ΕΞΟΔΟΣ

Παραγωγοί εν δράσει

Με σύνθημα «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» και τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, το Ideas Lab, μια δράση για τη δικτύωση των παραγωγών, έδωσε βήμα σε εκπροσώπους της πρωτογενούς παραγωγής της Πελοποννήσου να παρουσιάσουν τις καινοτόμες δράσεις τους.

29.01.2018| Updated: 22.01.2022
Παραγωγοί εν δράσει

Με σύνθημα «Όλη η Ελλάδα σε ένα τραπέζι» και τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας, το Ideas Lab, μια δράση για τη δικτύωση των παραγωγών, έδωσε βήμα σε εκπροσώπους της πρωτογενούς παραγωγής της Πελοποννήσου να παρουσιάσουν τις καινοτόμες δράσεις τους.

Το ρίσκο της αγροτικής παραγωγής, ο αγώνας μέχρι να δουν τα προϊόντα τους στο ράφι, οι εξαγωγές, η μείωση της φύρας, αλλά και νέες προκλήσεις, όπως η αξιοποίηση και η παραγωγή βιοκαυσίμων, ήταν τα θέματα που αναδείχτηκαν κατά την εκδήλωση του Ideas Lab, που έλαβε χώρα στις 11 Δεκεμβρίου στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή 25 παραγωγών από την Αργολίδα και την Κορινθία. Στο πλαίσιο αυτής, συζητήθηκε η αναγκαιότητα να υπάρξουν συνέργειες και δεν ήταν λίγα τα ευτυχή παραδείγματα καινοτόμων δράσεων που παρουσιάστηκαν από τους παραγωγούς.

Ο καλλιεργητής Παναγιώτης Γιαννάκαινας της εταιρείας Δρύπες έφτιαξε ένα συσκευαστήριο για να εκμεταλλευτεί τα προϊόντα που δεν απορροφούσε η αγορά. Έτσι, τα λαχανικά, τα κηπευτικά και τα φρούτα που περισσεύουν μεταποιούνται σε μαρμελάδες, ημίξηρα φρούτα, αλλά και σιρόπι ροδιού. Ο Παναγιώτης Κολυμπάδης, καλλιεργητής των ιδιαίτερων ροδιών της Ερμιόνης, τα οποία αναμένεται να γίνουν προϊόντα ΠΓΕ, παράγει από αυτά χυμούς και σιρόπια υπό την ονομασία Ροδάμυ. Ο Νίκος Μπουζινέλος, από τα βιολογικά προϊόντα σταφυλιού Σοφία της Φύσης, κυκλοφορεί το δικό του ξίδι ροδιού μαζί με το Ελαιόλαδο Μανουσάκη σε κοινή συσκευασία, την οποία παρουσίασε τονίζοντας πως οι παραγωγοί επενδύουν στις συνεργασίες ελλείψει κεφαλαίου. Και ακόμα, το ελαιόλαδο Ladolea συνεργάζεται με τη Σοφία της Φύσης για την παραγωγή ξιδιού με περγαμόντο, η κρέμα φυστικιού Lenas Gourmet χρησιμοποιεί το μέλι του Μελίτιμον, τα τσάτνεϊ από το Φίλεμα της Λέλας αξιοποιούν τις σταφίδες του Παναγιώτη Χριστοδούλου από την Πριγκίπισσα Σταφίδα, μεταξύ άλλων.

Ο Γιώργος Μάζος της περίφημης Golden Black έχει στόχο να ξανακάνει την κορινθιακή σταφίδα τον μαύρο χρυσό της Ελλάδας. Ήδη το προϊόν του έχει σταλεί μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος Yoleni’s σε 47 χώρες. Ο Δημήτρης Τσαμπαρλής από το Κιάτο μίλησε για το ηλιακό ξηραντήριο, μια καινοτομία του πατέρα του, δρος Μιχάλη Τσαμπαρλή, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί αποξηραίνουν ολόκληρο τσαμπί σταφυλιού (ποικιλίας σουλτανίνα) με φυσικό τρόπο, χωρίς ποτάσα ή άλλα συντηρητικά.

Φωτεινές ιστορίες επιχειρηματικότητας που δείχνουν τον δυναμισμό της αγροτικής παραγωγής και γίνονται παραδείγματα προς μίμηση για όσους νέους και παλιούς παραγωγούς θέλουν να διαφοροποιηθούν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών