ΕΞΟΔΟΣ

Οι 10 πιο απολαυστικές «γουρουνιές» της πόλης

Γαστρονομικές ακρότητες που μας προκαλούν να αμαρτήσουμε. Ακολουθεί λίστα με κάποιες από τις ακολασίες που μαγειρεύονται σε αυτή την πόλη.

16.12.2021
Οι 10 πιο απολαυστικές «γουρουνιές» της πόλης

Γαστρονομικοί πειρασμοί στο υπογάστριο της Αθήνας. Λιχουδιές που μας χτυπούν καμπανάκια μνήμης, από εκείνες τις παλαιότερες εποχές, που στα τσεκ απ μας βγαίναμε νικητές και μας επιτρέπονταν οι άνευ τύψεων παρασπονδίες. Σε ένα διασκεδαστικό τοπ 10, παραθέτουμε κάποια από τα πιο διεστραμμένα κερασάκια στην τούρτα της κραιπάλης. Ορισμένα από αυτά έχουν μια κάποια φινέτσα και βγάζουν νόημα, ενώ άλλα είναι καθαρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θεωρώ ότι έχουν δημιουργηθεί για τον χαβαλέ – θα μπορούσα, δε, να πιστέψω ότι είναι φτιαγμένα για να μας τρολάρουν.

Η λίστα με τις παρακάτω επιλογές είναι εντελώς ενδεικτική, αφού στην πόλη επικρατεί οργασμός δημιουργικότητας, πολλές φορές τραβηγμένης στα άκρα. Η δε σειρά εμφάνισης δεν είναι τυχαία. Ξεκινάμε, σύμφωνα με την κρίση μου, από τα πιο light, τα οριακά επιτρεπόμενα και με κάποιο στυλ, για να καταλήξουμε στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις που θέλουν κουράγιο, βαθιές ανάσες, γερά πιρούνια και ακόμα πιο γερά στομάχια.

 

Lemon Pie Cruffin

Το τρις-υβριδικό Lemon Pie Cruffin του Overoll θα σας φανεί σχεδόν πταίσμα όταν φτάσετε στο τέλος αυτής της λίστας. Είναι μια υπέρκομψη υπερβολή, μια υβριδική βιενουαζερί, κάτι μεταξύ κρουασάν, μάφιν και lemon pie, που το απολαμβάνεις με τύψεις μεν, αλλά δίχως να λερώσεις δάχτυλο. Είναι αφράτο, τραγανό, αέρινο και κρεμώδες ταυτόχρονα.

Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27, Αθήνα, T/ 211-41.98.151

 

Grilled Cheese σάντουιτς

Στο Talking Breads, το Grilled Cheese σάντουιτς είναι show stopper. Μια τυρένια αμαρτία που τρώγεται δίχως σκέψη. Αποτελείται από μαλακό ψωμάκι brioche, τσένταρ, μοτσαρέλα και παρμεζάνα, ψήνεται χωρίς να πατικωθεί γι’ αυτό παραμένει αφράτο, με τις «κλωστές» από τα λιωμένα τυριά να δημιουργούν έναν περίπλοκο ιστό, από τον οποίο δεν θες να ξεμπλέξεις!

Talking Breads, Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/ 211-18.39.731

 

Κυριακάτικο φαγητό στο χέρι

Πίτα με παστίτσιο, πίτα μουσακάς ή πίτα σπετζοφάι; Στη Βελανιδιά το όνειρο γίνεται πραγματικότητα! Αυτοί μαγειρεύουν και τυλίγουν κι εμείς μπορούμε να φάμε παστίτσιο στο χέρι ανά πάσα στιγμή. Η φαεινή ιδέα της πίτας με γέμιση τα κυριακάτικα φαγητά δεν είναι καινούργια, αφού η Βελανιδιά έχει μεγαλώσει γενιές ολόκληρες, κρύβοντας μέσα σε σφολιάτες το φαγητό της μαμάς.

Βελανιδιά, Κολοκοτρώνη 2, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.25.533, Πεντέλης 3, Μαρούσι, Τ. 210-80.55.575

 

Αυγά σαν τα μάτια μου

Οι πατάτες τηγανιτές με αυγά στο Basegrill είναι η «μεγάλη κυρία» αυτής της λίστας, με τη φήμη της να την ξεπερνάει. Μια παχουλή τηγανίτα από τριμμένες πατάτες, ένα είδος ρόστι δηλαδή, με πέντε μελάτα αυγά στην κορυφή. «Σφάζεται» στο τραπέζι, μπροστά στα μάτια μας, αναμειγνύεται από επιδέξια χέρια και, ξαφνικά, σκοτεινιάζουν όλα γύρω και το μόνο που ακούγεται είναι το theme song από το Love Story. Βέβαια, το συγκεκριμένο πιάτο μοιάζει «γατάκι» συγκριτικά με το αμέσως επόμενο.

Basegrill, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τ/ 210-57.57.455

 

Mama’s Fries

Οι Mama’s Fries του Juicy Grill έχουν φτιαχτεί για να μας αποδείξουν ότι, τρώγοντας τηγανιτές πατάτες, σκέτες, απλές και ταπεινές, δεν τρέχει κάστανο. Αφού, συγκριτικά με τις κολασμένες δικές τους, οι κλασικές τηγανιτές πατάτες –ακόμα και οι προαναφερθείσες με τα πέντε μελάτα αυγά- σε οδηγούν κατευθείαν στον παράδεισο. Τώρα, με την εν λόγω εκδοχή που περιλαμβάνει ένα βουναλάκι από πατάτες κάτω από δύο τηγανιτά αυγά, σάλτσα τσορίθο και τόνους τριμμένης παρμεζάνας, δεν μας ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας!

Juicy Grill, Λεωφ. Περικλέους 37, Χολαργός, Τ/ 215-52.03.201, Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, Αθήνα, Τ/ 210-32.29.027

 

Buttermilk Fried Chicken

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Po Boys (@poboysbarbeque)

Στο Po’ Boys φέτος το καλοκαίρι είχαν τη φαεινή ιδέα να σερβίρουν το Po’ Bloody Mary, μια πελώρια κανάτα κοκτέιλ Bloody Mary με μισοβυθισμένες τραγανές μπουκιές κοτόπουλου και γαρίδες. Καλό κι αυτό, αλλά θα επιλέξω για τούτη εδώ τη λίστα την αφράτη βάφλα με τραγανές μπουκίτσες buttermilk τηγανιτού κοτόπουλου, μπέικον, σιρόπι σφενδάμου, σχινόπρασο και ένα αυγό μελάτο αντί για κερασάκι. Μια all time classic αμερικάνικη υπερβολή, με καταγωγή από την Πενσυλβάνια.

Po’ Boys, Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, Τ/ 210-32.34.672

 

Ari’s Deal Closer

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vezené (@vezene)

Με αυτό το centerpiece τι μπορεί να πάει λάθος; Προσγειώνεται στο τραπέζι μας κάθε φορά ως ένας γκράντε επίλογος, μόλις ολοκληρώσουμε το λουκούλλειο γεύμα μας στο Vezene. Πρόκειται για ένα πελώριο μπλοκ από παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης με φουντούκια, τάρτα πικρής σοκολάτας, τζιαντούγια και καραμέλα butterscotch, με καρφωμένο σαν λάβαρο το μαχαίρι του σεφ. Σίγουρα χρειάζεται ένα μαχαίρι, αλλά κυρίως απαιτούνται τέσσερα -τουλάχιστον- γερά πιρούνια για να το φέρουν βόλτα.

Vezene, Βρασίδα 11, περιοχή Hilton, Τ/ 210-72.32.002

 

The President Burger

Μου ακούστηκε πολύ καλύτερο απ’ ό,τι τελικά ήταν το The President Burger στο Benjamin Burger House. Πρόκειται για ένα μπέργκερ με τα όλα του, που συμπληρώνεται από μια σοβαρή αμερικανιά, μια σπάταλη στρώση ζυμαρικά mac ‘n’ cheese. Απευθύνεται αυστηρά σε όσους, όχι μόνο γαβγίζουν, αλλά και δαγκώνουν! Προσωπικά αποδείχτηκα κατώτερη των προσδοκιών. Δεν το κατάφερα ολόκληρο κι ας κοκορευόμουν για το αντίθετο.
Benjamin Burger House, Ανδρέα Γκίνη 8-12, Χαλάνδρι, Τ/ 211-21.63.300

 

Tomahawk Blondies Vegan

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Keenkies (@keenkies)

Αυτές οι τρεις βαριές λέξεις ακούγονται στο Keenkies όταν έρχεται η σειρά μου να παραγγείλω… πεϊνιρλί. Στο new age λουκουματζίδικο των Εξαρχείων το έχουν τερματίσει. Αυτό το γεμιστό πεϊνιρλί, με οκτώ λουκουμάδες γεμιστούς με πραλίνα φουντουκιού, vegan brownie, παγωτό κρέμα/ μπισκότο, αλατισμένα αμύγδαλα, Μaltesers, Kit-Kat και Lila Pause θα ήταν ξεκάθαρος νικητής – αν δεν ακολουθούσε το επόμενο.

Keenkies, Θεμιστοκλέους 56, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.15.278

 

“Ο παππούς του γενναίου» και «Δε Αβάνα μπος»

Το Μπάρμπεεκιου είναι συνώνυμο της υπερβολής, καθώς σερβίρει ακραία μπέργκερ, όπως με χοιρινό σιγοψημένο για 12 ώρες μέσα σε Coca-Cola, με ντορίτος ή με παστουρμά – το οποίο φαντάζει σχεδόν light! Ακόμα και οι σαλάτες του έχουν τόσα διαφορετικά υλικά, ώστε απαιτούν έξτρα σελίδα για την περιγραφή. Διαλέγω ως κορυφαία γουρουνιά ένα εκ των εξής δύο μπέργκερ: «Ο Παππούς του γενναίου», με οκτώ μπιφτέκια, οκταπλό τυρί, οκταπλό καπνιστό μπέικον, τηγανιτό αυγό, μουστάρδα, μαγιονέζα, κόκκινη σάλτσα και ντομάτα-κρεμμύδι-iceberg για το ξεκάρφωμα, και «Δε Αβάνα μπος», με δύο μπιφτέκια, τετραπλό τυρί, τετραπλό μπέικον, φιλέτο κοτόπουλο πανέ, χοιρινή καπνιστή μπριζόλα γεμιστή με καραμελωμένα μήλα σβησμένα με maple syrup και μπαλσάμικο, τομάτα, κρεμμύδι. Να εξομολογηθώ εδώ, ότι με τρόμο τα έχω δει να περνούν από μπροστά μου, αλλά δεν έχω τολμήσει παρά μόνο τις mini me παραλλαγές τους.

Μπάρμπεεκιου, Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, Τ/ 210-68.49.468, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 18, Νέα Σμύρνη, Τ/ 210-93.33.318, Λεωφ. Φρεαττύδος 13, Πειραιάς, Τ/ 210-45.18.129, Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 116, Πειραιάς, Τ/ 210-41.26.222

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών