ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μαντάμ

Mακεδονίτικο slow food.

01.08.2016| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Μαντάμ

Mακεδονίτικο slow food.

Η θέση: Σε έναν από τους πολλούς πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης. Το παρκάρισμα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, αλλά μπορείτε να παρκάρετε στο πάρκινγκ πίσω από τη Νομαρχία ( 1 ευρώ/ώρα) και να περπατήσετε.

Η ατμόσφαιρα: Ωραία αισθητική, έντονα χρώματα και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να κάτσετε και στα τραπεζάκια έξω. Σερραίοι όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων.

Το φαγητό: Οι πατάτες είναι από το χωριό Ανω Βροντού, ο καβουρμάς από τη λίμνη Κερκίνη και αρκετά από τα υπόλοιπα υλικά προέρχονται από το νομό Σερρών. Στην κουζίνα το σύνθημα είναι «slow food». O μάγειρας ρώτησε τη μαμά και τις θείες του για να βρει την καλύτερη συνταγή για βαρένικα (χειροποίητα ζυμαρικά με ποντιακή καταγωγή), τα γέμισε με μυζήθρα και τα σερβίρει με ελαφριά κόκκινη σάλτσα. Τον παραδοσιακό καβουρμά τον σερβίρουν πάνω σε τρυφερά χόρτα και κάτω από ένα αυγό μάτι.

Δίπλα στις πειραγμένες τοπικές συνταγές, και άλλες πιο μοντέρνες: ζουμερή τηγανιά κοτόπουλου μέσα σε χωριάτικο καρβελάκι με φρέσκα μυρωδικά, το «βρώμικο» (σερβίρεται σε τηγανάκι και περιέχει λουκάνικο, μπιφτέκι, μπριζολάκι λαιμού, σπανάκι, πατάτα και αυγό μάτι – βαρύ πιάτο, είναι η αλήθεια), φάβα με καραμελωμένη μαραθόριζα και οσπριάδα με ξίδι και μυρωδικά σε φωλιά ντομάτας. Εκτός από τα σερραϊκά, επιλεγμένα προϊόντα από όλη την Ελλάδα εμφανίζονται στο μενού: μεσσηνιακό ταλαγάνι στη σχάρα με πεντανόστιμη μαρμελάδα ντομάτας, φρυγανισμένο ψωμί με ανεβατό Γρεβενών σε σαλάτα με σπανάκι και μανιτάρια, και φρουτάλια Ανδρου με χωριάτικα λουκάνικα.

Ο λογαριασμός: Οι τιμές παραμένουν «επαρχιακές», παρ’ όλη την ποιότητα των υλών και την αξιοσύνη των μαγείρων. Θα χρειαστείτε περίπου 15 ευρώ το άτομο με κρασί.

Η κάβα: Μικρή αλλά ενδιαφέρουσα η κάβα: 10 ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά, αρκετές μπίρες (ανάμεσά τους και η σερραϊκή Voreia), πολλά ούζα και τσίπουρα (και σερραϊκά) και επώνυμες ρετσίνες.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 12.00-02.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών