ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αλεξάνδρα

Κλασική αξία σε ανάλαφρο περιβάλλον.

19.09.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αλεξάνδρα

Κλασική αξία σε ανάλαφρο περιβάλλον.

Η θέση: Σ’ έναν ήσυχο παράδρομο της Λεωφ. Αλεξάνδρας, πίσω από το πάρκο Παναθήναια.


Η ατμόσφαιρα: Περιμένοντας τον κατάλογο, ακούμε μουσική των 80΄s σε μέτριες εντάσεις, παρατηρούμε την άνετη βεράντα, καταπράσινη και δροσερή, τη λευκή και φωτεινή σάλα με τα όμορφα στρωμένα τραπέζια και χαίρομαι που το μακροβιότατο εστιατόριο – ταβέρνα (λειτουργεί από το 1991), δεν έπεσε στην παγίδα της ρουστίκ, παραδοσιακής αισθητικής στη διακόσμηση αλλά είναι κομψό και ανάλαφρο. Στα συν και οι σερβιτόροι «παλαιάς σχολής» δηλαδή επαγγελματίες μιας κάποιας ηλικίας, με ευγενική φυσιογνωμία, αεικίνητοι και εξυπηρετικοί.

Το φαγητό: O ατμός και η μυρωδιά από το φρεσκοψημένο καρβελάκι που ήρθε στο τραπέζι μας μαζί με το απαλό άλειμμα μαύρης ελιάς και την κρέμα τυριού με πιπεριά ήταν αρκετό για να μάς φτιάξει τη διάθεση μετά από μια κουραστική μέρα. Oι ωραίες εκπλήξεις συνεχίστηκαν και στον διασκεδαστικό κατάλογο όπου εκτός από το μενού, μαθαίνεις να ζητάς τον λογαριασμό σε 8 γλώσσες και έχει και έναν πρακτικότατο μικρό οδηγό για ταιριάσματα φαγητού και οίνου.


Το φαγητό αξιοπρεπές, παρασκευασμένο με καλές πρώτες ύλες χωρίς γευστικές ακρότητες και παραστρατήματα, με εξαίρεση την ομώνυμη σαλάτα «Αλεξάνδρα». Φρέσκιες πρασινάδες, με μήλα και σταφύλια, με τη γλύκα του ντρέσινγκ (με βαλσαμικό και μέλι) όμως, να υπερκαλύπτει τις γεύσεις. Το ριζότο θαλασσινών, μελωμένο και αρωματικό, το χοιρινό με μανιτάρια και κρασί, φίνο και καλομαγειρεμένο και τα ζυμαρικά με θαλασσινά στη λαδόκολλα με φρέσκια τριμμένη ντομάτα και ολόκληρες σκελίδες σκόρδου είναι από τα καλύτερα πιάτα. Πριν προλάβουμε να κοιτάξουμε τα επιδόρπια, ένα αφράτο και σωστά σιροπιασμένο ραβανί, κέρασμα, έκλεισε ευχάριστα το δείπνο.

Ο λογαριασμός: Περίπου 20 € το άτομο (με ποτήρι κρασί).

Η κάβα: H λίστα κρασιών έχει περίπου 20 ελληνικές ετικέτες αλλά και κρασί σε ποτήρι.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδος μεσημέρι και βράδυ. Για δωρεάν στάθμευση κατευθυνθείτε στο πρατήριο της ΕΚΟ στο τέλος της Χαριλάου Τρικούπη. Αν είναι γεμάτο, ίσως ταλαιπωρηθείτε λίγο στις ανηφοριές της Νεάπολης. Για τους κατοίκους της γύρω περιοχής γίνεται και ντελίβερι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών