ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Mono

Οινικές περιπέτειες με δόσεις δημιουργικής γαστρονομίας σε ένα κομψό εστιατόριο στην Πλάκα.

08.02.2017| Updated: 16.02.2024
Mono

Οινικές περιπέτειες με δόσεις δημιουργικής γαστρονομίας σε ένα κομψό εστιατόριο στην Πλάκα.

Η θέση: Στην είσοδο της τουριστικής Πλάκας, σε ένα χώρο που έχει περάσει από χίλια κύματα, δημιουργήθηκε ένα πολλά υποσχόμενο μαγαζί προσανατολισμένο στον οινικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και με πολύ ενδιαφέρον μενού.

Η ατμόσφαιρα: Ο χώρος είναι ζεν. Στοιχεία Άπω Ανατολής δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο κατά τα άλλα χαλαρό, ρουστίκ στυλ του μαγαζιού. Και παρόλο που η σάλα συνδυάζει και άλλα φαινομενικά παράταιρα στοιχεία, καταφέρνει να «συναρμολογήσει» ένα καλόγουστο χώρο όπου αισθάνεσαι οικειότητα.

Το φαγητό: Η κουζίνα είναι δημιουργική και την επιμέλεια αυτής έχουν οι ιδιοκτήτες, ο executive chef Olivier Campanha και ο head chef Βασίλης Βασιλείου. Η πλειοψηφία από τα πιάτα που δοκιμάσαμε είχαν ισορροπία, έμπνευση και αρμονία. Ιδού λοιπόν: «The poultry», τουτέστιν ένα γευστικότατο φουα γκρα σοτέ, με στήθος πάπιας με κρούστα πιπεριών, σάλτσα δαμάσκηνο, βαλεριάνα και ξερά βερίκοκα. «The sea», ένα πιάτο με ασιατικές καταβολές, με κόκκινο τόνο μαριναρισμένο σε σόγια και σησαμέλαιο, τραγανό χέλι, φύκια wakame, ζουμερό σολομό και σαλάτα τσίκορι. «The sweet and sour», που μεταφράζεται σε ποσέ αχλάδι Williams, αφρό γκοργκοντζόλας, τσιπς από προσούτο και καραμελωμένα καρύδια – χρειάζονταν ένα κλικ περισσότερη ένταση στον αφρό γκοργκοντζόλας. Συνεχίσαμε με το «The market», ένα κόντρα φιλέτο λεπτοκομμένο, με σπαράγγια, σχοινόπρασο και θαυμάσια σάλτσα περγαμόντο και με το καλοχυλωμένο ριζότο με κολοκύθα και πεκορίνο. Από γλυκά το Mono δεν υστερεί διόλου, αφού τόσο η λεμονόταρτα ήταν «άπαιχτη», με βελούδινη γλυκόξινη κρέμα και νόστιμη, λεπτή και τραγανή ζύμη, όσο και το σουφλέ σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού και παγωτό βανίλιας, που θα ικανοποιήσει το δίχως άλλο τις προσδοκίες των σοκολατομανών.

Ο λογαριασμός: Για το εστιατόριο υπολογίζουμε περίπου 20 με 30 ευρώ το άτομο χωρίς τα ποτά, ενώ στο μπαρ μπορούμε να δοκιμάσουμε μια ποικιλία από τάπας, σε τιμές που κυμαίνονται περίπου στα 4 ευρώ, και ποτήρια κρασί, ακόμα και των 75 ml, σε τιμές που ξεκινούν από 2 ευρώ.

Η κάβα: Η λίστα με τα κρασιά είναι καλοστημένη, «ακουμπάει» στο μενού του φαγητού, προσφέροντας αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Την επιμελείται ο sommelier Γιάννης Μακρής και είναι προσανατολισμένη σε ελληνικά κρασιά. Αποτελείται από περίπου 40 ετικέτες, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε και σε ποτήρι. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια άψυχη λίστα αφού ο κύριος Μακρής είναι εκεί για να της δώσει ζωή και να μας καθοδηγήσει δίνοντας νόημα κι ενδιαφέρον στους συνδυασμούς μας.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά εκτός Δευτέρας 1-12. Το παρκάρισμα είναι αρκετά δύσκολο σπορ στη περιοχή, αλλά υπάρχουν κοντά αρκετά πάρκινγκ, ενώ επίσης εξυπηρετεί και ο σταθμός τρένου και μετρό του Μοναστηρακίου.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών