ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ταμπακιέρα

Ένα ταβερνάκι με ψυχή τάπας μπαρ στον Κορυδαλλό.

30.01.2013| Updated: 25.06.2021
Ταμπακιέρα

Ένα ταβερνάκι με ψυχή τάπας μπαρ στον Κορυδαλλό.

Η θέση: Θυμάστε το γωνιακό, χαριτωμένο μαγαζάκι που κάποτε στέγαζε το Αθήρι του Αλέξανδρου Καρδάση, στην πλατεία Μέμου στον Κορυδαλλό; Ε, εκεί βρίσκεται η Ταμπακιέρα.

Η ατμόσφαιρα: Τόσο οικεία και γλυκιά, που νομίζεις ότι έχεις πάει επίσκεψη σε ένα -καλόγουστα διακοσμημένο- φιλικό σου σπίτι. Η γειτονιά το τιμά δεόντως, αφού σου ανεβάζει τη διάθεση, «ντυμένο» όπως είναι στα πράσινα, με αντικέ μπουφέδες, φωτιστικά και καρέκλες, που οι τρεις φίλοι και ιδιοκτήτες έχουν μαζέψει μέσα στα χρόνια. Ένα παλιό ψυγείο παραπέμπει σε μπακαλοταβέρνα αλλοτινών εποχών και ένα πολύχρωμο, μοντέρνο patchwork από πλακάκια υπενθυμίζει πως βρισκόμαστε στο σήμερα.

Το φαγητό: Είναι νόστιμο, προσιτό αλλά και με ένα τουίστ δημιουργικότητας, χωρίς υπερβολές και δίχως παραφωνίες. Ο κατάλογος σφιχτός, μονοσέλιδος, χωρισμένος στα δύο, σε κρύα και ζεστά πιάτα. Εμείς δοκιμάσαμε μια νόστιμη τραγανή παντζαροσαλάτα με καρύδι, απαλή φάβα με καραμελωμένα, γλυκόξινα κρεμμύδια, δύο πιάτα λαχταριστούς και αφράτους λουκουμάδες φέτας μακάρια ξαπλωμένους επάνω σε μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης, καπνιστό λαιμό – αλλαντικό – σαν τηγανιά, με πατατούλες. Δύο ακόμα δυνατά χαρτιά είναι οι τέλεια τηγανισμένες σπαστές πατάτες – βρασμένες πρώτα, μετά σπασμένες και ύστερα τηγανισμένες – και ο άπαχος χοιρινός μεζές με μέλι και σουσάμι. Η λογική του μενού πλησιάζει περισσότερο εκείνη του μεζεδοπωλείου (τάπας μπαρ επί το… ισπανικότερον), παρά της ταβέρνας. Ωστόσο είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των πελατών της, τουτέστιν τα πιάτα είναι τάπας μόνο από άποψη σύνθεσης του περιεχομένου – και είναι ό,τι πρέπει για το κρασί ή το τσίπουρο -, όμως από πλευράς μεγέθους, μικρά δεν τα λες.

Ο λογαριασμός: Με όλα τα πιάτα να έχουν μονοψήφιες τιμές και με το ακριβότερο πιάτο, μια ποικιλία κρεατικών, να κοστίζει 9,50 ευρώ,  υπολογίζουμε για δύο άτομα – 2 κρύα και 2 ζεστά πιάτα –περίπου 20 με 25 ευρώ, χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Καλής ποιότητας χύμα κρασί, λίγα εμφιαλωμένα, τσιπουράκι, μπιρίτσα και χειροποίητο ρακόμελο για το τέλος.

Επιπλέον πληροφορίες: Αν έχετε όρεξη να συνεχίσετε τη βραδιά σας, μετά την Ταμπακιέρα περάστε μια βόλτα κι απ’ το Ταμπάκο, το αδερφό μπαράκι, λίγα μέτρα παρακάτω.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών