ΕΞΟΔΟΣ

Οι κρυμμένες Αθηναϊκές ταβέρνες

Εδώ θα φτάσεις μιλημένος. Βάλε GPS καλού κακού.

03.08.2021
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 183.

1 Οινομαγειρείο Λελούδα

Ο Λελούδας άνοιξε το 1928 κι άντεξε πόλεμο, Εμφύλιο, χούντα, Μεταπολίτευση και  απανωτές οικονομικές κρίσεις. Δεν εκσυγχρονίστηκε ποτέ, αλλά είναι πάντα επίκαιρος. Τα κεφτεδάκια γίνονται με φρεσκοαλεσμένο κιμά δικό τους, τα φασόλια πιάζ είναι Φενεού, οι τηγανητές πατάτες Νάξου λούζονται με κιμά και ξερή μυζήθρα Καλαβρύτων. Ξακουστό κοκκινιστό ζυγούρι και βακαλάος σκορδαλιά. Στα ποτήρια κρασιά από τα Μεσόγεια, φτιαγμένα με γνώση από την οινολόγο τους. Ν. Μ.

Δευτέρα- Παρασκευή 11.00-18.00, κλειστά τα Σαββατοκύριακα

Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός 210-34.64.167 Google Map

2 Η Κρήτη

Σε μια σκιερή και δροσερή στοά στην πλατεία Κάνιγγος βρίσκεται το κοινό μυστικό όσων ψάχνουν αυθεντικό φαγητό της Μεγαλονήσου στο κέντρο της Αθήνας. Κλασικό μαγαζί, με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, η Κρήτη ταΐζει τους περαστικούς του κέντρου με ομελέτες που κλείνουν μέσα τους τρομερή στάκα απ’ τη Σητεία, κατσικάκια τσιγαριαστά της κατσαρόλας, χοχλιούς, σφακιανά λουκάνικα και λουλούδια γεμιστά. Κρεατοφάγοι και ψαροφάγοι ευπρόσδεκτοι. Παγωμένη τσικουδιά για όλους. Γ. Π.

Δευτέρα-Σάββατο: 12.00-00.00

Βερανζέρου 5, Πλ. Κάνιγγος 210-38.26.998 Google Map

3 Το ψαροκόκκαλο της Άννας

Τι θέλει κάποιος από μια ψαροταβέρνα; Ψάρια και θαλασσινά ημέρας (ο πατέρας της ιδιοκτήτριας είχε μαγαζί με είδη αλιείας και έτσι γνωρίζει καλά όλους τους ψαράδες), προσεκτική φωτιά για να αποκαλύψει όλη τη νοστιμιά τους και να μη χρειαστεί να πάρει... καταναλωτικό δάνειο για να τα απολαύσει. Με 12-15 ευρώ στο Κερατσίνι η Άννα και ο Φανούρης ετοιμάζουν ολόγλυκες σουπιές, σαργούς, καβούρια στη σχάρα (η σπεσιαλιτέ τους), μπαρμπούνια, κουτσομούρες, αλλά και φαγκριά και φοβερά όστρακα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας από τον κόσμο της θάλασσας. M. B.

Τρίτη-Κυριακή: 12.00- 01.30

Τσακάλωφ και Βίκτωρος Όυγκώ, Κερατσίνι 210-43.23.010 Google Map

4 Καπετάνιος

Δίπλα στις γραμμές του τρένου, στη «βιομηχανική» πλευρά των Καμινίων, αν δεν χρειάζεσαι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δεν υπάρχει λόγος να πας. Έκτός από έναν: τον Καπετάνιο. Ψαροταβέρνα με φρέσκο ψάρι, ωραίο τηγάνι, μυρωδάτη ψαρόσουπα (την παραγγέλνεις από την προηγουμένη), απίθανες γαρίδες και καραβίδες, χταπόδι στη σχάρα. Θα τα διαλέξετε από τη βιτρίνα, ημέρας, και θα σας τα ετοιμάσουν καταπώς ξέρουν εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Και σε καλές τιμές. M. B.

Τρίτη- Σάββατο 19.00-01.00 και Κυριακή 12.30- 01.00.

Τενέδου 4, Πειραιάς 210-42.06.539 Google Map

5 Ψαροκαστέλα

Η ψαροταβέρνα-καπηλειό βρίσκεται ψηλά στην Καστέλλα, κρυμμένη σε ένα στενάκι, και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διώροφης κατοικίας. Ο εσωτερικός χώρος είναι σαν να μπαίνεις σε σαλόνι με ρετρό διακόσμηση και μόνο τα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω στον δρόμο μαρτυρούν την ύπαρξη ταβέρνας. Η Ψαροκαστέλα ανήκει σε μία οικογένεια: ο γιος σερβίρει, η μητέρα μαγειρεύει (εξαιρετικά) και ο πατέρας προμηθεύεται τις πρώτες ύλες κάθε πρωί από την αγορά του Πειραιά. Πέρα από τα ψάρια ημέρας, στην Ψαροκαστέλα αξίζει να δοκιμάσεις τα βουτυράτα ζακετάκια (νόστιμα ψαράκια με λευκή σάρκα και λίγα κόκαλα, ξαδερφάκια της γλώσσας) και τις γάμπαρες, με γλυκιά και πιπεράτη σάλτσα, μυστικό της μαγείρισσας. Μ. Π.

Τρίτη- Κυριακή 14.00-00.00, 13.30-18.00 - Δευτέρα κλειστά.

Σκρα 19, Πειραιάς 210-42.22.237 Google Map

6 Ραχάτι

Από όλη την Αθήνα έρχεται κόσμος στο Ραχάτι, για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα, τη δροσιά στον (σχεδόν) πεζόδρομο κάτω από τις λεύκες, τους καταπληκτικούς μεζέδες με σταθερή αναφορά στην Κρήτη και τις χαμηλές τιμές. Κεφτεδάκια, τηγανιά χοιρινή, κόκορας κοκκινιστός με παπαρδέλες, αυγά μάτια με στάκα-ποίημα, πατάτες τηγανητές κομμένες στο χέρι και άψογα τηγανισμένες. Οι Κρήτες ιδιοκτήτες τιμούν τον τόπο τους αλλά και άλλες περιοχές μέσα από έξοχα μαγειρευτά: πατατάτο Αμοργού, πολίτικο χουνκιάρ, κερκυραϊκό σοφρίτο. Στα συν η τεράστια ποικιλία από μεζέδες και ορεκτικά. Συχνά και τα live κρητικά γλέντια με όργανα. Β. Κ.

Δευτέρα-Σάββατο: 19.00-00.00, Κυριακή: από τις 12.00

Μαρίνου Αντύπα 93, Ηλιούπολη 210- 99.20.207 Google Map

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών