ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Apocalypsis (Πάτμος)

Ένα μοντέρνο παραθαλάσσιο εστιατόριο στην Πάτμο προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα, με όχημα την ευρεία ποικιλία των παραδοσιακών προϊόντων που χρησιμοποιεί.

08.08.2013| Updated: 16.02.2024
Apocalypsis (Πάτμος)

Ένα μοντέρνο παραθαλάσσιο εστιατόριο στην Πάτμο προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα, με όχημα την ευρεία ποικιλία των παραδοσιακών προϊόντων που χρησιμοποιεί.

Η θέση: Λειτουργεί μέσα στο ξενοδοχείο «Patmos Aktis», το οποίο βρίσκεται στον πανέμορφο κόλπο του Γροίκου, στην ανατολική πλευρά της Πάτμου. Ουσιαστικά, η αίθουσα του πρωινού το βράδυ μεταμορφώνεται σε ένα μαγευτικό εστιατόριο.


Η ατμόσφαιρα: Ό,τι περιμένει κάποιος από ένα νησιώτικο εστιατόριο που βρίσκεται πάνω στο κύμα και λούζεται κάθε βράδυ από το φως του φεγγαριού. Ο κόσμος; Ερωτευμένα ζευγάρια που ανταλλάζουν όρκους πίστης, ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν τη μαγευτική θέα, διάσημοι Έλληνες σταρ που αποζητούν ιδιωτικότητα και ντόπιοι που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια πιο περίτεχνη κουζίνα.


Το φαγητό: Την κουζίνα διαφεντεύσει ο τριαντάχρονος σεφ Δημήτρης Παμπόρης, με σημαντική πείρα στην ξενοδοχειακή εστίαση. Στο μενού κυριαρχεί η ελληνικότητα: στα πιάτα θα συναντήσετε προϊόντα από τα νησιά (νιώτικο κεφαλοτύρι, κρασοτύρι από την Κω), αλλά και από την ηπειρωτική χώρα (τρούφα από τα Γρεβενά). Εμείς, ξεκινήσαμε με τραβηχτή πίτα από τη Μάνη, η οποία είχε ως γαρνιτούρα διαφορετικές υφές ξινόμηλου (πουρέ, καραμελωμένο), και συνεχίσαμε με μία τερίνα, ένα κρύο ορεκτικό με ψητά κολοκυθάκια, γαύρο μαριναρισμένο και ντομάτες κονφί. Η σαντορινιά φάβα που το συνόδευε «έσβηνε» την αλμύρα του γαύρου κι έκανε το πιάτο ακόμη πιο «πλήρες». Πολύ νόστιμη ήταν και η εναλλακτική εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας, η οποία περιείχε πέντε διαφορετικά είδη ντομάτας (!), αναμειγμένα με τσιριγώτικα παξιμάδια, φρέσκο κρεμμυδάκι και καπαρόφυλλα Τήνου. Αν και οι μερίδες ήταν πολύ χορταστικές, το νοητό ταξίδι στην Ελλάδα δε γινόταν να σταματήσει στη μέση. Για κυρίως λοιπόν, παραγγείλαμε κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα και πελαγίσιο λαβράκι με σκορδαλιά από παντζάρια και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Και τα δύο πιάτα ήταν ενδιαφέροντα και γευστικά, αλλά η προσπάθεια του σεφ να παρουσιάσει κάτι καινοτόμο τα φόρτωναν με μια εμφανή υπερβολή. Για παράδειγμα, στο πρώτο πιάτο ο πουρές από λαδερά φασολάκια ήταν μάλλον περιττός – το ριζότο με τη γραβιέρα αρκούσε. Αντιθέτως, η προσπάθεια εντυπωσιασμού στο επιδόρπιο έπιασε τόπο. Το σεμιφρέντο από σιμιγδαλένιο χαλβά και φρέσκο πορτοκάλι πραγματικά μας ζάλισε με τη χαριτωμένη νοστιμιά του.

Ο λογαριασμός: Από 35 ευρώ/άτομο με ένα ποτήρι κρασί.

Η κάβα: Έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση στον ελληνικό αμπελώνα, ο οποίος περιλαμβάνει ασυνήθιστες και δυσεύρετες επιλογές, όπως το κτήμα Χατζηεμμανουήλ από την κοντινή Κω. Μάλιστα, η πλειοψηφία των εμφιαλωμένων προσφέρεται και σε ποτήρι. Εναλλακτικά, υπάρχει μία αρκετά ικανοποιητική ποικιλία σε ούζο ή τσίπουρο.

Επιπλέον πληροφορίες: Όλα τα ψωμιά είναι χειροποίητα και πεντανόστιμα, όπως το σκορδόψωμο ή αυτό με τα μανιτάρια πορτσίνι. Σημειωτέον, τα είδη αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Αν πετύχετε ψωμί με γλυκάνισο, να το παραγγείλετε οπωσδήποτε. Το καλωσόρισμα είναι πλούσιο, γευστικό και σου φτιάχνει τη διάθεση. Για αρχή λοιπόν, προσγειώνεται στο τραπέζι σου μια καπνιστή μπιζελόσουπα σε ένα βαζάκι μικρό, συνοδευόμενη από μια ωμή καραβίδα η οποία ψήνεται πάνω σε μια καυτή πέτρα. Και το κέρασμα στο τέλος είναι ενδεικτικό της πλουσιοπάροχης φιλοξενίας. Επιλέξτε δίχως δεύτερη σκέψη το γλυκό κρασί «Τρίτη Γενιά» του Χατζηεμμανουήλ. Ώρες λειτουργίας: 19.30-00.30, 26 Απριλίου-20 Οκτώβρη.

Γροίκος, Πάτμος, τηλ.: 22470 32 800 (η ρεσεψιόν σας συνδέει με το εστιατόριο).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών