ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ευγένεια μάς κάνει καλό

Η 13η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ευγένειας από το πρώτο ομώνυμο Συνέδριο που έγινε στο Τόκιο το 1998, η καταλληλότερη δηλαδή ευκαιρία να δημοσιεύσουμε το …

13.10.2015| Updated: 25.06.2021
Η ευγένεια μάς κάνει καλό

Η 13η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ευγένειας από το πρώτο ομώνυμο Συνέδριο που έγινε στο Τόκιο το 1998, η καταλληλότερη δηλαδή ευκαιρία να δημοσιεύσουμε το άρθρο της συγγραφέως και δασκάλας Τρόπων Καλής Συμπεριφοράς Κας Ρέας – Ελευθερίας Καρκαβάτσου «Madame Bonnemanière». Την ευχαριστούμε θερμά! 

«10 ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ» 

image

1. Καθόμαστε στο τραπέζι ακριβώς μπροστά από το πιάτο μας. Η πλάτη μας πρέπει να είναι ίσια. Οι αγκώνες πολύ κοντά στο σώμα. Τα χέρια, ν’ ακουμπάνε στην άκρη του τραπεζιού και τα πόδια θα πρέπει να είναι σε παράλληλη θέση κάτω από το τραπέζι. 

2. Περιμένουμε να σερβιριστούν όλοι προτού αρχίσουμε το φαγητό. 

3. Δεν λέμε «καλή όρεξη» στην αρχή του γεύματος. Ας θυμηθούμε ότι είμαστε εκεί από χαρά και ευχαρίστηση και όχι για να καλμάρουμε («χαλιναγωγήσουμε») την πείνα μας. 

4. Δεν τοποθετούμε τα προσωπικά μας αντικείμενα στο τραπέζι. 

5. *Δεν αρνούμαστε και δεν κριτικάρουμε τα πιάτα που μας έχουν προσφέρει – αν δεν μας αρέσουν – . Ζητάμε να μας σερβίρουν λίγο και απλώς δοκιμάζουμε. *Συνηθίζουμε μόνο να επιβραβεύουμε τα πιάτα. 

image 

6. Δεν απλώνουμε το χέρι μας πάνω από το πιάτο των συνδαιτυμόνων μας προκειμένου να πάρουμε την αλατιέρα ή μια πιατέλα. Το σωστό είναι να τα ζητήσουμε ευγενικά. Δεν γεμίζουμε το πιάτο μας μ’ ένα είδος φαγητού και λιγότερο από το άλλο. Ούτε διαλέγουμε τα καλύτερα κομμάτια από την πιατέλα. Απλώς παίρνουμε αυτό που είναι η σειρά του, δηλ. το πιο κοντινό μας. 

7. Μασάμε με κλειστό το στόμα, με μικρές μπουκιές, χωρίς θόρυβο. Πίνουμε χωρίς να ρουφάμε με μικρές γουλιές και ποτέ με γεμάτο το στόμα. Το φαγητό οδηγείται στο στόμα και όχι το στόμα στο φαγητό. 

8. Αν ανακαλύψουμε κάτι παράξενο στο φαγητό μας, το αφήνουμε στην άκρη και δεν εκδηλώνουμε την έκπληξή μας. 

9. Συζητάμε με ηρεμία και καλή διάθεση και είμαστε αξιαγάπητοι και ευγενικοί με τους γύρω μας 

10. Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε το μαχαίρι και το πιρούνι, το ένα δίπλα στο άλλο παράλληλα μέσα στο πιάτο με τη λαβή προς τα δεξιά. 

ΡΕΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΟΥ (Madame Bonnemanière) Συγγραφέας Δασκάλα Τρόπων Καλής Συμπεριφοράς και Επικοινωνίας. (formation certifiée – Genève)

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών