό, αλλά και τα ευφάνταστα σάντουιτς όπως με λούζα Τήνου, ανθότυρο, σταφίδες και παλαιωμένο ξύδι. Έχουν και ωραίες πίτες, κάνουν και λαδένια κιμουλιάτικη με μπόλικο κρεμμύδι, έχουν και κάμποσες δροσερές σαλάτες – προσκυνώ μπροστά στη σαλάτα με σταφύλια και φέτα σαγανάκι. Για πιο μεσημεράκι θα βρείτε ορεκτικά – πείτε ναι στην κοπανιστή με καραμελωμένα κρεμμύδια και πράσινο μήλο -, πίτσες με δικό τους ζυμάρι, λίγα ζυμαρικά και κρεατικά σε έναν πολύ σφιχτό κατάλογο. Οι γλυκατζήδες αφήστε χώρο, γιατί παρόλο που ο κατάλογος είναι σχετικά μικρός, η πίσω σελίδα είναι ότι πρέπει για την υπογλυκαιμία… Έχει μιλφέιγ, λεμονόπιτα, μωσαϊκό, φοντάν σοκολάτας, και άλλα. Εμείς δοκιμάσαμε και υπεραπολαύσαμε το τράιφλ με σοκολάτα γκανάς, καραμέλα και ανθό αλατιού. Δροσιστείτε με χειροποίητες λεμονάδες, βυσσινάδες και φρεσκοστυμμένους χυμούς – δοκίμασα έναν με αχλάδι, σπανάκι, αβοκάντο, τζίντζερ, μπανάνα κι ένιωσα πόσο ωραίο είναι να φχαριστιέσαι ειλικρινά κάτι τόσο υγιεινό.

Ο λογαριασμός: Για πρωινό με καφέ ή χυμό από 8-15€/άτομο, για φαγητό περίπου 14- 20€/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Μικρή αλλά αξιόλογη λίστα με ελληνικά κρασιά σε πολύ καλές τιμές, μερικές ελληνικές μπίρες και πολύ καλά και ευφάνταστα κοκτέιλ που χρησιμοποιούν από τοπική ρακή και λικέρ αγκινάρας, τσάι του βουνού και μαρμελάδα σύκο, μέχρι λικέρ χαρούπι, αρώνια, παντζάρι και πεπόνι. Από τα φετινά κοκτέιλ του καταλόγου δοκιμάστε «Παλόμα» με δυόσμο και λικέρ δαμάσκηνο, «Μαργαρίτα» με πράσινη πιπεριά, σχινόπρασο και ζωμό γαρίδας και «Sultanina» με αγουρίδα και τζίντζερ.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά από τις 10:00-00:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών