Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων πραγματοποίησε μια ημερίδα για τον τουρισμό με τίτλο «Περί ορέξεως, οικειότητα» στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η εκδήλωση απευθυνόταν κυρίως σε τουριστικούς πράκτορες και σε ένα ειδικό κοινό της τουριστικής αγοράς. Οι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα αναλυτικά από διαφορετικές επιστημονικές θεωρήσεις, κάτι που έκανε τη συζήτηση ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα.
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η Δρ Αγνή Χριστίδου, Διευθύντρια στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δρ Γεώργιος Παπανικολάου, Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια – Επιστ. Συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Τις ομιλίες συντόνισε ο Δρ Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων.
Η κ Χριστίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της HOTREC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής) για τις προσδοκίες των διεθνών επισκεπτών. Σύμφωνα με την έρευνα ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την εμπειρία των επισκεπτών είναι η αυθεντικότητα της φιλοξενίας που παρέχεται από τον εκάστοτε τόπο. Ακόμα φαίνεται οτι η ικανοποίηση των επισκεπτών αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα τη γευστική εμπειρία που τους παρέχει ο κάθε τόπος ενώ η Ελλάδα διακρίνεται ως ένας από τους τρεις καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο κος Παπανικολάου ανέδειξε το ρόλο του μαγειρέματος ως μείζονος εγχειρήματος και επιτεύγματος για την εξέλιξη του ανθρώπου. Αποδέχτηκε οτι η κληρονομημένη μνήμη της γεύσης επεκτείνεται με νέες γευστικές εμπειρίες, οι οποίες ενισχύονται με την επενέργεια και του συμπεριφορικού συστήματος μέσω μάθησης και μίμησης. Με αυτόν τον τρόπο αναγνώρισε την επίδραση της γευστικής εμπειρίας στην ικανοποίηση των τουριστών, στην εμπέδωση αισθήματος οικειότητας και συνεπώς στην επιβεβαίωση της προτίμησής τους, δηλαδή στη δημιουργία πιστών φίλων ενός προορισμού, που έπιστρέφουν.
Η κ Πολυμέρου-Καμηλάκη τοποθέτησε τη μνήμη της γεύσης στην κορυφή, ως την πιο δυνατή και ζωντανή μνήμη στο σώμα μας, ικανή να κρατάει ακμαίες όλες τις άλλες. Ποσέθεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οικονομική διάσταση αναφορικά με την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την τοπική παραγωγή αγροτροφίμων που συνυφαίνεται με την παραδοσιακή διατροφή. Ως προς το θέμα της οικειότητας, υποστήριξε ότι αυτή επιτυγχάνεται πράγματι μέσω του συμπεριφορικού συστήματος, με τη συμμετοχική παρακολούθηση (μάθηση) παραδοσιακών πρακτικών και δρώμενων (χαρακτηριστικά, εορτών και πανηγύρεων, γάμων, κ.ά.).
Τέλος, ο κ Χρήστος Πλέσσας-Λεωνίδης, Σύμβουλος Διοίκησης στο Alkyon Resort Ηotel & Spa, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά, υπό το πνεύμα των ομιλιών και της συζήτησης, στην έντονη αίσθηση τοπικής ταυτότητας που αποκτήθηκε με τη συμμετοχή του Alkyon Resort Ηotel & Spa στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ και στο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΠΡΩΪΝΟ, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα, καθώς και στην αίσθηση οικειότητας από δράσεις εκμάθησης στους πελάτες του ξενοδοχείου παραδοσιακών συνταγών και πρακτικών μαγειρικής. Ακόμα, εισηγήθηκε την ανάληψη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ειδικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη καλών πρακτικών εστίασης και φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με μια «πειραματική» ενέργεια αξιολόγησης της κουζίνας του Alkyon Resort Ηotel & Spa από τους συμμετέχοντες, με την ανάδειξη του δημοφιλέστερου και του διακεκριμένου «πιάτου» από το γεύμα και το δείπνο της ημέρας της εκδήλωσης, που επιμελήθηκε ο chef του ξενοδοχείου κ Σαμουήλ Κατσίνης με τα εξαιρετικά αγροτρόφιμα της περιοχής. Η ταύτιση του διακεκριμένου με το δημοφιλέστερο πιάτο συνιστά επιβεβαίωση της προτίμησης, επιβεβαίωση που ενισχύει την αίσθηση οικειότητας. Διεξοδική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που έχει την επιστημονική ευθύνη διεξαγωγής της.