ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Cinco

Γλυκά που ικανοποιούν τις πέντε αισθήσεις

07.07.2014| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Cinco

Γλυκά που ικανοποιούν τις πέντε αισθήσεις.

Ενα αχλάδι ποσέ σε σιρόπι με σαφράν ακουμπά πάνω σε ένα πικρόγλυκο και τραγανό σοκολατένιο χώμα από μπισκότο και κακάο. Υποδόρια, ως λίπανση, υπάρχει μια λεμονάτη μους βανίλια, ενώ πάνω από το… χώμα βρίσκεται πεσμένος ένας κορμός από σφιχτή κρέμα γιαουρτιού με μια καταπράσινη, ανθισμένη κρεμ πατισερί βασιλικού. Ντακουάζ αμυγδάλου, ανθάκια, φραγκοστάφυλα και μια γλυκιά τούφα από μαλλί της γριάς είναι φυτρωμένα στον ζωντανό αυτό πίνακα. Ο χαρισματικός σεφ Δόξης Μπεκρής, που έχει επιμεληθεί το μενού του Cinco στο Κολωνάκι, γνωστός για τις συνθέσεις γεύσεων αντιθέσεων, αλλά και για την απαράμιλλης αισθητικής παρουσίαση των πιάτων, έχει φιλοτεχνήσει ένα βρώσιμο δάσος, τον κήπο της Εδέμ, ένα έργο από το κίνημα του υπερρεαλισμού.

Μετά από αυτή την υπερφυσική ζαχαροπλαστική σύνθεση, το έτερο γλυκό, η μους καπνιστής μελιτζάνας, με ξάφνιασε πολύ ευχάριστα, απλό στο στήσιμο, λιτό, κατανοητό, γλυκό με ιδέα. Πρόκειται ίσως για την πιο ιντριγκαδόρικη παραλλαγή τιραμισού που έχουμε δοκιμάσει. Η ψητή μελιτζάνα χρησιμοποιείται για να δώσει σώμα, η σάρκα της αναμειγνύεται με τυρί μασκαρπόνε, συνδυάζεται με αφρό από Baileys, σοκολάτα bitter, κακάο, κραμπλ φουντουκιού και ζελέ από εσπρέσο. Σαβαγιάρ γεμιστά με μους μασκαρπόνε και μία κούπα εσπρέσο με Tia Maria ενορχηστρώνουν το γλυκό, που αποθεώνει τον απόλυτο συνδυασμό σοκολάτας και καφέ. Η αισθητική, το άρωμα, η γεύση, όλα ίσης σημασίας και προσοχής, ώστε κάθε αισθητήριο να ενεργοποιείται εξίσου.

Το Cinco μπορεί να μη θεωρείται προορισμός για γλυκό. Τα tapas και τα περίφημα κοκτέιλ που σερβίρει (σημείωση: εδώ οι bartender κατέχουν μάστερ) έχουν εκτιμηθεί αρκούντως, και μάλιστα πρόκειται για μία από τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν ώστε να κρατηθεί ζωντανό το Κολωνάκι μεσούσης της κρίσης. Ο λόγος που τα επιδόρπιά του πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι απλώς επειδή είναι εντυπωσιακά και αποτελούν από μόνα τους ικανό λόγο για να το επισκεφτεί κάποιος.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών