ΕΞΟΔΟΣ

Σουσάμι: ένας καλός φίλος στη διατροφή μας!

Η «Ακαδημία Καφέ» του Blue Cup, του γνωστού μπαρ της Θεσσαλονίκης, παραδίδει μαθήματα για τους λάτρεις του είδους, αρχάριους και μη.

13.10.2016

Είναι ένας από τους αρχαιότερους σπόρους που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στη διατροφή του και αποτελεί ελιξίριο υγείας και καλής διάθεσης!

Ένας αρχαίος μύθος των Ασσυρίων λέει πως όταν οι θεοί συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν τον κόσμο, ήπιαν κρασί που ήταν φτιαγμένο από σησάμι! Κάτι θα ήξεραν από τότε για τη θρεπτική αξία του αφού το σησάμι και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι, ο χαλβάς και το σησαμέλαιο, είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, «καλά» λιπαρά και πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία.

Τα θρεπτικά συστατικά του

Το σησάµι αποτελεί µια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρµα, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συµπλέγµατος Β που ενισχύουν το νευρικό µας σύστηµα. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά οξέα (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ενώ περιέχει και µαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Επιπλέον το σησάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Κατά συνέπεια, όταν συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς πλησιάζει τη βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Ωστόσο, οι συνδυασμοί αυτοί δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας στη διατροφή μας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.must.gr.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών