ΕΞΟΔΟΣ

Οι Ελληνες έφηβοι πρώτοι στην Ε.Ε. στην παχυσαρκία

Πηγή www.kathimerini.gr Επιδημία παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων είναι σε εξέλιξη την τελευταία 15ετία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου ο αριθμός των νέων με σοβαρό πρόβλημα …

19.05.2017| Updated: 25.06.2021
Οι Ελληνες έφηβοι πρώτοι στην Ε.Ε. στην παχυσαρκία

Πηγή www.kathimerini.gr

Επιδημία παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων είναι σε εξέλιξη την τελευταία 15ετία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου ο αριθμός των νέων με σοβαρό πρόβλημα βάρους αυξάνεται διαρκώς. Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κορυφή» της λίστας με τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, αφού συνολικά το 6,5% των εφήβων στη χώρα μας είναι παχύσαρκο, με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι στο 4%. Συγκρίνοντας ανάμεσα σε διαφορετικά φύλα και ηλικίες, το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας καταγράφεται μεταξύ των 11χρονων αγοριών στην ΠΓΔΜ (14%) και το χαμηλότερο μεταξύ των 15χρονων κοριτσιών στην Ουκρανία (μόλις το 0,7% αυτών είναι παχύσαρκο).

Την εξέλιξη της «επιδημίας» αποτυπώνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εφηβική παχυσαρκία στην Ευρώπη το διάστημα 2002-2014, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας αυξάνονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το διάστημα 2002-2014, με την πιο αξιοσημείωτη αύξηση να καταγράφεται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπου πριν από 15 χρόνια τα επίπεδα παχυσαρκίας ήταν σχετικά χαμηλά.

Το 2014 αμέσως μετά την Ελλάδα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας ήταν η ΠΓΔΜ (5,8%), η Βουλγαρία (5,8%) και η Σλοβενία (5,5%), ενώ είναι ενδεικτικό ότι στη Ρωσία το ποσοστό παχύσαρκων εφήβων τριπλασιάστηκε το διάστημα 2002-2014 (από 1,2% σε 3,7%) και στη Λετονία υπετριπλασιάστηκε (από 1,4% σε 4,7%).

Στον αντίποδα, σημαντική μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας καταγράφεται μόνο μεταξύ των 13χρονων αγοριών στη Νορβηγία και των 11χρονων κοριτσιών στην Ισπανία.

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τους εφήβους ήταν το 2014 σε χαμηλά σχετικά επίπεδα: μόνο το 38% δήλωσε ότι καταναλώνει καθημερινά φρούτα και το 36% λαχανικά. Στην Ελλάδα, οι έφηβοι βρίσκονται κάτω από τον μέσον όρο της Ευρώπης, με τα σχετικά ποσοστά να είναι 32,6% και 34%.

Η καθημερινή κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη: σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους πίνει καθημερινά αναψυκτικά (19%) και ένας στους τέσσερις (26%) τρώει γλυκά. Τα Ελληνόπουλα, πάντως, στον τομέα αυτό, έχουν πιο «υγιεινές επιδόσεις» σε σχέση με τους συνομηλίκους τους της υπόλοιπης Ευρώπης: μόλις το 4,8% πίνει αναψυκτικά και το 15,2% τρώει γλυκά σε ημερήσια βάση.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη Zsuzsanna Jakab κάλεσε τις κυβερνήσεις να προβούν σε στοχευμένες ενέργειες για την ανάσχεση της επιδημίας. Αλλωστε, όπως ανέφερε ο διευθυντής προγραμμάτων για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την παχυσαρκία στο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δρ Joao Breda, «οι περισσότεροι νέοι δεν θα ξεπεράσουν την παχυσαρκία: περίπου τέσσερις στους πέντε εφήβους που είναι παχύσαρκοι θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα βάρους και ως ενήλικες».

Πηγή www.kathimerini.gr

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών