ΕΞΟΔΟΣ

Στη Λήμνο πετυχαίνουν μια σπάνια εξίσωση: φαγητό σύγχρονα παραδοσιακό

Απέραντες πεδινές εκτάσεις με αμμοθίνες κι αλυκές, και μερικές νόστιμες στάσεις σε ταβέρνες που αξιοποιούν την πλούσια παραγωγή του τόπου.

22.08.2021| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Στη Λήμνο πετυχαίνουν μια σπάνια εξίσωση: φαγητό σύγχρονα παραδοσιακό

Καλουδίτσα

Στην ταβέρνα Καλουδίτσα στο Πλατύ όλα περνούν από τον πυρήνα του μαγαζιού, τον ξυλόφουρνό του. Ένα ταβερνάκι γεμάτο χρώματα, λουλούδια, γλάστρες και καρό τραπεζομάντηλα με το γούστο της Μαρίας Καλλιγερή και της μητέρας της Καλουδίτσας Χατζημωράκη. Δύο γενιές μαγείρισσες, ετοιμάζουν μουσακά, γεμιστά και παστίτσιο, κουνέλι στιφάδο και μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, αλλά και πιο ιδιαίτερα μαγειρέματα όπως ψάρι ή κρέας στη γάστρα με ρεβύθια, κασπακινό με ζυγούρι, ρύζι και φρέσκο ντόπιο τυρί, όλα με πυκνές σαλτσούλες για να βουτάμε τα ζυμωτά ψωμιά τους. Από τηγάνι, και όχι από τον ξυλόφουρνο, περνούν τα κατημέρια, που είναι κάτι υπέροχες λουκουμένιες τηγανίτες σερβιρισμένες με τυρί καλαθάκι και θυμαρίσιο μέλι.

Πλατύ, Τ/22540-23.611, καθημερινά 10.00- 01.00. Κόστος: 10-15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η Μαρία Καλλιγερή και η μητέρα της Καλουδίτσα Χατζημωράκη αποδεικνύουν ότι το μαγειρικό ταλέντο είναι κληρονομικό.

Εκπληκτικό θαλασσινό γιουβέτσι στο Έννοια Ποχ’ς, που αυτοπροσδιορίζεται ως «καφενείο επαναπατρισμένων Λημνιών».

Έννοια Ποχ’ς

Το Έννοια Ποχ’ς του Βασίλη Πιαντέ βρίσκεται στα Λύχνα, στην πλατεία του μικρού χωριού, κι είναι χαριτωμένο κι όμορφο σαν σκηνικό παλιάς ταινίας. Αυτοπροσδιορίζεται ως «καφενείο επαναπατρισμένων Λημνιών και προμαζωμάτων». Με πρώτες ύλες από το νησί δοκιμάζουν ιδιαίτερους και τολμηρούς συνδυασμούς, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο εύστοχους. Δοκιμάσαμε, μεταξύ άλλων, παντζαρόψωμο με αλεύρι Λήμνου και αφρό πατάτας, ντόπια φάβα και καπνιστή σαρδέλα σε ψωμάκι από Μαυραγάνι του νησιού και κρεμ μπριλέ ρυζόγαλου με παγωτό βανίλια και καραμελωμένα καρύδια.

Λύχνα, Τ/22540-71.742, καθημερινά 17.30- 00.00. Κόστος: 15-25 €/άτομο χωρίς ποτά.

Μαντέλλα

Ο Γιάννης Τριανταφύλλου, τρίτης γενιάς μάγειρας, έχει αναλάβει την οικογενειακή ταβέρνα Μαντέλλα στις Σαρδές, το χωριό των λυραράδων. Καταπιάνεται με ντόπιες πρώτες ύλες, ερευνά τις λημνιές συνταγές και βρίσκει τρόπους να τις αναδείξει χωρίς υπερβολές και δημιουργικά τεχνάσματα. Το καταφέρνει καλά με τα μαγειρευτά κρεατικά. Μας άρεσαν πολύ ο κόκορας με τα φλωμάρια, το αρνάκι με κους κους και τριμμένο τυρί καλαθάκι, και το ντόπιο κουνέλι στιφάδο που αν και κομματάκι σκληρό, ήταν πολύ νόστιμο, σε συνδυασμό με ερυθρό ντόπιο κρασί, ένα χαρμάνι από Λημνιό με Cabernet.

Σαρδές, Τ/22540-61.349, καθημερινά 12.00- 23.00. Κόστος: 10-20 €/άτομο χωρίς ποτά.

Ευχαριστούμε την ομάδα του Lemnos Philema για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στις γεύσεις του νησιού.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 184.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών