ΕΞΟΔΟΣ

Τα ΒορΟινά 2016, τελείωσαν με κρασιά και αεράκι…

Τι είδαμε, τι ήπιαμε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

26.09.2016

Τι είδαμε, τι ήπιαμε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όταν όλοι σχεδόν οι Οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδας συνεργάζονται για ένα μεγάλο γεγονός με το οποίο έχουν δεθεί εδώ και χρόνια, τότε το αποτέλεσμα είναι δυναμικό, δημιουργικό και άκρως εκπαιδευτικό. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου έπεσε η αυλαία για τα ΒορΟινά 2016, με την κεντρική κι ομώνυμη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πάνω από 3.200 οινόφιλοι πέρασαν από το σημείο, δοκιμάζοντας κρασιά από τα μέλη της Ένωσης Οίνοι Βορείου Ελλάδας, αλλά και νοστιμιές άλλων παραγωγών, που επίσης παρουσίαζαν τα προϊόντα τους, όπως ο Οίκος Καζάκη με τα αμπελόφυλλά του.

Στην είσοδο, στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ, παίρναμε το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας με τη σφραγίδα των ΒορΟινών, αλλά κι ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των κρασιών. Αριστερά, οι πιτσιρίκοι φίλοι της εκδήλωσης είχαν την τιμητική τους, με δράσεις και παιχνίδια γύρω από το κρασί, που επιμελήθηκαν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου παιδαγωγικών δραστηριοτήτων «Ατελιέ της Φανταστικής».

Στους πάγκους, δεκάδες εκθέτες. Ξεκινώντας από το Βαένι της Νάουσας και το Κτήμα Έλινος, της ίδιας περιοχής (που ήταν κι από τα καλύτερα κρασιά που δοκιμάσαμε και στο σεμινάριο για τους βιολογικούς οίνους, λίγες ημέρες πριν) και φτάνοντας μέχρι τη Χαλκιδική, στο Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, το Κτήμα Γεροβασιλείου, το Πόρτο Καρράς. Ποια κρασιά δοκιμάσαμε; Το Syrah του Κτήματος Παυλίδη, το Ροζέ της Κλαούντια Παπαγιάννη, το ροζέ του Κτήματος Άλφα και τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος Χατζηβαρύτη. Ποιους άλλους είδαμε; Κτήμα Ζοίνος Α.Ε., Κατώγι και Στροφιλία, Κτήμα Κεχρή, Κίτρους, Κτήμα Βογιατζή, Βιβλία Χώρα, Γκλίναβος, Κυρ – Γιάννη, Στεργίου, Τέχνη Οίνοι, Φουντή, Μπαμπατζίμ (με τα τσίπουρα και τα αποστάγματά του) και τους Οίνους του Μυλοποτάμου του Αγίου Όρους.

Από τα αγαπημένα σημεία της προβλήτας το περίπτερο του «Αγαπητού» που ετοίμασε για τους ενήλικους επισκέπτες των ΒορΟινών παγωτά «Ξινόμαυρο» και «Μαλαγουζιά», αποκλειστικά από νερό και επώνυμους οίνους γνωστών οινοπαραγωγών της Θεσσαλονίκης. Αργότερα, τη θέση του «Αγαπητού» πήρε το «Thessaloniki Food Festival» (ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν, εξάλλου από τους υποστηρικτές της εκδήλωσης) με τη μπουγάτσα με κρασί της μπουγατσερί Μπαντή.

Σε άλλους πάγκους, τα βραβευμένα με αστέρι Great Taste αμπελόφυλλα της Μαριάννας του Οίκου Καζάκη της Χαλκιδικής, αλλά και οι σάλτσες και τσάτνεϊ με πιπεριές Φλωρίνης, του Ναουμίδη από τη Φλώρινα. Προμηθευτήκαμε τη φιλετοπιπεριά και μας άρεσε πολύ. Στα μικρογεύματα της βραδιάς, τα βουβαλίσια κεφτεδάκια από το κρεοπωλείο «Το Χασαπάκι» των Σερρών, που έγιναν ανάρπαστα.

Η βραδιά ζεστή, παρά το αεράκι που είχε αρχίσει να φυσά από νωρίς και να’ ναι καλά τα κρασιά, που μας κράτησαν έτσι για ώρες: από τις 6 το απόγευμα, μέχρι τις 10 το βράδυ. Με χαμόγελα κι ευχές για ακόμη καλύτερα του χρόνου, ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Μπουτάρης, ο διευθύνων σύμβουλος Στέλιος Κεχρής και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Αλεξάνδρα Ανθίδου, ενημέρωναν και συζητούσαν με τον κόσμο.

Όλα αυτά έγιναν δίπλα στη θάλασσα, με φόντο το Λευκό Πύργο, τα κτίρια του Λιμανιού και τα καραβάκια του Θερμαϊκού, αλλά και με μία «έκπληξη» κάπου στη μέση της βραδιάς: την … παρέλαση των Αρχιμαγείρων από το ομώνυμο Παγκόσμιο Συνέδριο, που την ίδια ημέρα ξεκινούσε στην πόλη. Πέρασαν όλοι μαζί από μπροστά μας, με τις στολές και τα καπέλα τους (μετά από φωτογράφηση που είχαν στο Λευκό Πύργο), συνοδεία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με προορισμό το εστιατόριο Kitchen Bar της προβλήτας, όπου θα γινόταν το επίσημο δείπνο προς τιμήν τους. Αλλά, στο Συνέδριο, θα αναφερθούμε σε άλλο μας ρεπορτάζ!

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών