ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Stinking Bishop

Εξαιρετικοί συνδυασμοί οίνου, τυριών και αλλαντικών στο νέο wine+cheese bar του Κολωνακίου.

20.04.2013| Updated: 31.10.2023

Εξαιρετικοί συνδυασμοί οίνου, τυριών και αλλαντικών στο νέο wine+cheese bar του Κολωνακίου.

Η θέση: Στο κέντρο του Κολωνακίου, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο ύψος της Πλουτάρχου.

Η ατμόσφαιρα: Αν τα cocktail bars είναι η μία τάση στην αθηναϊκή έξοδο, τα wine bars είναι η άλλη. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν πια στον ιστό του άστεως, μικροσκοπικά τα περισσότερα, όμορφα σχεδιασμένα, καλά ενημερωμένα, έτοιμα να φιλοξενήσουν όσους αψηφούν το συνωστισμό και την ορθοστασία αρκεί στο χέρι να «στριφογυρνάει» ένα ποτήρι καλό κρασί. Ναι, είναι κάτι που έλειπε από τη ζωή της πόλης και που πολύ χαιρόμαστε που το κάνουν άνθρωποι με αληθινή αγάπη για το κρασί. Το εν λόγω είναι νεότευκτο, λειτουργεί από νωρίς το μεσημέρι και ακούει στο περίεργο όνομα ενός εγγλέζικου τυριού: Stinking Bishop. Στα συν του μαγαζιού, ο απλός χώρος και η ευχάριστη, φιλικότατη ατμόσφαιρα: μια χούφτα τραπέζια όλα κι όλα, ένας μακρύς πάγκος στον αριστερό τοίχο για τους όρθιους, λιτός διάκοσμος που δεν σε «μπουκώνει», ουσιωδώς ευγενικό προσωπικό.

Το φαγητό: Εδώ η εξειδίκευση είναι διπλή: τη λίστα των κρασιών συναγωνίζεται μια θαυμάσια ποικιλία από ελληνικά και αλλοδαπά τυριά και μια μικρότερη από αλλαντικά. Τα περισσότερα από τα τυριά τους είναι αποκλειστικής εισαγωγής και έρχονται σε αυτούς μετά από συνεννόηση με τους παραγωγούς. Ολα τα τυριά τους είναι από χέρι τυροκόμου. Από τα πολλά που θα δοκιμάσουμε εδώ: το παλαιωμένο κασέρι της Ελένης Προίκα, το λημνιό κασκαβάλι των αδελφών Χρυσάφη, το καπνιστό μούζδροβο του Ιναχου, μυτιληνιό λαδοτύρι, κρητική γραβιέρα κ.λπ. Μαζί και ένα εξαιρετικό morbier (μαλακό γαλλικό τυρί από αγελαδινό γάλα), μια 24μηνης ωρίμασης παρμεζάνα, ένα εξαίσιο αγγλικό stilton, το stinking bishop, αλλά και καμαμπέρ, μπρι, ροκφόρ, ένας μίνι χάρτης της μεγάλης ευρωπαϊκής τυροκομίας. Για τους πεινώντες έχει σχεδιαστεί ένα μικρό, σφιχτό μενού με θαυμάσιες νοστιμιές: δοκιμάστε τις απίθανα ζουμερές γαρίδες σε σουβλάκι με ντοματίνια και πιπεριές Φλωρίνης συνοδεία αραβικών πιτών και ταραμοσαλάτας, το σοτέ σολομό με χοντρολιωμένο πουρέ ελαιολάδου, την καλοαρτυμένη (τι σπάνιο πράγμα!) ανάμεικτη σαλάτα με σαρδέλες του κουτιού και μοσχολέμονο. Tο ψωμί τους το παίρνουν από τον Τάκη στου Μακρυγιάννη, ενώ για τις μαγειρικές χρησιμοποιούν εκλεκτά επώνυμα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών που μάλιστα διατίθενται προς πώληση – θα τα βρείτε στα ράφια στον αριστερό τοίχο.

Ο λογαριασμός: Περίπου 20 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Από τα περίπου 50 ελληνικά και ετερόχθονα κρασιά, σχεδόν τα μισά προσφέρονται σε ποτήρι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Αγιωργίτικο από το κτήμα Παλυβού και τη Μαλαγουζιά από τον Ορφανό Εμμανουήλ.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι. Θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσετε θέση παρκαρίσματος, οπότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα ιδιωτικά πάρκινγκ που βρίσκονται στη γειτονιά.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών