ΕΞΟΔΟΣ

Τα νέα, βραβευμένα προϊόντα της Μαριάννας

Αστεράτα αμπελοβλάσταρα, πετιμέζι και τυρόπιτα

26.08.2016

Αστεράτα αμπελοβλάσταρα, πετιμέζι και τυρόπιτα

Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας σε άλμη, τα γνωρίζουμε από παλιά. Λεπτής υφής και νοστιμιάς, παρασκευάζονται στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής από τον Αμπελουργικό Οίκο Καζάκη κι έχουν αποσπάσει διακρίσεις στο εξωτερικό. Στο διαγωνισμό Great Taste 2016, τρία παλιά και νέα προϊόντα του Οίκου απέσπασαν συνολικά τέσσερα αστέρια και μπήκαν μεταξύ των 600 καλύτερων στον κόσμο.

Η επιχείρηση υπάρχει από το 1994 και παραμένει μέχρι σήμερα παραδοσιακή, οικογενειακή. Στόχος της, όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες της, είναι να προσφέρει ελληνικά, ποιοτικά και ασφαλή, παραδοσιακά και βιολογικά τρόφιμα στην ελληνική αγορά, αλλά και το να παραμείνει καινοτόμα, φτάνοντας και σε αγορές του εξωτερικού. Και, το καταφέρνει.

Τα αμπελόφυλλα σε άλμη της Μαριάννας τα είχαμε παρουσιάσει το 2011, ως ένα προϊόν ποιοτικό. Σε επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είχαμε δει από κοντά πως παρασκευάζονται. Από τότε βραβεύτηκαν τρεις φορές στο διαγωνισμό Great Taste, ο Οίκος μεγάλωσε, διαθέτοντας σήμερα μία σειρά εξαιρετικών προϊόντων. Ό,τι βγαίνει από το αμπέλι αξιοποιείται. Τα φύλλα και οι βλαστοί μπαίνουν σε βαζάκια, τα σταφύλια πωλούνται φρέσκα σε βιολογικές αγορές της Θεσσαλονίκης, γίνονται μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού ή κομπόστα, αποξηραίνονται σε σταφίδες. Ο μούστος, γίνεται πετιμέζι ή τσίπουρο. Όλα αυτά σε μία έκταση 150 στρεμμάτων, μόνο με σουλτανίνα, πιστοποιημένης ως βιολογική 100%.

Έχοντας αποσπάσει ήδη μία σειρά βραβεύσεων στο διαγωνισμό από το 2013, ο Οίκος Καζάκη έχει να καυχιέται για άλλα τέσσερα αστέρια φέτος. Οι κριτές, που δοκίμασαν τυφλά πάνω από 10.000 προϊόντα απ’ όλον τον κόσμο, κατέταξαν τα αμπελοβλάσταρα, το πετιμέζι και τη χειροποίητη τυρόπιτα της επιχείρησης, μεταξύ των 600 καλύτερων. Τα πρώτα – διατηρημένα σε βιολογικό ξύδι σουλτανίνας, παλαιωμένο για πέντε χρόνια σε δρύινα βαρέλια – απέσπασαν δύο αστέρια και χαρακτηρίστηκαν ως ένα «ιδιαίτερα καινοτόμο προϊόν», το πετιμέζι ένα αστέρι ως «ένα πλούσιο σιρόπι φρούτου, με μια βαθιά και πλούσια γεύση» και η τυρόπιτα, που παράγεται για λογαριασμό της Μαριάννας Καζάκη από τον τοπικό συνεταιρισμό γυναικών, άλλο ένα αστέρι για «την ισορροπία του τυριού με τη γέμιση και το φύλλο».

«Είναι κάτι που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε, είναι η επιβράβευση της δουλειάς μας», μας λένε οι ιδιοκτήτες, που την Κυριακή 28 Αυγούστου διοργανώνουν ανοιχτή «ημέρα συλλογής σταφυλιών» στον αμπελώνα τους, για τον κόσμο που επιθυμεί να μαζέψει μόνος του τα σταφύλια του και να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις. Εξάλλου, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη θα προχωρήσει σε γευστικές παρουσιάσεις των βραβευμένων προϊόντων σε συνεργαζόμενα καταστήματα, αλλά και σε καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως τα «Βοροινά» που διοργανώνουν οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.


Θανάσης Καζάκης, 6936007700. Τα προϊόντα Μαριάννας τα βρίσκουμε στα σημεία: Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, Αθήνα, Τ/210-362.87.38), Σούπερ Μάρκετ Θανόπουλος (Κηφισιά, Αθήνα, Τ/210-620.18.78), Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12, Θεσσαλονίκη, Τ/2310-244.684).

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών