ΕΞΟΔΟΣ

Brunch σε μπαρ

Μελάτοι κρόκοι, αμερικάνικες τηγανίτες και Bloody Mary σε παλιά και νέα μπαρ της Αθήνας.

02.01.2018| Updated: 15.02.2024
Brunch σε μπαρ

Μελάτοι κρόκοι, αμερικάνικες τηγανίτες και Bloody Mary σε παλιά και νέα μπαρ της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι ότι σερβίρουν παντού brunch, ωστόσο η επιλογή να προτείνουμε να δοκιμάσετε brunch σε μπαρ(και κοκτέιλ μπαρ) έχει να κάνει με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γεύμα, που είθισται να καταναλώνεται αργά προς το μεσημέρι και να μας κρατάει στο τραπέζι μέχρι νωρίς το απόγευμα, σηκώνει ποτό. Το Bloody Mary, το Bellini, το Spritz και αρκετά ακόμα είναι μερικά από τα κοκτέιλ που συνοδεύουν αυτού του είδους το γεύμα. Ταιριαστά είναι ακόμα τα ποτά με λιγότερο αλκοόλ, αφρίζοντα, δροσερά, highballs (ονομάζονται τα ποτά που έχουν μια μικρή ποσότητα αλκοολικής βάσης και το μεγαλύτερο μέρος τους δεν περιλαμβάνει αλκοόλ, αλλά, π.χ., κάποιο αναψυκτικό ή άλλου είδους μη αλκοολικό συστατικό). Πάντα υπάρχει και η επιλογή για κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ ή ενδιαφέρουσες παραλλαγές κλασικών ποτών. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε.

The Clumsies

Το Clumsies βρέθηκε φέτος στο Νο 6 στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρς του κόσμου. Η ελληνικότητα είναι σχεδόν πάντα παρούσα στα ποτά και στα concept τους και τα κοκτέιλ τους αναπαράγουν επιτυχώς μια ιδέα που μεταφράζεται γευστικά. Ο φετινός κατάλογος λέγεται Genesis και αποτελεί ένα περίφημο παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει μια δεμένη ομάδα σε ένα μπαρ, όταν έχει ανοιχτά μάτια και προσήλωση στον στόχο. Λαχανικά εποχής, ζυμώσεις, τοπικά προϊόντα, ποτά με δυνατό αλκοολικό χαρακτήρα, όλα παρουσιάζονται στο μενού, που περιλαμβάνει ποτά που φέρουν ονομασίες με ελληνικές ρίζες, όπως Τrilogy, Μetamorphosis, Symmetry. Εκτός από τα ποτά του Genesis, έχουν δημιουργήσει κι ένα μικρό μενού με προτάσεις για το brunch, όπως είναι το Verde Μary με βότκα, σπανάκι και αβοκάντο ή το Athenian Spritz, φτιαγμένο με το δικό τους βερμούτ Otto’s και premium ελληνικό αναψυκτικό Three Cents τόνικ. Στα του φαγητού, ο σεφ Αλβέρτος Σιμμιλίδης δημιούργησε ένα fusion μενού, αναμειγνύοντας πολύ πετυχημένα γαλλικές, αμερικανικές, αγγλικές, λατινοαμερικανικές και ασιατικές γεύσεις, με συνολικά δεκαέξι προτάσεις. Το ένα μέρος του καταλόγου είναι εμπνευσμένο από τα αυγά Benedict, δηλαδή δύο ποσαρισμένα αυγά με σάλτσα ολλαντέζ, που βρίσκονται παρόντα σε τρία διαφορετικά πιάτα: το ένα με λεπτές φέτες παστράμι, ολλαντέζ αβοκάντο και φρυγανισμένο κουλούρι Θεσσαλονίκης, το French Benedict με μανιτάρια σε καμένο βούτυρο, αγγλικό μπέικον, ολλαντέζ με σχοινόπρασο και φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, ενώ το τρίτο είναι το Cuban Benedict, που σερβίρεται σε μπριοσέ ψωμί φρυγανισμένο σε βούτυρο, με μια δροσερή και γλυκιά μπάρμπεκιου σος την οποία φτιάχνουν οι ίδιοι. Περιέχει αργοψημένο χοιρινό και σάλτσα ολλαντέζ με αγγουράκι τουρσί και τραγανό κρεμμύδι. Άλλη κατηγορία στο brunch είναι τα μπολ, με νουντλς, αυγό μάτι, κινέζικα μανιτάρια, edamame φασολάκια, φυστίκια, φρέσκο κόλιανδρο, καβουρδισμένο σουσάμι και σάλτσα σόγιας, ή ένα poke style, με ρύζι και γιαπωνέζικη ομελέτα, μαριναρισμένο σολομό σε σπιτική teriyiaki σάλτσα, αβοκάντο και καβουρδισμένο σουσάμι. Στο μενού θα βρείτε και μπέργκερ τόνου, αρκετά αξιόλογο. Από τις γλυκές επιλογές, τα τηγανητά ψωμάκια bao σερβίρονται σε μια εκδοχή των ισπανικών churros με δύο σάλτσες, καραμέλα και σοκολάτα, χωρίς να λείπουν και τα pancakes με αλμυρή πραλίνα από κάσιους, που επίσης φτιάχνουν εντός. Σερβίρεται μόνο κάθε Κυριακή 11.00-18.00.

Πραξιτέλους 30, Αθήνα, Τ/210-32.32.682 Ν.Δ.


Fill the bracket

Μπαρ που μετράει μόλις λίγους μήνες λειτουργίας στη γειτονιά του Κεραμεικού. Σερβίρουν καφέ και σνακ από το πρωί, κλασικές γεύσεις σε καλή εκτέλεση. Δοκιμάστε αυγά benedict με εκλεκτό καπνιστό ζαμπόν Γαλλίας, χωριάτικο ψωμί και τσιπς γλυκοπατάτας, όπως και ορίτζιναλ αμερικάνικες τηγανίτες με τηγανητό αυγό και σιρόπι σφενδάμου, μια γευστική ίντριγκα μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Από τα σάντουιτς δοκιμάσαμε αυτό με ψωμί ζέας, αβοκάντο, καπνιστό σολομό και αυγά ποσέ, ενώ καλή επιλογή είναι η ελληνική πίτα ημέρας με χειροποίητο φύλλο και γέμιση ανάλογα με την έμπνευση του μάγειρα: με τυρί, σπανάκι ή μανιτάρια. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ρολά κανέλας με βουτυρένιο γλάσο, τα οποία φτιάχνουν εδώ. Ταιριάζουν περίφημα με το smoothies με γιαούρτι, κρέμα καρύδας, ανανά και κανέλα. Brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή 11.00-17.00.

Θερμοπυλών 41, Κεραμεικός, Τ/210-52.05.324. Ν.Δ.


 Φωτογραφία: ThaliaG

42 Βarstronomy

Το μπαρ που τόσο έχουν αγαπήσει οι Αθηναίοι άλλαξε χέρια, στυλ, μάγειρα και προσανατολισμό και έδωσε βάρος στο φαγητό σε μια ενδιαφέρουσα κατηγορία. Θεωρούν πως δίπλα σε ένα εκλεπτυσμένο perfect serve απόσταγμα πρέπει να τοποθετείται ένα εξίσου αξιόλογο τσιμπολόγημα, εξ ου και το «barstronomy», που συνοδεύει πλέον την ονομασία του μαγαζιού, από το «μπαρ» και τη «γαστρονομία». Η αλήθεια είναι πως οι πρώτες εντυπώσεις μετά την επαναλειτουργία του 42 είναι πολύ θετικές. Λεπτομέρειες θα βρείτε στα «Καλύτερα της χρονιάς» (σελ. 34). Ο νέος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας Σπύρος Κερκύρας, οι δύο επικεφαλής bartenders είναι o Θάνος Κριμπούρας και ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης, που τρέφουν μεγάλη αγάπη για το ουίσκι και τα καλά αποστάγματα, ενώ πλέον στην κουζίνα του 42 συναντάμε τον ικανότατο chef Σταμάτη Μαρμαρινό, από το εμβληματικό Ποσειδώνιο των Σπετσών. Ο σεφ παίζει στα δάχτυλα τις ευρωπαϊκές κουζίνες και τις κλασικές συνταγές-παρακαταθήκη των μεγάλων μαγείρων. Το brunch του 42 Barstronomy, που σερβίρεται κάθε Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνει από αυγά φλορεντίν και scrambled eggs με τρούφα μέχρι αυθεντικό βιεννέζικο σνίτσελ Hoffman, φιλέτο Wellington και άλλα αγαπημένα πιάτα της διεθνούς κουζίνας που μπαίνουν στη μέση για να μοιράζονται, όπως γίνεται στο κυριακάτικο τραπέζι, με το κυρίως γεύμα να μοιράζεται σε όλους. Οι κλασικές αυτές συνταγές θα εναλλάσσονται ως προτάσεις-πιάτα ημέρας. Ο κατάλογος των κοκτέιλ για το brunch θα είναι έτοιμος σε λίγο καιρό. Μέχρι τότε μπορείτε να το συνοδεύετε με κάποιο κοκτέιλ του καταλόγου, με κλασικά απεριτίβο και κοκτέιλ όπως Bellini, Bloody Mary και Spritz.

Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, Τ/6987-509.709. Ν.Δ.


Peek a bloom

Καγιανάς Ζακύνθου, με αυγό μάτι, ανθότυρο και φρέσκια ντομάτα είναι η πρόταση του brunch στο κοκτέιλ μπαρ Peek a bloom και περιλαμβάνει τόσο κοινές όσο και λιγότερο συνηθισμένες συνταγές, όπως το σάντουιτς με παστράμι, καυτερές πιπεριές jalapenos, λεμονάτη μαγιονέζα και σπανάκι. Στα αυγά με σάλτσα ολλαντέζ προτείνουν αλλαντικό από γαλοπούλα, ενώ κάθε μέρα σερβίρουν και δύο σούπες, μία εκ των οποίων με καλαμπόκι και καπνιστό χοιρινό, που ταιριάζει ιδανικά με τη μεγάλη ποικιλία σε αψέντι που διαθέτει το μπαρ. Θα πιείτε ένα από τα τέσσερα απεριτίβο, κλασικά ποτά με παραλλαγές, όπως ένα Martinez με τόνικ ή ένα ιδιαίτερα βοτανικό κοκτέιλ με αψέντι, δυόσμο, ανανά και λεμόνι ή το ξεχωριστό spritz με Mastiha Skinos και Campari. Αν δεν προτιμάτε αλκοόλ, ο καφές εδώ είναι πολύ καλή επιλογή. Μπορεί να σας μυρίσει, αφού πρόκειται για microroastery και τον καβουρδίζουν εντός. Δευτέρα-Τετάρτη το brunch σερβίρεται έως τις 17.00, Πέμπτη-Κυριακή έως τις 21.00.

Λέκκα 14, Σύνταγμα, Τ/210-32.19.000. Ν.Δ.


Noel

Στο μπαρ που όλο τον χρόνο είναι Χριστούγεννα, με την belle époque αισθητική, τα χρυσά ταβάνια και το μπαρ μη καπνιζόντων που θυμίζει σαλόνι του Λουδοβίκου, το brunch σερβίρεται κάθε μέρα. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Γιάννης Μαράκας. Θα δοκιμάσετε τα benedict στη δική τους εκδοχή, πάνω σε φρυγανισμένο αγγλικό μάφιν με αυγά ποσέ, καπνιστή πανσέτα και σάλτσα ολλαντέζ, όπως επίσης και scrabbled αυγά σε τρεις παραλλαγές. Προτείνουμε την ομελέτα της Τοσκάνης με καραμελωμένο κρεμμύδι, μανιτάρια σοτέ, τομάτα και κατσικίσιο τυρί, ενώ σερβίρουν και μια ομελέτα με ασπράδια, λαχανικά και ελαφρύ τυρί, για όσους προσέχουν. Αξίζει να δοκιμάσετε το σάντουιτς με πικάντικο αλλαντικό σπιανάτα, αλλά και το ham & cheese, με χοιρομέρι ψημένο στα κάρβουνα, τυρί και σπιτική μαγιονέζα. Ο Γιώργος Μεγαλοοικονόμος, head bartender, έχει φτιάξει μια πολύ νόστιμη παραλλαγή του Bloody Μary, με πολτό ντομάτας από ψημένα ντοματίνια και βότκα αρωματισμένη με μαύρο πιπέρι. Έτερη πρόταση ποτού το δικό τους Negroni, για όσους αγαπούν τα πικρά, καθώς φτιάχνεται με μείγμα από βερμούτ που περιέχει, εκτός από βερμούτ, ισπανικό σέρι Pedro Ximenez, Amaro και Cynar, δύο πικρά ιταλικά λικέρ από βότανα που του προσδίδουν μακρά επίγευση.

Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα, Τ/211-21.59.534. Ν.Δ.


Hide and Seek

Σε μια αυλή προστατευμένη από την κίνηση και τον θόρυβο της Κηφισίας, στο ύψος του Χαλανδρίου, το Hide and Seek είναι μέρος όπου μπορείς να κρυφτείς, αλλά όχι τα Σαββατοκύριακα, καθώς συνήθως γεμίζει. Σερβίρουν το μενού του brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή 11.00-19.00. Περιλαμβάνει πιάτα με αυγά, φλορεντίν, ομελέτες, κάποια σάντουιτς και croque monsieur και madame, κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο και μπέικον, αλλά και μπέργκερ. Δοκιμάστε την τριλογία από μπέργκερ με μοσχαρίσιο κιμά, κιμά κοτόπουλου και χοιρινό. Μαζί με το μενού του brunch, ωστόσο, σερβίρεται και η κανονική κάρτα του φαγητού, που περιλαμβάνει ζυμαρικά, steaks, σαλάτες. Μάλιστα εδώ και λίγες εβδομάδες συνεργάζονται με τη Φάρμα Μπράλου και προμηθεύονται από αυτούς rib eye, tomahawk μπριζόλες και άλλες κοπές. Θα πιείτε Bellini, Bloody Mary και απεριτίβο, καθώς και άλλα κλασικά κοκτέιλ σε έναν κατάλογο από την ομάδα του Ηide and Seek, υπό την επιμέλεια του Σπύρου Κερκύρα.

Λ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, Τ/210-67.76.747. Ν.Δ.


Upopa Epops

Από τα πιο γνωστά μπαρ των Πετραλώνων, που έγινε γρήγορα στέκι, καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι μπαίνεις σε σπίτι. Έχει αυλή, μωσαϊκά, ρετρό διακόσμηση με πολυελαίους, στο ένα δωμάτιο το μπαρ, στο άλλο το σαλόνι. Εδώ το brunch σερβίρεται κάθε μέρα 12.00-18.00 και περιλαμβάνει ομελέτες, αυγά scrabbled ή τηγανητά με μπέικον, σαλάτες και τηγανίτες με σοκολάτα και μπανάνα. Το κλασικό μενού, που σερβίρεται έως τη 01.00, περιλαμβάνει μπέργκερ, νιόκι και πίτσες. Πίσω από το μπαρ, η Μάρφι Μπαλλή και η ομάδα των μπαρτέντερ έχουν ετοιμάσει μια κάρτα με κλασικά κοκτέιλ, όπως Μojito, Aperol Spritz με γκρέιπφρουτ, σόδα και χυμούς εσπεριδοειδών, Negroni και ένα με βάση το ρούμι με μαστίχα, φρούτα του πάθους και bitters σοκολάτας. Για το brunch προτείνουν και αρκετά με λιγότερο αλκοόλ.

Αλκμήνης 7, Κάτω πετράλωνα, Τ/212-10.55.214. Ν.Δ.


Nixon

Είναι το μπαρ που έκανε μόδα το brunch στην Αθήνα, από την παλιά του θέση, στη γειτονιά του Κεραμεικού. Πλέον στο Κολωνάκι, στη γωνία Σκουφά και Ομήρου, σε μικρότερο χώρο και με χαμηλό προφίλ, συνεχίζει περήφανα αυτό που ξεκίνησε πριν από χρόνια. Δοκιμάστε μπέργκερ με κοτόπουλο πάπρικα και κουρκουμά ή με μοσχαρίσιο κιμά, τσένταρ και καραμελωμένο κρεμμύδι, σαλάτες, πολλά πιάτα με αυγά, με σολομό ή αλλαντικά και τηγανίτες με επιλογή από επικαλύψεις/toppings, κυρίως γλυκές. Η μπάρα παραμένει δυνατή, με κλασικές προτάσεις και ένα πολύ καλό Bloody Mary.

Σκουφά 53, Κολωνάκι, Τ/210-34.62.077. Ν.Δ.


Monsieur Barbu

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις τραπέζι τα Σαββατοκύριακα 12.00-16.00 που σερβίρεται το brunch. Όμως τα πιάτα του Monsieur Barbu αξίζουν τον κόπο και την αναμονή. Ποικιλία στα αυγά (benedict, scrabbled με σος μπεαρνέζ, φρέσκο κρεμμυδάκι και καπνιστή μπριζόλα), χορταστικά μπέργκερ και σάντουιτς. Αποκάλυψη και τα έθνικ πιάτα που έχουν προστεθεί στο μενού του brunch: μπουρίτο με αβοκάντο, γλυκοπατάτες, αυγά σκραμπλ και σιγομαγειρεμένο στη γάστρα μοσχάρι, βιετναμέζικο σάντουιτς bahn mi με μαριναρισμένο χοιρινό τσίλι και χειροποίητη μαγιονέζα σόγιας. Τα pancakes ετοιμάζει η blogger Πάστα Φλώρα: με σος σοκολάτας και κόκκινων φρούτων, με blueberries και κρέμα λεμονιού και άλλες γεύσεις. Οι καφέδες είναι καλοφτιαγμένοι, σερβίρουν όμως και σπιτική λεμονάδα και κοκτέιλ. Εξαιρετικό το Bloody Mary, μας άρεσε η μιμόζα με prosecco και πορτοκάλι, και το «Yellow Trip» με ρούμι, ανανά και τζίντζερ. Προτιμήστε να πάτε νωρίς ή αργά, για να αποφύγετε τις ώρες της εξαιρετικής αιχμής, αλλά, όπως και να έχει, καλύτερα να κάνετε κράτηση τηλεφωνικά. Από φέτος διατίθεται και mini brunch και τις καθημερινές 12.00-16.00, με αυγά τηγανητά, sakshuka eggs με πικάντικη κόκκινη σάλτσα, μυρωδικά και φέτα, σάντουιτς με μαύρο ψωμί, μανούρι, λαχανικά και μανιτάρια, και δύο pancakes, με μέλι, γιαούρτι και γκρανόλα και με πραλίνα, μπανάνα και τριμμένο μπισκότο.

Φαλήρου 59, Κουκάκι, Τ/210-92.47.555, καθημερινά 11.00-02.00. Λ. Κ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών