ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Rediviva Cucina Povera στην Άνω Πόλη

Μια παρέα γράφει ιστορία

25.08.2016| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Rediviva Cucina Povera στην Άνω Πόλη

Μια παρέα γράφει ιστορία

Η θέση: Στην ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, λίγα μέτρα από μια οθωμανική βρύση και τον πλάτανο – σήμα κατατεθέν της περιοχής. Ένα εστιατόριο «συνεταιριστικό», που άνοιξε το Νοέμβριο του 2015 κι αξίζει της προσοχής σας. Θα δυσκολευτείτε να παρκάρετε εκεί κοντά, οπότε επιλέξτε μεταξύ περπατήματος (σ.σ. από τη γειτονική Ολυμπιάδος είναι μόνο πέντε βήματα) ή ενός ταξί.


Η ατμόσφαιρα: Οι χώροι του Rediviva, όσο ο καιρός είναι ανοιχτός και καλός, είναι δύο. Ο κλειστός, όπου παλιά λειτουργούσε το ιστορικό καφενείο του Λάμπρου κι ο εξωτερικός, μία όμορφη υπερυψωμένη αυλή – το πρώην καφενείο Μπαϊρακτάρη. Φτιάχτηκαν με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, στολίστηκαν (μέσα το κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο είναι τα βαζάκια με τα προϊόντα που φτιάχνουν, έξω διάφορα καλλωπιστικά φυτά) και λειτουργούν καθημερινά (τους χειμερινούς μήνες και με ωραία, ζωντανή ρεμπέτικη κι ελαφρολαϊκή μουσική). Το κόνσεπτ είναι «ταπεινή κουζίνα»: απλές συνταγές, καμωμένες με φρέσκα υλικά, γεύσεις ξεχασμένες που προέρχονται από τα τεφτέρια των γιαγιάδων.


Το φαγητό: Ποιοι το τρέχουν; Ο Σταύρος Υφαντής, πρώην γραφίστας κι εκδότης του περιοδικού «Οικοτοπία», η Αλεξάνδρα Κωφοπούλου, πρώην ιδιοκτήτρια του γνωστού εστιατορίου Εις την Πόλιν, Ο Γιώργος Χατζηαβραμίδης, ο Παντελής Βενετικίδης και η Χρύσα Βλάχου. Όλοι συνεργάτες στις «Γιορτές της Γης», στη Βλάστη της Κοζάνης.

Οι τρεις πρώτοι, μαγειρεύουν. Ο Σταύρος αξιοποιεί στις συνταγές του τα καλούδια που φέρνει καθημερινά από το μπαξέ του στο Χορτιάτη. Η σπεσιαλιτέ του είναι οι γεμιστοί κολοκυθανθοί, οι μπακαλιαροκεφτέδες με μολόχα, οι βλιτοκεφτέδες, οι γεμιστές χάχλες (σ.σ. λεσβιακός τραχανάς σε σχήμα βαρκούλας). Ότι δεν χρησιμοποιήσει άμεσα, γίνεται τουρσί, μαρμελάδα ή τσάτνεϊ (είναι μέρες που περνώντας κανείς από το Rediviva βλέπει μέσα απλωμένα κρίταμα, καρύδια, τοματίνια).


Άλλες ώρες, μαγειρεύει η Αλεξάνδρα. Η δική της κουζίνα, πολίτικη. Ντολμαδάκια γιαλαντζί, σαλάτα εσμέ, αρνάκι με φέτα και μυρωδικά, κοτόπουλο της Αλεξάνδρας. Το πιο δυνατό της πιάτο, είναι το καλαμάρι γεμιστό με σταφίδα και κουκουνάρι. Ο Γιώργος, είναι επί των κρεατικών. Τηγανιά, κεφτεδάκια, κοψίδια. Επιλεγμένα τυριά από τη Βλάστη, χαλούμι και χλωροτύρι συμπληρώνουν τον κατάλογο, μαζί με αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες προτάσεις σε μεζέδες και θαλασσινά.


Στο νέο φθινοπωρινό μενού, αναμένουμε να δούμε νέα πιάτα, κάποια με κόκκορα ελεύθερης, βιολογικής εκτροφής, άλλα με… μαστίχα Χίου, που μας είπαν ότι ταιριάζει εξαιρετικά με τομάτα, λεμόνι και φυστίκια Αιγίνης. Όσο για τα γλυκά, είναι χειροποίητα… Παγωτό, καρυδάκι με γιαούρτι, εκμέκ κρέμα που θα υπάρχει από το φθινόπωρο, ίσως κι άλλες, πολίτικες γεύσεις.

Ο λογαριασμός: Περίπου 10-12€/άτομο, μαζί με το κρασί.

Η κάβα: Πίνουμε ρακή ή τσίπουρο, γράπα, ούζο, ρακόμελο. Στα κρασιά αποκλειστικά Κτήμα Τάτση βιολογικής καλλιέργειας, λευκό, ροζέ, ερυθρό και ημίγλυκο σε χύμα και «Κορυφή Αγγέλων» σε φιάλη. Καλό θα ήταν, νομίζω, να συμπληρώσουν τη γκάμα και με άλλα βορειοελλαδίτικα – κι όχι μόνο – κρασιά, αφού οι γεύσεις τους μπορούν να υποστηρίξουν και πιο πλούσια κάβα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 13.00 – 01.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών