ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Άστερ

Νόστιμα πιάτα και καλή εξυπηρέτηση

02.02.2017| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου
Άστερ

Νόστιμα πιάτα και καλή εξυπηρέτηση.

Η θέση: Στα Ανω Πετράλωνα, στην διασταύρωση της “διάσημης” Τρώων με την οδό Ιώνων. Θα χρειαστεί να κατεβείτε δυο- τρια σκαλάκια. Το καλοκαίρι βγάζει και τραπεζάκια έξω.

Η ατμόσφαιρα: Ομορφο παλιό μωσαϊκό και πλακάκια στο πάτωμα, διαφορετικά μεταξύ τους τραπέζια- εγώ επέλεξα την μέσα αίθουσα με τις παλιές φορμάικες μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα. Στην πρώτη αίθουσα, είναι εντυπωσιακός ο ένας τοίχος – «γυμνή» πέτρα. Την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα συμπληρώνουν τα παλιά σερβίτσια. Το επισκέφθηκα Τρίτη νωρίς το μεσημέρι, μόλις είχε ανοίξει. Η κ. Βασιλική μόλις είχε βγάλει από το φούρνο αρνί με δεντρολίβανο. Μέσα σε μια μιάμιση ώρα, τα τρία τραπέζια της δικής μου αίθουσας είχαν γεμίσει και, απ’ ότι άκουγα, αρκετά από την διπλανή από νέους ανθρώπους που συζητούσαν ζωηρά καλύπτοντας την φωνή της Σεζάρια Εβόρα στα ηχεία.

Το φαγητό: Ξέρω ότι η χωριάτικη είναι εκτός εποχής, αλλά είχα την περιέργεια να την δοκιμάσω με ξύγαλο Σητείας αντί για φέτα. Περιποιημένη, με τα δέοντα συν κάπαρη και σελινιώτικες ελιές – όλο μου έπεφτε εντελώς τυχαία ένα κομματάκι ψωμί στην σάλτσα με το καλό λάδι. Τα αστεροπιτάκια (καλιτσουνάκια, για τους γνωρίζοντες), όπως μου είπε η ευγενέστατη Νανά που σέρβιρε, είναι από την Κρήτη, όπως και τα περισσότερα προϊόντα του καταστήματος.

Διάλεξα τα χορτάρινα – καλοτηγανισμένα και μυρωδάτα. Και μετά ήρθε το …βαρύ πυροβολικό: οι κεφτέδες κοτόπουλου. Πέντε γευστικότατες μπάλες στο πιάτο μου με ωραία μυρωδικά, πάπρικα, ελιά και γκούντα. Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ πεινασμένος για να αδειάσει αυτό το χορταστικότατο πιάτο. Εξ όψεως και αρωμάτων (δεν ήταν δυνατόν, όμως, να τα δοκιμάσω και αυτά), μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα και τα σιουφικτά με πέστο λιανής ντομάτας αλλά και το μπιφτέκι γεμιστό με πιπεριά Φλωρίνης και ταλαγάνι. Επιφυλάσσομαι…

Ο λογαριασμός: Για τα τρία πιάτα, ο λογαριασμός ήταν 18 ευρώ (με λίγη χύμα ρακή – καλή).

Η κάβα: Χύμα ρακή και κρασί (από κρητικούς παραγωγούς), μπίρες (και μικρών ζυθοποιών) καθώς και ούζο και τσίπουρο.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημέρι (γύρω στη 1) μέχρι το βράδυ

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών