ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τρίτη και καλλίτερη

Τρίτη και καλλίτερη χρονιά φέτος για τα βραβεία του Γαστρονόμου Κύπρου

09.01.2017| Updated: 25.06.2021
Η τρίτη και καλλίτερη

Τρίτη και καλλίτερη χρονιά φέτος για τα βραβεία του Γαστρονόμου Κύπρου, που αν και νεοπαγή έχουν καταφέρει ήδη να θεωρούνται «θεσμός» από τον κλάδο των τροφίμων στην Κύπρο, και όχι μόνο από αυτόν.

Σ’ έναν υποβλητικό χώρο, στα παλιά ενετικά τείχη της Λευκωσίας, έγινε φέτος η απονομή των τρίτων βραβείων ποιότητας της «Κ» και του «Γ» Κύπρου. Μπαίνοντας μάς υποδέχονταν οι άνθρωποι της Καθημερινής και του Γαστρονόμου και κλασσική μουσική από βιολοντσέλο και βιολί. Ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, συναντήσεις με ανθρώπους απ’ όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, πολιτικούς και επιστήμονες, ερευνητές και δημοσιογράφους και βεβαίως παραγωγούς. Ο επιχειρηματικός και τραπεζικός κόσμος της Κύπρου παρόντες και μάλιστα συμμετέχοντες στην εκδήλωση, μέσω των χορηγιών. Ολοι ενωμένοι, φιλικοί, σίγουροι ότι βρίσκονται εκεί για κάτι χρήσιμο και ενδιαφέρον. 

 
O Δημήτρης Λοττίδης, διευθύνων σύμβουλος της SPPMedia και εκδότης της «Κ» Κύπρου ανοίγει την εκδήλωση εξηγώντας την σημασία των Βραβείων Ποιότητας του «Γ» Κύπρου. 

Την εκδήλωση άνοιξε όπως και τα προηγούμενα χρόνια ο Δημήτρης Λοττίδης, διευθύνων σύμβουλος της SPPMedia, της εταιρείας που εκδίδει την Καθημερινή και τον Γαστρονόμο στην Κύπρο. Ευχαρίστησε τους χορηγούς, την τράπεζα Κύπρου και τον ΟΠΑΠ, και έθεσε ξανά τους στόχους και τον λόγο ύπαρξης των βραβείων του Γαστρονόμου. Ανάμεσα στα σημαντικά λεγόμενά του και η επιτυχία ενός από τους περσινούς βραβευμένους που κέρδισε μια θέση στα ράφια μεγάλης διεθνούς αλυσίδας τροφίμων, ως αποτέλεσμα της καλής ποιότητας των προϊόντων του αλλά και ως αποτέλεσμα των βραβείων που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. 

Ακολούθησε στο βήμα ο συγγραφέας Απόστολος Κουρουπάκης που μάς μίλησε για τους καρπούς της κυπριακής γης. «Αφθονωτάτη παντός αγαθού» ονόμασε ένας Ευρωπαίος περιηγητής την Κύπρο, το 1772 και αυτός ήταν και ο τίτλος της εισήγησής του. Πολλά μάθαμε από τα λεγόμενά του. Το πιο «νόστιμο» ότι το κυπριακό κρασί αναδείχθηκε ο βασιλιάς των κρασιών σε διαγωνισμό που προκήρυξε ο Γάλλος βασιλιάς Philippe-Auguste ο β’ το 1222. Το κρασί της Κύπρου έγραψε ο Henri d’ Andeli στο ποίημά του «Η μάχη των κρασιών» (La bataille des vins) «έλαμψε σαν αστέρι».

  
Ο υποβλητικός χώρος των Βενετσιάνικων τειχών και συγκεκριμένα της πύλης της Αμμοχώστου. Εκεί έγινε η φετεινή εκδήλωση. 

Ηταν η σειρά των βραβευομένων παραγωγών να πάρουν τον λόγο. Ο καθένας από την πλευρά του, συνέβαλε με το δικό του λιθαράκι στην βαθύτερη κατανόηση της παραγωγής της Κύπρου, των προβλημάτων αλλά και των θετικών βημάτων που έχουν γίνει. Ο καθένας κατά κάποιο τρόπο ανέλυε ένα ξεχωριστό σημείο που έδειχνε ότι τα βραβεία έχουν όντως γίνει θεσμός στην συνείδηση των Κυπρίων παραγωγών. «Δεν πήρα μέρος σε καμμιά συζήτηση, δεν μού ζητήθηκε τίποτα σχετικώς με διαφήμιση, δεν ήξερα ότι θα βραβευτώ, έως την απόφαση της επιτροπής γευσινωσίας» είπε ο Λευτέρης Μαχιανάκης που μαζί με την σύντροφό του Χριστίνα Αποστόλου κέρδισαν το βραβείο «Εξαιρετικής Ποιότητας» για το κρασί τους ονόματι «Αναμμα». 

Τόπο στα νιάτα 

 
Η Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Νέων που κέρδισε το Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γερμανία. 

Το τιμητικό βραβείο, που απονεμήθηκε πρώτο, μάς εξέπληξε ευχάριστα: Δόθηκε στην Εθνική Ομάδα Μαγειρικής Νέων. Η ίδια ομάδα βραβεύθηκε με το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής Νέων που έγιναν τον Οκτώβριο στην Ερφούρτη στην Γερμανία. Εξι ταλαντούχοι νεαροί σεφ υπο την καθοδήγηση των καταξιωμένων σεφ Αντώνη Νικολάου και Παναγιώτη Χαραλάμπους, εκπροσώπησαν επαξίως την μαγειρική της Κύπρου. Αξίζει να θυμόμαστε τα ονόματά τους, θα ξανακούσουμε γι’ αυτούς στο μέλλον είναι σίγουρο: Ιάκωβος Γιαννακού, Χρίστος Χριστάκης, Κατερίνα Δημητρίου, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μαρίνου και Κωνσταντίνος Ανδρέου.

 

Από παντού, απ’  όλη την Κύπρο

 
Νέα παιδιά και παλιοί παραγωγοί, οι φετεινοί βραβευθέντες. Οι ιστορίες τους μάς συγκίνησαν και μάς έδωσαν ελπίδα. 

  • Το βραβείο ετικέτας και συσκευασίας δόθηκε στο οινοποιείο Κυριακίδη, στον Κάθηκα για την ετικέτα του κρασιού «Μέθυ», έργο του ζωγράφου Ανδρέα Χαραλαμπίδη, ειδικά για το κρασί αυτό.
  • Το βραβείο εξαγωγών στην εταιρεία Blue Island που εξάγει λαβράκι και τσιπούρες.
  • Το βραβείο γεωργικού προϊόντος στην εταιρεία Kleopas Pomegranates για τα ρόδια της και τον χυμό που παράγει.
  • Το βραβείο παραδοσιακού προϊόντος στο γαλακτοκομείο «Δρούσσια» για το εξαιρετικό χαλίτζι (την φέτα της Κύπρου).  

 
Τα απίστευτα «γλυτζηστά» ζύμη φτιαγμένη κορδελίτσες, δεμένη κόμπο, τηγανισμένη και σιροπιασμένη με απαράμιλλη τέχνη. 

  • Το βραβείο αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής στον Γυναικείο Πολιτιστικό Σύλλογο Κοιλανίου για το παραδοσιακό γλυκό Γλυτζηστά.
  • Το βραβείο καινοτομίας στο άθερμο μέλι και το βαλσαμικό από χαρούπι της εταιρείας «Mellona». Το βραβείο κρασιού στον οινοποιείο Ζαμπάρτας για το κρασί «Single Vineyard» της παραδοσιακής κυπριακής ποικιλίας ξυνιστέρι. 
  • Το βραβείο ποτού στην άσπρη ζιβανία του οινοποιείου «Κύκκος» του ιστορικού ομώνυμου μοναστηριού
  • Βραβείο ποτού επίσης στην παλαιωμένη ζιβανία του οινοποιείου Τσιάκκας.
  • Βραβείο εξαιρετικής ποιότητας στο κρασί «Αναμμα» του Λευτέρη Μαχιανάκη και της Χριστίνας Αποστόλου. 
  • Και τέλος για πρώτη φορά το βραβείο εστιατορίου που κέρδισε το μεζεδοπωλείο «Παγκράτιος» στο Μπλιού της Πάφου. 

Η γιορτή


Η γιορτή που ακολούθησε μάς έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα προϊόντα των βραβευμένων παραγωγών μαγειρεμένα με τέχνη.

Μετά την εκδήλωση η γιορτή μετά μουσικής, συζήτησης και συγχαρητηρίων και κυρίως μετά φαγητού. Και τι φαγητού! Εξαιρετικού. Μαγείρεψαν ο πάντα παρών και υποστηρίζων δικός τους και δικός μας Χριστόφορος Πέσκιας, η Αθηνά Λοϊζίδου συνεργάτης του Γαστρονόμου Κύπρου και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, η ερευνήτρια της κυπριακής κουζίνας Μαριλένα Ιωαννίδου. Εξαιρετικό το πατέ με κουμμανταρία της Αθηνάς, απίθανες οι πίτες με τυρί, σπανάκι και χειροποίητο φύλο της δεύτερης. Τα κρασιά και τα ποτά των βραβευμένων παραγωγών έδωσαν τον τόνο και το κέφι. Και το καλλίτερο γλυκό που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε: Γλυτζηστά Κοιλανίου, ένα ζαχαροπλαστικό έργο τέχνης. 

Από τον Γαστρονόμο, ένα μεγάλο μπράβο στον συνάδελφο Γιάννη Αδειλίνη, υπεύθυνο για τα βραβεία της Κύπρου, για την επιλογή των βραβευομένων και την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης. Και στην «Κ» της Κύπρου ευχόμαστε να είναι πάντα εκεί και να στηρίζει τους παραγωγούς εξαιρετικών προϊόντων.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών