ΕΞΟΔΟΣ

Η πλατεία Προσκόπων έχει κάτι για όλους

Εννιά στέκια όπου θα δώσουμε ραντεβού για καφέ, ψώνια και φαγητό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Η πιο δημοφιλής πλατεία στο Παγκράτι δεν κατεβάζει ρολά ποτέ.

13.12.2021| Updated: 21.12.2021
Η πλατεία Προσκόπων έχει κάτι για όλους

Ohh Boy

Ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά που έκαναν μόδα την πιάτσα της Αρχελάου, η οποία πλέον έχει από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα μέχρι τρατορία και τζελατερία. Το Ohh Boy είναι ένα χαριτωμένο καφέ, σύγχρονο, φωτεινό με ένα μενού που εξελίσσεται για να καλύψει τα γούστα χορτοφάγων, vegans και μη. Χαρούμενο κοινό γεμίζει τις περισσότερες ώρες της ημέρας τα τραπέζια, που απλώνονται στο πεζοδρόμιο, αλλά και τον ζεστό εσωτερικό χώρο.

Απολαύστε το πρωί καλοφτιαγμένο πρωινό με αυγά ή μία από τις ενδιαφέρουσες εκδοχές porridge (ζεστός χυλός βρώμης), όπως εκείνη με μασκαρπόνε και σάλτσα με μήλο και miso. Εκείνες τις ώρες θα δείτε πολλούς παρέα με τα λάπτοπ τους.Το μενού έχει επίσης μπόλικες επιλογές σε σάντουιτς και σαλάτες, ενώ εδώ και λίγο καιρό σερβίρουν και ψητή «jacket» γλυκοπατάτα φορτωμένη με γιαούρτι, χαλαπένιος, καβουρδισμένα καρύδια πεκάν, φρέσκα μυρωδικά και σιρόπι σφενδάμου – ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα. Τα δε γλυκά τους, πολλά από τα οποία είναι και vegan, έχουν φανατικούς θαυμαστές. Έχει και κοκτέιλ είναι και pet friendly! Γ. Π.

Αρχελάου 32, Παγκράτι, Τ/211-18.38.340

 

Grapes and Salt

Ένα όμορφο παντοπωλείο -με σχεδιασμό από τους Athens Creative- άνοιξε η Βαλεντίνα Μπουμπουρίδη τον Νοέμβριο στην οδό Παυσανίου, όπου φέρνει μόνο ελληνικα προϊόντα με έμφαση στο design και στην ποιότητα. Η Βαλεντίνα λατρεύει τα ελληνικά προϊόντα και ψάχνει συνέχεια καινούργιους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Στο να βρει νέους συνεργάτες λέει ότι την έχει βοηθήσει πολύ το ίνσταγκραμ.

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Στο Grapes and Salt ψωνίζουμε από τυριά και αλλαντικά μέχρι κρασιά και ζυμαρικά. Εμείς ξεχωρίσαμε τα ζυμαρικά Melima με την ιδιαίτερη και φαν συσκευασία τους, τις σοκολάτες Esophy -που τις φτιάχνουν δύο φίλες στο εργαστήριο τους στην Κηφισιά-, τα ιδιαίτερα ροφηματα Cacao Rhoeco -χαρμάνια που περιέχουν και κόκκους κακάο για εκχύλιση-, τα φυστικοβούτυρα απο τους Kiss The Earth και κρασιά μικρής παραγωγής. Μ. Π.

Παυσανίου 16, Παγκράτι, Τ/ 6945-29.59.24

 

Milly Bird

Άνοιξε πριν από τρία χρόνια στη γωνία Αρριανού και Πολέμωνος, πίσω από την πλατεία Προσκόπων. Είναι ένα ωραίο ήσυχο καφέ με homemade πράγματα. Η ιδιοκτήτρια Μελίσσα Παπαγιαννοπούλου φτιάχνει κάθε μέρα πολύ ωραίες πίτες, carrot cake και γεμιστά bagels με ψωμί από τον φούρνο «Λυκαβηττός», στο Κολωνάκι. Συνήθως έρχονται οι ίδιοι πελάτες κάθε μέρα και γνωρίζονται όλοι με το μικρό τους όνομα, είναι σχεδόν οικογενειακό το περιβάλλον. Τα έπιπλα είναι από το σπίτι της Μελίσσας και κάνουν το χώρο ακόμη πιο ζεστό. Στην πραγματικότητα νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σαλόνι του σπιτιού της.

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Το Milly Bird το προτιμούν οι πρωινοί τύποι και αυτοί που δουλεύουν από το σπίτι και θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα, παίρνοντας μαζί και το λάπτοπ τους. Τα σαββατοκύριακα σερβίρουν νόστιμο brunch, όπως πιάτα με αυγά, κις λορέν και σούπες ημέρας.

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

«Το κόνσεπτ ήταν να φτιάξω έναν χώρο στον οποίο να φιλοξενώ καλούς ανθρώπους και σκύλους και να τους προσφέρω όσα φτιάχνω καθημερινά», λέει η Μελίσσα. Όπως: μανιταρόπιτα ή τυρόπιτα με ντοματίνια ή χορτοτυρόπιτα. Τάρτα με ροκφόρ και καρύδια / με γκοργκοντζόλα και φουντούκι / με ανθότυρο και πέστο. Το carrοt cake είναι το σήμα κατατεθέν του καφέ, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκουμε και κουραμπιέδες και μελομακάρονα σε μικρές μπουκίτσες που πωλούνται 14 ευρώ το κιλό. Μ.Π.

Αρριανού 29, Παγκράτι, Τ/211-40.63.156

 

Frater and Soror

Από όταν άνοιξε, στη γωνία της Αμύντα απέναντι από την πλατεία Προσκόπων, το μπαρ-εστιατόριο Frater and Soror έδωσε έναν φρέσκο αέρα στην ιστορική πλατεία. Η ομάδα των ιδιοκτητών βρίσκεται πίσω από γνωστά αθηναϊκά μαγαζιά όπως το The Clumsies και Odori και στο Frater έφεραν όχι μόνο την εμπειρία τους αλλά και το ένστικτό τους στο κομμάτι της διασκέδασης και της εξόδου.

Τα μεγάλα ξύλινα κουφώματα στα παράθυρα, ο ενιαίος τσιμεντένιος χώρος με φυτά και πρωτότυπα artworks και το χαμηλό μπαρ, που επιτρέπει στους πελάτες να βλέπουν πώς φτιάχνεται το ποτό τους, είναι τα στοιχεία της διακόσμησης που μας κέρδισαν με την πρώτη. Το φαγητό και τα κοκτέιλ, όμως, είναι ο κύριος λόγος που πάμε και ξαναπάμε. Μας αρέσει το Melt burger με brioche, με κιμά μοσχαρίσιο Black Angus, cheddar & σος μαγιονέζας, το οποίο συνοδεύεται από πατάτες τηγανητές. Το μοσχαρίσιο ταρτάρ μαγειρεμένο με τσίλι, miso, ραπάνι καρπουζιού, κρέμα γιαουρτιού και κρέμα παρμεζάνα. Το τατάκι τόνου με σάλτσα ponzu με τρούφα, μύρτιλα, αβοκάντο, σουσάμι, kimchi, κόλιανδρο και πιπεριά τσίλι και τα σαββατοκύριακα τα pancakes με κοτόπουλο. Το κοκτέιλ με smoked paprika salt με Don Julio Blanco τεκίλα, μάνγκο, σιρόπι αγαύης και καπνιστό αλάτι είναι πάντα στις επιλογές μας. Μ. Π.

Πτολεμαίων, Παγκράτι, Τ/210-72.13.720

 

Μαύρος Γάτος

Παλιά οικογενειακή ταβέρνα, κλασική και αυθεντική. Στα τραπέζια καρό τραπεζομάντηλα. Δεν χρειάζεται να το φιλοσοφήσεις και πολύ στην επιλογή του φαγητού. Εδώ οι περισσότεροι έρχονται για τα παϊδάκια και ορθώς πράττουν, καθώς ο Μαύρος Γάτος, που ξέρει από ψήσιμο, τα σερβίρει λεπτοκομμένα και ζουμερά, όπως ακριβώς τα ονειρεύεσαι. Ό,τι πρέπει για μεσημέρι Κυριακής, μετά τη μεσημεριανή βόλτα στη γειτονιά. Δοκιμάστε και τις χειροποίητες πίτες. Γ. Π.

Πολέμωνος 4, Παγκράτι, Τ/210-72.36.903

 

Μαύρο Πρόβατο

Το Μαύρο Πρόβατο παραμένει ένα από τα πιο value for money μαγαζιά στο Παγκράτι με σταθερούς πελάτες εδώ και χρόνια: πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, κάτοικοι της γειτονιάς προτιμούν το εστιατόριο για να φάνε γευστικό, ιδιαίτερο και οικονομικό φαγητό.

Το μενού, αν και δεν ανανεώνεται συχνά, έχει ωραίους μεζέδες και κάποια κρεατικά, όπως ένα εξαιρετικό λουκάνικο (καραμανλίδικο βοδινό) στη σχάρα, ό,τι πρέπει για τσιπουράκι. Ό,τι δοκιμάζουμε συνήθως είναι νόστιμο, ελαφρύ, καλομαγειρεμένο, με «ψαγμένες» πρώτες ύλες και καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Μας αρέσει η μελιτζανοσαλάτα με καπνιστή μελιτζάνα, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο, τα πιτάκια καισαρείας με παστουρμά, κασέρι και ντομάτα και η τσουχτή με λιγκουίνι, καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό. Μ. Π.

Αρριανού 31, Παγκράτι, Τ/210-72.23.466

 

Τρίγωνο

Καφέ-μπαρ σε κλασικό στυλ που μοιάζει με παλιό καφενείο. Είναι όμορφο και περιποιημένο, με μαρμάρινα τραπέζια και ρετρό καρέκλες, έτοιμες να μας υποδεχτούν όλες τις ώρες. Στο Τρίγωνο πηγαίνουμε όταν έχουμε χρόνο και διάθεση να «αράξουμε», να πιούμε τις μπίρες μας ή τα ποτά μας, όπως επίσης και να τσιμπήσουμε νόστιμα και ποιοτικά πιάτα όλη την ημέρα. Τα ποτά είναι φθηνά, το φαγητό όχι και τόσο και η μουσική μάς αρέσει πάντα. Μ.Π.

Αμύντα 15, Παγκράτι, Τ/6984-46.13.52

 

Αερόστατο

Μετράει πάνω από δύο δεκαετίες πλέον στην πλατεία. Το μποέμ στέκι μοιάζει σαν από άλλη εποχή, και αυτό το λέμε για καλό. Στα τραπέζια του διαβάζουν ακόμα κυριακάτικες εφημερίδες και γενικώς ο χρόνος μοιάζει να κυλάει πιο αργά. Σε χαλαρό και φιλικό κλίμα μπορεί κανείς να απολαύσει καφέ και αλκοόλ και μικρά μεζεδάκια. Γ. Π.

Πτολεμαίων 4, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.41.116

 

Petite Fleur

Σαν σκηνικό βγαλμένο από παιδικό βιβλίο με πριγκίπισσες και δράκους, το Petite Fleur προσφέρει λαχταριστή, πηχτή, ζεστή σοκολάτα που παρασκευάζεται την ώρα της παραγγελίας από βιολογική σοκολάτα Valrhona. Αποφασίστε αν την προτιμάτε σκέτη, με παλαιωμένο ρούμι, πραγματική βανίλια Μαδαγασκάρης ή με κάποιο συνδυασμό μπαχαρικών. Πάντως εκείνη με το μαύρο πιπέρι, την κανέλα και το τσίλι είναι η αγαπημένη μας. Αν δεν γλυκαθήκατε αρκετά, έχουν και έναν μικρό κατάλογο με χειροποίητα κέικ. Γ. Π.

Αμύντα 1, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/215-55.19.685

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών