ΕΞΟΔΟΣ

Καιρός φέρνει τις… φράουλες

Τα φρέσκα του Απριλίου!

04.04.2017

Τα φρέσκα του Απριλίου!

Γαλακτοκομικά
Ξινομυζήθρα Το ξαδελφάκι της μυζήθρας είναι και αυτό ένα φρέσκο τυρί καμωμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και κάποιες φορές από μείγμα των δύο. Συχνά βέβαια, στα νησιά, όπως η Νάξος και η Τήνος, η ξινομυζήθρα παρασκευάζεται και από αγελαδινό γάλα. Τούτο το τυρί, που συνηθίζεται στην Κρήτη και στις Κυκλάδες και λιγότερο στην Ηπειρο, έχει υφή μαλακιά, πυκνή και κρεμώδη, γεγονός που εξαρτάται σημαντικά από το βαθμό ωρίμασής του. Συνεπώς, και ο τόπος προέλευσης καθορίζει πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Για παράδειγμα, στην Κρήτη η υφή του είναι πιο συνεκτική απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές. Γενικά, πάντως, η γεύση του είναι τσιμπημένη σε οξύτητα και ελαφρώς αλμυρή, είναι πολύ δροσερό και ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες αλλά και σε πίτες.

Οταν η ξινομυζήθρα μείνει στο τυροκομείο αρκετό καιρό και σκληρύνει, ονομάζεται ξινοτύρι και σε αυτή την περίπτωση το προτιμάμε για τρίψιμο.

Οπως όλα τα φρέσκα τυριά, έχει μικρή διάρκεια ζωής, γι’ αυτό και είναι σκόπιμο να τη φυλάμε στο ψυγείο ερμητικά κλεισμένη, να την καταναλώνουμε γρήγορα ή να αγοράζουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε. Τα φρέσκα κατσικίσια και πρόβεια τυράκια είναι από τα ελάχιστα εποχικά, ανοιξιάτικα τυριά. Αυτά που βρίσκουμε ευκολότερα στα αστικά κέντρα είναι τα εξής: Ανεβατό, Ανθότυρος φρέσκος, Κατίκι Δομοκού, Κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι, Μελίχλωρο, Μελίπαστο, Μυζήθρα νωπή, Στάκα


Φρούτα
Είναι καλή εποχή για: Αβοκάντο, Πορτοκάλια Βαλέντσια, Φράουλες. 

Στα τελειώματά τους είναι τα: Νεράντζια, Περγαμόντο, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια, Χειμερινά πορτοκάλια

Ψυγείου είναι τα: Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Φιρίκια, Κυδώνια, Ρόδια


Οπωροκηπευτικά
Τον Απρίλιο βρίσκουμε τα τελευταία: Κουνουπίδια, Μπρόκολα, Πράσα

Στην εποχή τους είναι: Αγκινάρες, Κάρδαμο, Καρότα, Καυκαλήθρες, Κουκιά, Λάχανο, Μανιτάρια, Μάραθος, Μυρώνια, Παντζάρια, Ραδίκια, Ραπανάκια, Ρόκα, Σαλάτες, Σέλινο, Σελινόριζα, Σπανάκι, Σπαράγγια, Σχοινόπρασο, Τσουκνίδα, Φινόκιο, Φρέσκα κρεμμυδάκια, Φρέσκα σκόρδα, Χαμομήλι, Χόρτα του βουνού


Ψάρια – θαλασσινά
Είναι η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού, ενώ το ίδιο ισχύει για τα κυδώνια, αλλά και για τα μύδια. Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι γρι, που αλιεύουν τα αφρόψαρα: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέος, Γαύρος, Γαρίδες, Γλώσσα, Γόπα, Ζαργάνα, Καραβίδες, Κουτσομούρες, Λούτσος, Λυθρίνι, Μαγιάτικο, Μπαρμπούνια, Μπακαλιαράκια, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκορπίνες, Σκουμπρί, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνος, Φαγκρί, Χταπόδια

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών