ΕΞΟΔΟΣ

Κλείνουμε τραπέζι στους πεζόδρομους της Αθήνας: 12 αγαπημένα μαγαζιά

Τώρα που έπιασε να καλοκαιριάζει, συναντιόμαστε, μεσημέρι ή βράδυ, στις αστικές ανοιχτωσιές του κέντρου.

14.05.2022
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Κλείνουμε τραπέζι στους πεζόδρομους της Αθήνας: 12 αγαπημένα μαγαζιά

Πολλά διαφορετικά μαγαζιά στήνουν τα δικά τους σενάρια στα πεζοδρομημένα κομμάτια του κέντρου της Αθήνας. Εμείς διαλέξαμε κάποια για μια στάση το πρωί ή το μεσημέρι, για καφέ και κάτι ελαφρύ, αλλά και το βράδυ, για φαγητό, κρασί, ούζο, μπίρα ή κοκτέιλ − ούτως ώστε να… σβήσει ωραία η μέρα.

 

Dopios: Μεζέδες αλά Πέσκιας

Όταν ο Χριστόφορος Πέσκιας αποφασίζει να κάνει μεζέδες, ξέρεις ότι όσα θα έρθουν στο τραπέζι μόνο βαρετά δεν θα είναι. Σ’ αυτό το μοντέρνο μεζεδοπωλείο που απλώνει τα τραπέζια του απέναντι από το βυζαντινό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στη στροφή για την Κλαυθμώνος, χαίρεσαι εκείνες τις γαριδούλες «ποπ κορν», τα πολύ ωραία γλυκάδια με τη σάλτσα από καυτερές πιπεριές κέρατο που τους πάει πολύ, τα κεμπάπ με την κρέμα αβοκάντο. Πάρε και τα κεφτεδάκια «του άλλου μαγαζιού» (το Balthazar εννοεί ο ποιητής) και τις τριπλοτηγανισμένες πατάτες και τσέκαρε και τη λίστα με τα ελληνικά τυριά, αλλαντικά και άλλα προϊόντα που έχει διαλέξει από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, βρίσκεις ωραία πράγματα σ’ αυτή τη μίνι κολεξιόν. Α.Σ.
Σκουλενίου 1, Τ/210-33.10.049

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟδός Πετράκη: η νέα γαστρονομική πιάτσα στο ΣύνταγμαΟδός Πετράκη: η νέα γαστρονομική πιάτσα στο Σύνταγμα

 

Loco: Αυτά τα τάκος είναι διαφορετικα΄

Καλαμιώτου και Σκουζέ, Αθηναγόρας Κωστάκος και Λέλος Γεωργόπουλος, μοντέρνες νοστιμιές με μεξικάνικο χρώμα και σύγχρονο χαρακτήρα και κοκτέιλ με τεκίλα και μεσκάλ τι μας κάνουν; Ένα προχωρημένο μεξικάνικο με cool, νόστιμο και προσεγμένο φαγητό, χαρούμενο και εξωστρεφές. Τρωγοπίνεις, χαζεύεις τα μεσημεριανά ή νυχτερινά σουλάτσα του κόσμου στο κέντρο και… ξεσκονίζεις από τους ώμους σου όσα βαραίνουν τη μέρα. Ξεχωρίζω τις κεσαδίγιας με την καραμελωμένη πανσέτα, το εξωτικό μπλε καβούρι σεβίτσε με μάνγκο και πιπεριά ancho και τα tacos με γύρο από ιβηρικό χοιρινό. Την επόμενη φορά θέλω να δοκιμάσω κι αυτά με τον τόνο και το pico de gallo φρούτων, κάπως μου έχουν ξεφύγει. Α.Σ.
Kαλαμιώτου 15, Τ/210-33.18.778

 

Gastone: Με πρωταγωνίστρια τη γουρουνοπούλα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gastone (@gastoneathens)

Σε προνομιακή θέση, στην άκρη του πεζόδρομου, είναι ιδανικό σημείο για να χαρείς μια ανοιξιάτικη μέρα. Ο Κλεομένης Ζουρνατζής έχει δημιουργήσει ένα μενού με σταρ την γουρουνοπούλα που έρχεται στο τραπέζι είτε σε λεπτές φέτες με καραμελωμένη, τραγανή πέτσα ή μέσα σε σάντουιτς. Έχει και άλλα ενδιαφέροντα κρεατικά, όπως τα χοιρινά μπριζολάκια με βούτυρο café de Paris και οι μοσχαρίσιες στηθοπλευρές. Άσος στο μανίκι του Γκαστόνε είναι τα εξαιρετικά αλλαντικά, όπως η μορταδέλα από μαύρο χοίρο και το προσούτο από καλαρρύτικο αρνί, που κόβονται επιτόπου για να συνοδεύσουν τις μπίρες, τα κοκτέιλ ή κάποιο από τα περίπου 80 κρασιά του καταλόγου. Γ.Π.
Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου, Τ/210-32.11.455

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνα νόστιμο 24ωρο γύρω απ’ την πλατεία ΔεξαμενήςΈνα νόστιμο 24ωρο γύρω απ’ την πλατεία Δεξαμενής

Baba au rum: Τα αβάν-γκαρντ κοκτέιλ της οδού Κλειτίου

Δεν χρειάζεται συστάσεις. Στην μικρή οδό Κλειτίου μας δίνει εδώ και χρόνια ραντεβού ένα αθηναϊκό μπαρ υψηλών επιδόσεων (14o στην κατάταξη των World’s 50 Best Bars, που συγκεντρώνει τα καλύτερα μπαρ του κόσμου) και μαζί του μια σειρά από εμπνευσμένα κοκτέιλ. Ο Θάνος Προυναρούς η ομάδα του πλέκουν στη λίστα τους αβανγκαρντίστικες δημιουργίες εμπνευσμένες από ποιητές και καλλιτεχνικά ρεύματα αλλά και επαναθεωρημένα κλασικά κοκτέιλ, με ρούμι, που είναι η αδυναμία τους κι όχι μόνο. Το κλασικό πια Spicy Baba, το βοτανικό/αρωματικό Les Fleurs du Mal, εμπνευσμένο από τα Άνθη του Κακού του Μποντλέρ, το Negroni τους, που αντί για τζιν έχει ρούμι από τη Γουατεμάλα, έχουν για παρέα πολλά ακόμη εξαιρετικά ισορροπημένα κοκτέιλ με λεπτές αποχρώσεις. Η κουλτούρα του μπαρ εμπνέει και τα γλυκά του In Love Again, του μικρού αδελφού καφε-ζαχαροπλαστείου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στον ίδιο πεζόδρομο. Α.Σ.
Κλειτίου 6, Αθήνα, Τ/ 211-71.09.140

 

Ατλαντικός: Ανοικτή θαλασσο-κατάσταση

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Κεντρικό, κεντρικότατο το σημείο,αλλά και ήσυχο, προφυλαγμένο με έναν τρόπο από την φασαρία της γειτονιάς. Στον «κρυφό» πεζόδρομο του Ατλαντικού βγάζουν οικονομικά μεζεδάκια, απλά και νόστιμα. Οι πατάτες είναι τραγανές, στρογγυλές σε σχήμα και κομμένες στο χέρι. Ο τηγανητός μπακαλιάρος έρχεται με ωραία κρούστα και ταιριάζει ωραία με τις καυτερές πράσινες πιπεριές στη σχάρα. Τίμια γαριδομακαρονάδα με μπόλικο «ψωμί», ψαρόσουπα, ρεβυθάδα με παστά ψάρια και σάντουιτς γεμισμένα με λαβράκι ή ψητό καλαμάρι είναι μερικές μόνο από τις κλασικές επιλογές του μεζεδοπωλείου. Γ.Π.
Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

 

Odori Vermuteria di Atene: Aesthetics που πίνονται

Τα τραπέζια στον πεζόδρομο γεμίζουν από νωρίς, καθώς το η βερμουτερία της Σκουλενίου ξεκινάει με καφέ και πρωινό, μετά αλλάζει η… βάρδια κι έρχονται όσοι θέλουν να φάνε κάτι για μεσημέρι − μπορούν να μοιραστούν μια σαλάτα και μια πίτσα ή ένα καλτσόνε, να διαλέξουν κάποιο πιάτο ζυμαρικών (arrabata, pesto, bolognese κτλ). Η καλύτερη ώρα όμως, είναι η ώρα που αρχίζουν τα κοκτέιλ. Στην καλαίσθητη, καλλιτεχνίζουζα (κι όχι μόνο όσον αφορά στα ποτά της) λίστα που τιτλοφορείται Aesthetics έχει την υπογραφή του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου πολλά κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Το Rested Negroni έχει τους φανατικούς του (πάντα τα Negroni έχουν ειδικό βάρος εδώ). Kαι το Garden in a bottle με βάση το τζιν, αγγούρι, σέλερι, γεντιανή κι αρμπαρόριζα είναι πολύ ωραίο όμως, δροσερό και αρωματικό, όπως τα λέει το όνομα, κανονικός κήπος στο ποτήρι. Α.Σ.
Σκουλενίου 2, Τ/210-33.14.674

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDry Martini: Το πιο κομψό απ’ όλα τα κοκτέιλ είναι ξανά μόδαDry Martini: Το πιο κομψό απ’ όλα τα κοκτέιλ είναι ξανά μόδα

 

Heteroclito: Κρασί στην περαντζάδα

φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Από τη στιγμή που ανοίγει ο καιρός μέχρι τα βάθη του αθηναϊκού καλοκαιριού όσοι βγαίνουν στο κέντρο θα αναζητήσουν κάποια στιγμή μια θέση στα τραπέζια του Ετερόκλητου. Απέναντι από την πλατεία Μητροπόλεως, στη συμβολή των οδών Πετράκη και Φωκίωνος δίνουμε ραντεβού για κρασί. Στον κατάλογο βρίσκουμε ελληνικές ετικέτες, σπάνιες ντόπιες ποικιλίες, πιο μικρά και λιγότερο γνωστά οινοποιεία και αρκετά κρασιά από νέους παραγωγούς που εφαρμόζουν ήπιες τεχνικές οινοποίησης. Ωραία πλατό με τυριά και αλλαντικά συνοδεύουν το κρασί. Γ.Π.
Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.39.406

 

Ο Νικήτας: Σπιτική κουζίνα στου Ψυρρή

Οι πεζόδρομοι του Ψυρρή δεν είναι καθόλου ψηλά στη λίστα με τους αγαπημένους μου, με εξαίρεση εκείνον του Νικήτα. Οι άνθρωποι, το φαγητό, το σέρβις και όλο το πακέτο του μαγαζιού απέχει μίλια από την τουριστική αίσθηση που σου αφήνουν τα περισσότερα φαγάδικα της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια οικογένεια κρατάει το μαγαζί από το 1967. Η κουζίνα βγάζει πιάτα ημέρας − από γεμιστά και λαχανοντολμάδες μέχρι ρεβύθια φούρνου και φασολάδα. Φημίζονται για τα ψητά τους, μεταξύ των οποίων το κοντοσούβλι-λουκουμάκι και τα μπιφτεκάκια. Γ.Π.
Αγίων Αναργύρων 19, Ψυρρή, Τ/ 210- 32.52.591

 

Δεξαμενή: Μεζέδες στη λιακάδα

φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Έχει κάτι αυτή η κατηφορική πιάτσα που προσελκύει κάθε λογής Αθηναίους. Από τα πιο ιστορικά μαγαζιά του Κολωνακίου και ένα από τα πιο παλιά καφενεία της πόλης, η Δεξαμενή λειτουργεί από το 1905 σχεδόν χωρίς κανένα διάλειμμα. Ο ήλιος και η παρέα είναι το κυρίως πιάτο, ενώ η παγωμένη μπίρα και τα μεζεδάκια συμπληρώνουν αυτή την εμπειρία της καλοκαιρινής Αθήνας. Πατάτες με αυγά, ζουμερά μίνι μπιφτεκάκια, ντάκος και τα άλλα ωραία και απλά που σερβίρουν ταιριάζουν γάντι με το σκηνικό. Γ.Π.
Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.609

 

Bar in Front of the Bar: Ένα μπάρ που έχει για σάλα του το δρόμο

O Αλέξανδρος Τσελεπής και o Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος έστησαν ένα μπαρ μπροστά από ένα άλλο μπαρ. Μόνο που το άλλο μπαρ (το Rumble in the jungle) που είναι κρυμμένο στα ενδότερα… φτιάχτηκε μετά. Και το χειμώνα κάναμε που και που μια στάση στο εξωτερικό αυτό μπαρ της οδού Πετράκη, τώρα όμως που άνοιξε ο καιρός στήνονται πιο μεγάλα πηγαδάκια στα stands μπροστά στο μπαρ, ενώ και τα απέναντι τραπέζια γεμίζουν με κόσμο, που πίνει κοκτέιλ και πολλές φορές μοιράζεται και μια πίτσα. Τα κοκτέιλ, στα οποία χρησιμοποιούν πολλά χειροποίητα συστατικά που φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, αλλάζουν κάθε μέρα, οπότε κάθε φορά που πας βρίσκεις άλλο Negroni, άλλο Gimlet, άλλο tiki cocktail −ανάλογα με τη διάθεσή τους κάνουν διαφορετικά twists στα κλασικά. Μια που ανοίγουν από νωρίς, έχουν αρχίσει να σκέφτονται να ξεκινήσουν και brunch, αλλά για αυτό θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο καιρό. A.Σ.
Πετράκη 1, Σύνταγμα, T/ 698-06.35.896

 

Hanoi: Βιετναμέζικο… τσέπης

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η οικογένεια της Νικολέτα Νγκουγιέν, η οποία δημιούργησε αυτό το καθημερινό βιετναμέζικο εστιατόριο στον πεζόδρομο της Πετράκη, κατάγεται από το Χαλόνγκ Μπέι, στα βόρεια του Βιετνάμ. Ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα. Το ντεκόρ του Hanoi είναι λιτό, χωρίς πολλά-πολλά, aλλά τα λιγόστά τραπέζια μέσα κι έξω γεμίζουν κι αδειάζουν συνεχώς. Μια που έχει φαγητό τίμιο, σε λογικές τιμές, δεν το πολυσκέφτεσαι να καθίσεις για μια πλούσια σαλάτα, μια σούπα pho, μια παρτίδα συμπαθή bao buns ή κάποιο πιάτο με νουντλς ή ρύζι – είτε για μεσημεριανό, είτε το βράδυ, πριν το ποτό σε κάποιο από τα γύρω μπαρ. Από τις πιο ωραίες επιλογές η τραγανή πάπια που σερβίρεται με ένα απαλό, αρωματικό κάρι λαχανικών με γάλα καρύδας και ρύζι ατμού. Α.Σ.
Πετράκη 12, Σύνταγμα, T/213-04.51.379

 

Ουζερί του Λάκη: Τα θαλασσινά του Γιώργου και της Άννας

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Υπήρχε μια εποχή που το Ουζερί του Λάκη θεωρούνταν κοινό μυστικό για τους έμπειρους ψαροφάγους της πόλης. Από στόμα σε στόμα μαθεύτηκαν τα νέα για το ελαφρύ τηγάνι, τα φρέσκα θαλασσινά και τον συνετό τιμοκατάλογο. Κάντε ένα τηλεφώνημα πριν ξεκινήσετε για τον πεζόδρομο της Βικτώριας. Ο Γιώργος και η Άννα θα σας κρατήσουν τραπέζι και θα σας σερβίρουν από έξοχο γαύρο μαρινάτο, καλαμαράκια και σαρδέλες μέχρι σκάρους, σφυρίδες και αστακομακαρονάδες (με προπαραγγελία). Εκτός από τα κλασικά θα βρείτε εδώ και κάποιες πιο απρόσμενες σπεσιαλιτέ σαν τον μουσακά σαρδέλας, τα μακαρόνια με μελάνι σουπιάς και το υπέροχο, πιπεράτο αχνιστό σαλάχι. Η ποικιλία τους σε ούζα είναι εντυπωσιακή. Γ.Π.
Ελπίδος 16, Πλατεία Βικτωρίας, Τ/210-82.13.776

 

 

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Μπαρ

Αθήνα

Σύνταγμα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών