ΕΞΟΔΟΣ

Οι ιστορικές Αθηναϊκές ταβέρνες

Εικόνες από την Αθήνα μιας άλλης εποχής και φαΐ που λαχταράμε κάθε μέρα.

10.09.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας, Αλέξανδρος Αντωνιάδης, Άγγελος Γιωτόπουλος

Ταβέρνα του Βαρδή

Στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1920, με κλασική ατμόσφαιρα ταβέρνας. Αυλή με πρασινάδες και γιασεμιά, γυάλινο δάπεδο για να βλέπεις τα γιγάντια κρασοβάρελα στο υπόγειο, και στην κουζίνα ολόκληρη η φαμίλια πάνω από κατσαρόλες, τηγάνια και ψησταριές, να φτιάχνει πιάτα και μεζέδες σε μικρή μεν ποικιλία, αλλά αλησμόνητης νοστιμιάς. Από μεζεδάκια αγαπάμε πολύ τα τηγανητά καλτσούνια γεμιστά με τυρί, τραγανά και χρυσαφένια, περιχυμένα με μέλι. Σπεσιαλιτέ φημισμένες: το τέλεια ψημένο μοσχαρίσιο συκώτι, το κατσικάκι τσιγαριαστό με πυκνή σάλτσα και τραγανές τηγανητές πατάτες και όλα τα πιάτα της ώρας. Β. Κ.

Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού, Τ/210-76.29.972, Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: από τις 18.00, Κυριακή: από το μεσημέρι μέχρι τις 19.00, Τετάρτη: κλειστά

Ειδικόν

Στην αιωνόβια μπακαλοταβέρνα θα χρειαστεί να κάνετε κράτηση, γιατί λόγω πανδημίας τα τραπέζια λιγόστεψαν σοβαρά. Σαν σκηνικό παλιάς Αθήνας, αλλά πέρα για πέρα αυθεντικό. Υπήρξε στέκι του Τσιτσάνη και του Καζαντζίδη, και το φαγάκι εκεί είναι on repeat: φάβα, κεφτέδες και φέτα Καλαβρύτων, καγιανάς επάνω σε ψιλές ψιλές τηγανητές πατάτες, ομελέτα με κορν μπιφ. Μαγαζί-ιστορία, με τα χούγια του – βλ. κρασί χύμα. Ν. Μ.

Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς, Τ/210- 46.12.674, Δευτέρα-Σάββατο 11.00-23.30, Κυριακή 08.00-23.30

Πεζούλας

Το ’50, εδώ ήταν το αφτεράδικο του Παπαϊωάννου, της Ντάλη και της Νίνου, όταν τελείωναν τη δουλειά στα μπουζουκτσίδικα της περιοχής. Σήμερα, αστέρια της γαστρονομίας θα έρθουν στον Πεζούλα για την ίδια ψαρόσουπα που σερβιριζόταν παλιά μετά τα γλέντια. Βραστή γαρίδα, μύδια, φανταστική ταραμοσαλάτα και ολόφρεσκα ψάρια – ψητά και τηγανητά– θα βρεις ακόμη στην ιστορική ψαροταβέρνα με την ανοιχτή αυλίτσα. Γ. Π.

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, Τ/210- 94.22.684, Τρίτη-Σάββατο: 13.00-00.00, Κυριακή: 13.00-17.30

Ο Ανδρέας

Από το ’58 ο Ανδρέας ο Μυτιληνιός κουμάνταρε τη σχάρα ψήνοντας χταπόδια και σαρδέλες στο στενάκι της Θεμιστοκλέους. Το παλιό ουζερί-ψαροταβέρνα, στέκι δικηγόρων και όχι μόνο, ανέλαβαν πριν από δύο δεκαετίες οι γιοι του, που συνεχίζουν να διαλέγουν τα ψάρια τους κάθε πρωί από την κεντρική αγορά. Σπεσιαλιτέ είναι ακόμη οι καυτερές γαρίδες σαγανάκι. Ρωτήστε επίσης για μπαρμπουνάκια και τηγανητές κουτσομούρες. Γ. Π.

Θεμιστοκλέους 18, Ομόνοια, Τ/210- 38.21.522, Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-00.00

Σκυλόδημος

Μπακαλοταβέρνα αυθεντική, χωρίς «σαν» και «δήθεν». Θα ψωνίσεις τα απαραίτητα, από κονσέρβα ντομάτας, όσπρια, απορρυπαντικό για τα πιάτα μέχρι ένα φαράσι, και θα περάσεις στο μέσα δωμάτιο, στη σάλα, για να φας και να στηλωθείς. Σε λίγη ώρα θα γίνεις μια παρέα με τους διπλανούς και θα φας φάβα, ψαράκια στο τηγάνι (τηγανίζονται έξω στη μικρή αυλή), βραστά χόρτα, πατάτες τηγανητές, ωραία κεφτεδάκια και ό,τι έχει εκείνη την ημέρα ο Φίλιππος. M. B.

Δεληγιώργη 16 και Σκυλίτση, Περαιάς, Τ/6945-059.328, 211-40.80.630, Δευτέρα- Σάββατο: 08.30-22.30

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών