ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Αρχοντικό 1967

Μια οικογενειακή ταβέρνα με ιστορία στα βόρεια προάστεια.

09.10.2013| Updated: 16.02.2024
Το Αρχοντικό 1967

Μια οικογενειακή ταβέρνα με ιστορία στα βόρεια προάστεια.

Η θέση: Στο Μαρούσι, στο ρεύμα ανόδου της Κηφισίας, λίγες δεκάδες μέτρα μετά το «δαχτυλίδι» και τον ΟΤΕ.

Η ατμόσφαιρα: Οι λέξεις ζεστή, οικογενειακή, ανεπιτήδευτη είναι οι πρώτες που μου έρχονται στο μυαλό. Και πως να μην είναι, όταν η οικογένεια Φραγκούλη στην οποία ανήκει μετρά περισσότερα από 40, πολύ επιτυχημένα χρόνια στην εστίαση; Το «Αρχοντικό» ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1967 (εξού και το τωρινό του όνομα) από το ομώνυμο χωριό κοντά στην Καλαμάτα και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα, κοντά στον Πύργο των Αθηνών. Εκεί έμεινε ως τον περασμένο Μάρτιο, οπότε ο Σταύρος Φραγκούλης, σημερινός επί κεφαλής και γιος των ιδρυτών, αποφάσισε να μεταφέρει την επιχείρηση στα βόρεια.


Ο νέος χώρος είναι άνετος, με αρκετό ξύλο και πέτρα, τραπέζια και καρέκλες που θυμίζουν περισσότερο οικογενειακή τραπεζαρία παρά εστιατόριο και διαθέτει «βιτρίνα», στη λογική των παλιών ταβερνείων. Όσο για την κουζίνα, τόσο οι συνταγές όσο και η εκτέλεση είναι της κυρίας Μαρίας Φραγκούλη, μητέρας του Σταύρου, η οποία ελέγχει τα πάντα στην κουζίνα, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του εστιατορίου το 1967 ως σήμερα.

Το φαγητό: Πιο πάνω μίλησα για ταβερνείο. Κρατήστε τον όρο χάριν της βιτρίνας με τα ταψιά, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν των παραδοσιακών ταβερνείων και χάριν της ταχύτητας εξυπηρέτησης: χρόνος ανάμεσα στην παραγγελία και την άφιξη των πιάτων στο τραπέζι, μικρότερος από 5 λεπτά. Διαγράψτε τον ως προς την ποιότητα του φαγητού: εξαιρετικά καλομαγειρεμένο, μαμαδίστικο φαγητό και πλουσιότατος κατάλογος μαγειρευτών, κάποια πιάτα του οποίου θα μπορούσε άνετα να «σταθούν» σε εστιατόριο αξιώσεων. Γιουβαρλάκια, εξαιρετικό ψάρι στο φούρνο κοκκινιστό με ρύζι, κοτόπουλο φούρνου με πιπεριές, χορταστική μακαρονάδα με κιμά και φρεσκότατες σαλάτες ανάμεσα στα πιάτα που δοκιμάσαμε. Ειδικά στις σαλάτες, ήταν κοινή διαπίστωση πως χρησιμοποιούν πολύ νόστιμο λάδι. Ρωτώντας, έμαθα πως το προμηθεύονται από τον Συνεταιρισμό Αβίας Καλαμάτας και το χρησιμοποιούν αποκλειστικά, τόσο στις σαλάτες όσο και στα μαγειρευτά. Σε καθημερινή βάση, στο Αρχοντικό σερβίρονται 15 ως 20 φαγητά (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαδερά), ενώ υπάρχουν επιλογές σε ψητά, σαλάτες και 4 πιάτα light, για διαιτώμενους: σολομός με βραστά λαχανικά, κοτόπουλο φιλέτο με μπασμάτι, ομελέτα με κοτόπουλο ανθότυρο και λαχανικά και τσιπούρα με χόρτα.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε από 10-12 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί (στις παραγγελίες delivery, οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες από τον κατάλογο σάλας).

Η κάβα: Πολύ ενημερωμένη, με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα σε πολύ καλές τιμές.

Επιπλέον πληροφορίες: Το Αρχοντικό 1967 είναι ανοιχτό από Δευτέρα ως και Σάββατο, ως τις 6 το απόγευμα. Από τον φετινό χειμώνα σχεδιάζεται η επέκταση της λειτουργίας του εστιατορίου και το βράδυ, με διαφορετικό κατάλογο.

Το Αρχοντικό 1967, Κηφισίας 70 και Πάρνωνος, 210 6120 808.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών