ΕΞΟΔΟΣ

Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου μαγειρεύει χοιροκεφαλή με λάχανα

Η Λέσχη Γαστρονομίας του νησιού κάθε βδομάδα έχει μαγειρικό ραντεβού που δεν έχει αναβολές. Μαζεύονται και μαγειρεύουν νόστιμα φαγιά, παραδοσιακά με στόχο να διατηρήσουν και …

12.02.2018| Updated: 25.06.2021
Η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου μαγειρεύει χοιροκεφαλή με λάχανα

Η Λέσχη Γαστρονομίας του νησιού κάθε βδομάδα έχει μαγειρικό ραντεβού που δεν έχει αναβολές. Μαζεύονται και μαγειρεύουν νόστιμα φαγιά, παραδοσιακά με στόχο να διατηρήσουν και να προωθήσουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά τους. Αυτή την Τετάρτη συναντιούνται στην πλατεία Άνω Μεράς, στην αίθουσα εκδηλώσεων πλάι στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας, στις 18:00 και μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε και εμείς στις νόστιμες εκδηλώσεις τους. Η συνταγή της εβδομάδας είναι χοιροκεφαλή με τα λάχανα της Μυκόνου για την οποία έχουν γράψει τα εξής:

«Λάχανα στη Μύκονο λέμε τις λαχανίδες. Τα λάχανα τα λέμε καρδιές. Αυτό έτσι είναι από πάντα και δεν αλλάζει. Τέλος! Γνωρίζαμε από χρόνια ότι κάποτε θα γινόταν της μόδας κι έτσι με χαρά σήμερα απολαμβάνουμε το παγκόσμιο κοινό να γεύεται σε μύρια πιάτα υψηλής γαστρονομίας ένα συγγενές λαχανικό που φέρει το συμπαθές όνομα kale.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συμβούν ωραία πράγματα στο μαγειρικό στέκι της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου. Αντλούμε από την καρδιά της παραδοσιακής Μυκονιάτικης Κουζίνας ένα πιάτο από τα πιο αγαπημένα που παρασκευάζουμε στο νησί:

Χοιροκεφαλή με τα λάχανα!

 

Είναι το κυρίως πιάτο στο μεγάλο γλέντι που ακολουθεί των χοιροσφαγίων, αυτό που περιμένουν όλοι για να κλείσει η βραδιά με το τραγούδι της Χοιροκεφαλής που κλείνει με τους στίχους:

“…του χοίρου μας η κεφαλή που ήτανε μεγάλη, του χρόνου να ‘μαστε καλά να του τη φάμε πάλι”.

Οι λαχανίδες συνοδεύουν ένα πιάτο από τα πλέον γνωστά της Μυκονιάτικης Αγροτικής Κουζίνας. Άλλοτε με την ελαφρά παστωμένη χοιροκεφαλή, άλλοτε με παστό λαρδί κι άλλοτε με τον αζώναρα το χοιρινό κότσι παστό. Εναλλακτικά αντί για τα λάχανα το παστό χοιρινό σε όλες του τις εκδοχές το συναντάμε και με τα προβάσια.

Το ραντεβού μας για το μαγείρεμα της Τετάρτης έκλεισε προχτές με δυο τρεις φίλες της Λέσχης Γαστρονομίας καθώς απολαμβάναμε βήμα-βήμα ένα εξαιρετικό Αρνί αβγολέμονο με τα προβάσια από την Άννα Αθυμαρίτη. Περιμένουμε να απολαύσουμε από τα χέρια τους –με την καθοδήγηση της Δέσποινας Γ. Παπουτσά- ένα πιάτο στο οποίο ρέει αιώνων πολιτισμός, ζωντανός ευτυχώς, παρά τους λογής περιορισμούς και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην διατροφή μας. Δεν απαντάται πλέον τόσο συχνά σαν ένα πιάτο της καθημερινότητάς μας. Πέρα από τη βραδιά της οικογενειακής εορτής των χοιροσφαγίων, το συναντάμε σε κάποια πανηγύρια και στο τραπέζι αρκετών μερακλίδικων γευμάτων που ακολουθούν εορταστικές λειτουργίες στα εξωκκλήσια της Μυκόνου. Είναι πιάτο παραδοσιακό Μυκονιάτικο, νόστιμο, μυθικό, ερωτικό. Αξίζει …μέρα που ‘ναι η 14 Φλεβάρη, πολλούς «Βαλεντίνους».»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών