ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΜάνηΜάνη

Το συνιστούν και οι New York Times.

25.01.2017| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου
ΜάνηΜάνη

Το συνιστούν και οι New York Times

Η θέση: Κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Φτάνετε εύκολα με το Μετρο – αντίθετα αν αποφασίσετε να έρθετε με το αυτοκίνητο σας θα δυσκολευτείτε να παρκάρετε εκτός ιδιωτικών πάρκινγκ.

Η ατμόσφαιρα: Στη νεοκλασική μονοκατοικία της οδού Φαλήρου ανεβαίνεις μια ξύλινη σκάλα και βρίσκεσαι σε έναν λιτό (Μάνη γαρ) λευκό χώρο που αποπνέει απόλυτη ηρεμία.

Το φαγητό: Το επισκέπτομαι συχνά στα 12 χρόνια της λειτουργίας του και κάθε φορά φεύγω «σκασμένη». Ετσι έγινε πρόσφατα, που πήγα για να «φρεσκάρω» τη μνήμη μου και να δοκιμάσω τα καινούργια. Γιατί με βάση ελληνικές γεύσεις –και κυρίως μανιάτικες (ελαιόλαδο από το Γύθειο, μέλι, τραχανάς, σύγλινο, κόκορας κ.λπ.)– ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης «ζωγραφίζει» πιάτα πρωτότυπα, ενώ στο μενού συχνά προστίθενται νέα.

Πεινασμένοι καθώς ήμασταν, πήραμε φόρα – ευτυχώς μας φρέναρε ευγενικά ο νεαρός που πήρε την παραγγελία. Στα συν, επίσης, το ότι μας ρώτησαν πριν φέρουν το καλωσόρισμα – μπορείς όμως να πεις όχι σε ένα μπολάκι μαύρες και πράσινες μανιάτικες ελιές και ζεστό ψωμί; Για πρώτα, πήραμε μια εξαίσια φάβα με κομματάκια σύγλινο και καραμελωμένα κρεμμύδια, τα πουγκιά με ισορροπημένες γεύσεις (φύλλο γεμισμένο με μανούρι, παστουρμά, κατσικίσιο τυρί, πιπεριά Φλωρίνης, δεντρολίβανο και αμύγδαλα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας) και τη δροσερή και απλή σαλάτα «ΜάνηΜάνη» (με μαρούλι, ρόκα, vinaigrette λιαστής ντομάτας και μανούρι).

Η καβουρδισμένη μυζήθρα χαρακτήριζε τις τσουχτές (ζυμαρικά) με σύγλινο, μανιτάρια και χωριάτικο τηγανητό αυγό – την πληθωρική μανιάτικη μακαρονάδα. Το πιάτο εξαφανίστηκε σε χρόνο dt – αν και θα το προτιμούσα χωρίς μανιτάρια. Το ψαρονέφρι με μανούρι και σύκα σε σάλτσα από μέλι και αμύγδαλα συνοδεία μανέστρας με ξινομυζήθρα ήταν γευστικότατο και καλοψημένο, το ίδιο και το ζουμερό στήθος κοτόπουλου με πουρέ πατάτας. Και μια συμβουλή: μη σας παρασύρουν τα τεράστια πιάτα που κάνουν τις μερίδες να μοιάζουν απλώς «σεμνές» – είναι χορταστικότατες. Χώρος για γλυκό δεν έμεινε, δυστυχώς, και αφήσαμε για άλλη φορά το, αγαπημένο από παλιότερες επισκέψεις, μιλφέιγ με βύσσινο και κρέμα αρωματισμένη με μαστίχα Χίου. Δεν έχουν, τελικά, καθόλου άδικο οι New York Times που συνιστούν το «ΜανηΜάνη» στους επισκέπτες της Αθήνας, σκεφτόμουν καθώς κατέβαινα τα σκαλιά.

Ο λογαριασμός: Περίπου 30€/άτομο χωρίς κρασί.

Η κάβα: Διαθέτει 35 ελληνικές ετικέτες, οι 14 σε ποτήρι

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο 14.00-23.00, Κυριακή 13.00-17.30. Δευτέρα έως Παρασκευή, μέχρι τις 18.00, μπορείτε να παραγγείλετε μισή μερίδα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών