ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Thria

Fusion με ελληνικό αέρα

17.06.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Thria

Fusion με ελληνικό αέρα

Η θέση: Ακριβώς απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με θέα το Θερμαϊκό και το πρώτο πάρκο της παραλίας. Άνοιξε το Δεκέμβρη του 2015 και το όνομά του παραπέμπει στην Αρχαία Ελλάδα- «θρία» ονόμαζαν το ντολμαδάκι που έφτιαχναν, τις Κυριακές κυρίως, με φρέσκο ανοιξιάτικο φύλλο συκιάς, αντί για αμπελόφυλλο.


Η ατμόσφαιρα: Ήσυχη και χαλαρωτική, με ευχάριστο φωτισμό. Η διακόσμηση μίνιμαλ, σε χρώματα παλ, καφέ, μπεζ, μαύρο και άσπρο. Επιβλητικός χώρος, προσεγμένος. Καθίσαμε μέσα – λόγω καιρού – στους αναπαυτικούς βελούδινους καναπέδες και χαρήκαμε τη τζαζ μουσική που έπαιζε, ταιριαστή με το περιβάλλον.

Το φαγητό: Μας σέρβιραν ως ορεκτικό κρέμα ξινομυζήθρας με σχοινόπρασο και chips από πατζάρι, μαζί με φρατζολάκια ψωμιού ζυμωμένου από τους ίδιους. Για πρώτο μοιραστήκαμε τη σούπα ημέρας, βελουτέ τσουκνίδας – άψογη γεύση και πολτοποίηση, τέλειες αναλογίες. Συνεχίσαμε με ριζότο μανιταριών με pecorino τρούφας, μηλοκόπι σοτέ – με κρέμα λουϊζας και σπαράγγια – και σολωμό με κρούστα από αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένο κινόα με μελάνι σουπιάς. Θέλαμε να δοκιμάσουμε κι ένα από τα καλά ζυμαρικά τους κι έτσι καταλήξαμε και σε λινγκουίνι με φρούτα της θάλασσας και γάλα καρύδας. Όλα τα πιάτα ήταν μαγειρεμένα και σερβιρισμένα με προσοχή και φροντίδα. Λεπτές γεύσεις, η έρευνα εμφανής σε κάθε συνδυασμό. Για επιδόρπιο, μας κέρασαν πάβλοβα με λικέρ μαστίχας.


Το σέρβις υψηλού επιπέδου, την εμπειρία τη θυμόμαστε ακόμη. Στον κατάλογο θα βρείτε πολλά πιάτα, κάποια με ψύγματα μοριακής κουζίνας, αφού χρησιμοποιούνται αντίστοιχες τεχνικές. Ο ιδιοκτήτης και κινητήριος δύναμη του «Thria», Δημήτρης Τασιούλας, εστιάζει σε όλο και πιο «ανεβασμένη» ποιότητα και …μελετάει πολύ. Αν δεν θέλετε πλήρες μενού, μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με εκλεκτά ελληνικά και μεσογειακά τυριά και, τώρα το καλοκαιράκι, να καθίσετε στα τραπεζάκια έξω και να απολαύσετε αποστάγματα με θαλασσινούς μεζέδες. Δοκιμάστε το «Ντάκο του Thria».

Ο λογαριασμός: Δεν είναι από τα πιο οικονομικά εστιατόρια. Μαζί με κρασί, υπολογίστε μία τιμή περίπου στα 30 ευρώ το άτομο – με ρακή περίπου στα 25 ευρώ. Το παιδικό μενού, στα 7 ευρώ.

Η κάβα: Επιλεγμένα κρασιά, μόνο από Έλληνες παραγωγούς. Με πρόταση του μαγαζιού δοκιμάσαμε το Chardonnay του Κτήματος «Αντωνόπουλου» Αχαϊας του 2014, από την ιδιωτική του συλλογή. Θα βρείτε στα λευκά Μαλαγουζιά Πιερίας από το Οινοποιείο «Κίτρους», Ασύρτικο Σαντορίνης Κτήματος Χατζηδάκη, «Viognier Eclectique» Κτήματος Σκούρα, «Άσπρο Λαγό» Δουλουφάκη. Κόκκινα και ροζέ, επίσης αρκετά. Βασιζόμαστε, στο ότι η κάβα θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό Τρίτη – Σάββατο, 14:00 μ.μ. έως 00:00 π.μ. Πάρκινγκ βρίσκετε, με λίγη τύχη, επάνω στο δρόμο ή απέναντι, στο χώρο του Μεγάρου, δωρεάν.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών