ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα Βραβεία του Γαστρονόμου Κύπρου είναι γεγονός!

Στην πρώτη απονομή Βραβείων Ποιότητας του κυπριακού «Γαστρονόμου» τιμήθηκαν παραγωγοί και μεταποιητές που με την έντιμη δουλειά τους τιμούν τη χώρα τους.

27.11.2014| Updated: 25.06.2021
Τα πρώτα Βραβεία του Γαστρονόμου Κύπρου είναι γεγονός!

Ο Γαστρονόμος και η Καθημερινή της Κύπρου, ξεκινούν μια όμορφη ιστορία, απονέμοντας τα πρώτα τους Βραβεία Ποιότητας σε παραγωγούς διακεκριμένων κυπριακών προϊόντων. Και όλοι ξέρουμε πόσα διακεκριμένα ξεχωριστά προϊόντα παράγει η Κύπρος. Προϊόντα με διεθνή αναγνώριση που έχουν κερδίσει αιώνες τώρα τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Και αναφέρομαι ιδιαιτέρως στο κυπριακό γλυκό κρασί, την Κουμανταρία. Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο ώς τον Σαίξπηρ, από τον βασιλιά της Γαλλίας Philippe Auguste τον 13 αιώνα ώς τις μέρες μας, η Κουμανταρία εξάγεται σε όλον τον κόσμο και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. 

Ο στόχος των βραβείων ποιότητας της Καθημερινής και του Γαστρονόμου Κύπρου συμπίπτει με αυτόν των Ελληνικών βραβείων. Υποστήριξη των παραγωγών, επιβράβευση αυτών που με την δουλειά και την προσπάθειά τους τιμούν τον τόπο, «διαφήμιση» -σε εισαγωγικά καθώς είναι διαφήμιση δωρεάν-, των ντόπιων προϊόντων στους καταναλωτές. Ιδιαίτερη μνεία στο βραβείο εξαγωγών που δίνεται σε κάθε εταιρεία που αντιπροσωπεύει επάξια την Κύπρο στο εξωτερικό. Και ανάμεσα στα βραβεία των παραγωγών, ένα τιμητικό, για το σύνολο της προσφοράς ενός ανθρώπου ή ενός ιδρύματος στη γαστρονομία και την οινοποιία της Κύπρου. 

  

Το πρώτο, τιμητικό βραβείο του Γαστρονόμου Κύπρου απονεμήθηκε στον γεωπόνο Νίκο Καλλή, και πρόεδρο των 14 Κουμαντανοχωρίων, για την προσφορά του στο φημισμένο γλυκό κρασί. 

  

Το βραβείο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής απονεμήθηκε στον Τηλέμαχο Γεωργίου, ιδιοκτήτη των φούρνων «Το προζύμι» για τις εξαιρετικές παστόπιτες και ταχινόπιτές του. 

  

Το φοινιώτικο λουκούμι της Ουρανίας Πισούρου ήταν το επόμενο βραβευόμενο προϊόν. Ενα προϊόν που εκτός από τη γλύκα και την ποιότητά του έχει και μια ιστορία 84 ετών πίσω του. 

  

Οι Θεόδωρος Ζαβός και Παναγιώτης Παπαλοΐζου, της εταιρείας Alion Vegetables and fruits Co. L, εξάγουν τα φρούτα και τα βότανα της Κύπρου σε 25 ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Δικαίως, λοιπόν, απέσπασαν το βραβείο εξαγωγών. 

 

Ο οινοπαραγωγός Γιώργος Τρυπάτσας τιµήθηκε µε το βραβείο ετικέτας και συσκευασίας για την εξαίρετη και ευρηµατική ετικέτα στη φιάλη µε Κουµανταρία της εταιρείας του Οινοποιείου Αης Αµπελής. 

  

Συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο γαλακτοκομικών προϊόντων ο γιός της Δήμητρας Θεμιστοκλέους, από το ορεινό παφίτικο βουνό Στατός-Αγιος Φώτιος. Το χαλούμι της ξεχώρισε στη γευσιγνωσία για την εξαιρετική, ινώδη υφή του, και τη γεύση του.

 

Ενας παραγωγός και ένας οινολόγος, ο Αλέξης Φωτιάδης και ο οινολόγος του Μηνάς Μηνά, παρέλαβαν το βραβείο οινοποιίας για την εξαιρετική Κουμανταρία Κυπερούντας που κέρδισε την προτίμηση των κριτών, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό που είχε. 

  

Η γιορτή της απονομής, που έγινε στις 11 Νοεμβρίου, είχε όλα τα στοιχεία μιας επιτυχημένης δεξίωσης. Καλό φαγητό, από τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου και τον Χριστόφορο Πέσκια, που συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία των κυπριακών βραβείων και ως κριτής και ως σεφ, μουσική με βιολί και λαούτο, και μια πλειάδα εκλεκτών καλεσμένων από το χώρο των παραγωγών, των επιχειρηματιών, των δημοσιογράφων και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών