ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Αξιώτισσα (Νάξος)

Ταβέρνα με φήμη μεγάλη και κουζίνα μεγαλείο στο Καστράκι της Νάξου.

06.08.2012| Updated: 25.06.2021
Η Αξιώτισσα (Νάξος)

Ταβέρνα με φήμη μεγάλη και κουζίνα μεγαλείο στο Καστράκι της Νάξου.

Η θέση: Από τη Χώρα παίρνουμε το δρόμο για το Καστράκι. Την ταβέρνα θα τη βρούμε στο αριστερό μας χέρι, στο 18ο χλμ. Νάξου- Αλυκού. Κάνουμε μια κράτηση για περιποιημένο τραπέζι, πηγαίνουμε για μπάνιο στο ήσυχο λιμανάκι του Αλυκού ή στην εξωτική παραλία της Χαβάης. Μετά τις απλωτές, η πείνα έχει γιγαντωθεί.

Η ατμόσφαιρα: Δέντρα γυρτά και μια πυκνή φυλλωσιά φροντίζουν για τη σκιά στη φωτεινή αυλή. Στα γύρω τραπέζια σταθεροί πελάτες και τουρίστες οι οποίοι έφτασαν ώς εδώ χάρη στη φήμη της Αξιώτισσας και έρχονται έκτοτε ανελλιπώς.

Το φαγητό: Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο πλούσιο μποστάνι τους, αφού χρησιμοποιούν για τα μαγειρέματα κυρίως δικά τους ζαρζαβατικά. Ο κατάλογος εδεσμάτων είναι μακρύς. Εμείς πήραμε ντάκο με ντόπια ξυνομηζήθρα, που έδωσε την κατάλληλη οξύτητα στη γλυκιά αυγουστιάτικη ντομάτα· από τυράκια, αρσενικό ωμό και γραβιέρα σαγανάκι, σωστά τηγανισμένη χωρίς παραπανίσια λάδια. Από τα κυρίως, το πιο δημοφιλές πιάτο είναι μάλλον το απεραθίτικο ρόστο, με «έμπειρα» μελωμένη σάλτσα και μπαχαρικά. Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες, αλλά η τηγανητή πατάτα Νάξου είναι μάλλον το ιδανικότερο ταίρι. Χοντροκομμένη, χρυσοτηγανισμένη, γλυκιά, βουτυράτη. Το χιουνκιάρ, επίσης διάσημο, με μοσχαράκι τρυφερό που μεγαλώνει στο νησί και έναν γήινο πουρέ μελιτζάνας, κάπως «κουρασμένο» εκείνη τη μέρα, αλλά κατά γενική ομολογία, νόστιμο. Ζητήστε το γλυκό της ημέρας – αν είναι καρυδόπιτα, βουρ.

Ο λογαριασμός: Περίπου 20-25 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Διαθέτουν χύμα λευκό και κόκκινο, όπως και εμφιαλωμένο κρασί, όμως όλα τα τραπέζια κοσμούσε ένα μπρούτζινο κανάτι με ροζέ. Πληροφορηθήκαμε πως η παραγωγή είναι περιορισμένη και πως τα αποθέματα φτάνουν για να καλύψουν τη σεζόν συνήθως μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο. Τις καθημερινές είναι ανοικτά από τις 4 μ.μ. ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 10.30 μ.μ. Διαθέτει χώρο στάθμευσης. Το σέρβις, λίγο ζορισμένο, ωστόσο πολύ ευγενικό.

Καστράκι Νάξου, τηλ. 22850-75.107.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών