ΕΞΟΔΟΣ

Πού πίνουμε ωραίο κρύο καφέ στην Αθήνα

Το πρωί, το μεσημέρι με την κάψα, το απογευματάκι, πάντα είναι ώρα για έναν καλοφτιαγμένο, αρωματικό κρύο καφέ. Είναι από αυτά τα μικρά που μας φτιάχνουν τη μέρα.

16.06.2022| Updated: 04.07.2022
Πού πίνουμε ωραίο κρύο καφέ στην Αθήνα

Έχουμε και λέμε, freddo espresso και cappuccino, κρύος καφές φίλτρου, είτε cold brew είτε iced brew, με εκχύλιση σε παγάκια, flat white σε κρύα εκδοχή, σε γυάλινο χαμηλό ποτήρι, στη βάση του οποίου μπαίνει το γάλα και από πάνω ο καφές… Είναι πολλές οι κρύες παρασκευές ανάμεσα στις οποίες έχει κανείς να διαλέξει κι ακόμη περισσότεροι οι καφέδες, με ποικίλα αρωματικά και γευστικά προφίλ, που προτείνουν έμπειροι baristi σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Όποτε χρειάζεσαι ένα μικρό φρενάρισμα ανάμεσα στα καθημερινά δρομολόγια, μια σύντομη στάση στα πιτς για ένα γρήγορο εσωτερικό ρεκτιφιέ, για ένα σκιερό καφέ θα κάτσεις. Σε ένα café θα τα πεις με τους φίλους μετά τη δουλειά ή το πιο ράθυμο Σαββατοκύριακο. Και με γρήγορους ρυθμούς σε μια πιεσμένη μέρα, και με αργούς σε μια πιο άνετη, θες αυτός ο καφές να είναι καλός. Σ’ αυτά τα στέκια, παλιά και πιο καινούργια, που κινούνται καθένα με το δικό του στιλ στο τερέν του ποιοτικού καφέ κι έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις και αλμυρές ή γλυκές προτάσεις για φαγητό, το καλοκαίρι κυλάει αρωματικό και δροσερό.

 

Taf Coffee Shop, κλασικό ραντεβού για ποιοτικό καφέ

Εδώ ψυλλιαστήκαμε πόσο ανεξάντλητο είναι το πεδίο του καφέ. Από τους πρώτους διδάξαντες του specialty coffee στη χώρα μας, έκανε τη διαφορά συνάπτοντας απευθείας σχέσεις με μικρές φάρμες σε διάφορες χώρες και δίνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε στάδιο της διαδρομής από τον πράσινο κόκκο μέχρι το φλιτζάνι. Με άρτια εκπαιδευμένους baristi και μεγάλο πορτφόλιο επιλογών, το café στην Εμμανουήλ Μπενάκη, που αποτυπώνει τη φιλοσοφία του Γιάννη Ταλούμη, είναι κλασική αξία για όσους θέλουν αυτή την ιδιαίτερη γουλιά – πέρα από τα κλασικά τους χαρμάνια (Pianeta, Competition και Rosebud) εδώ θα βρείτε και αρκετούς single estate, αλλά και τους πιο ιδιαίτερους καφέδες της περιορισμένης κυκλοφορίας σειράς (μικρές παραγωγές, καφέδες με καινοτόμες μεθόδους επεξεργασίας, κάποιους από δημοπρασίες). Στα τραπέζια του μέσα ή στο πεζοδρόμιο, πέρα από έναν ωραίο espresso και cappuccino freddo ή έναν πλούσιο κρύο latte, αξίζει να δοκιμάσετε και τον iced brew, που έρχεται σε ένα όμορφο μαύρο μπουκαλάκι. Φτιάχνεται με καφέ Hariti από την Αιθιοπία κι έχει αρώματα σοκολάτας και περγαμόντο και γλυκιά οξύτητα. Είναι ωραίο σκέτο ή με πάγο, μπορείτε όμως, αν θέλετε κάτι διαφορετικό, να το ζητήσετε και με φλούδα πορτοκαλιού και τόνικ.
Εμμ. Μπενάκη 7-9, Αθήνα, Τ/210-38.00.014. Δευτέρα-Σάββατο 7.00-19.00. Κυριακή κλειστά.

 

 

Στην αυλή του The Underdog για καφέ και brunch

Στο νεοκλασικό της Ηρακλειδών τώρα το καλοκαίρι κάποιοι κάθονται και στην όμορφη βιομηχανική σάλα, οι πιο πολλοί όμως πολλοί πάνε γραμμή για την σκεπασμένη με ένα ανάλαφρο δίχτυ σκίασης αυλή στο βάθος, που εδώ και λίγο καιρό έχει αλλάξει look. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η φιλοσοφία του Τάσου Δεληχρήστου και της ομάδα του, που διευρύνουν συνεχώς τη γκάμα τους με ιδιαίτερους καφέδες. Για espresso freddo/cappuccino και παγωμένο latte έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 7-8 διαφορετικές προελεύσεις (Βραζιλία, Κολομβία, Παναμά, Κένυα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα κ.ά), ενώ στο εξαιρετικό cold brew τους, μια Αιθιοπία με νότες φράουλας, τροπικών φρούτων και γιασεμιού, ετοιμάζονται να προσθέσουν και μια δεύτερη επιλογή, μια Gesha με νότες μάνγκο, Μοσχάτου και ανανά. Αν θέλεις κάτι δροσιστικό και διαφορετικό, μπορείς να πάρεις και espresso tonic. Εγώ εδώ το πρωτοήπια. Τον καφέ και το tonic τα φέρνουν χωριστά για να φέρεις τη μίξη στα μέτρα σου. Μια που εδώ και λίγο καιρό έχουν ανανεώσει το brunch τους, πλουτίζοντας και τις vegetarian και vegan επιλογές, στο μενού θα βρείς πολλά και διάφορα, γιαούρτι με φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, σοκολάτα και πολλά ακόμη, παρασκευές αυγών, σαλάτες, μπέργκερ και σάντουιτς, καθώς επίσης κι αρκετές γλυκές προτάσεις. Η βουτυράτη, προζυμένια babka τους με λιωμένη σοκολάτα είναι πάντα εκεί, γλυκιά, μια ιδέα αλμυρή κι ανεπαίσθητα ξινούτσικη μαζί, υπάρχει όμως και μια σχετικά καινούργια πανακότα με espresso. Δικό τους, εννοείται.
Ηρακλειδών 8, Θησείο,  Τ/213-03.65.393. Καθημερινά 7.30-18.00

 

Lot 51: αύρα διακοπών στην πλατεία Βραζιλίας 

Η Πλατεία Βραζιλίας είναι στα πάνω της, ομολογουμένως. Και πάνω της και τριγύρω όλο και ξεφυτρώνουν νέα μαγαζιά. Το καλαίσθητο καφέ-μπαρ του Κώστα Σπηλιόπουλου, του Παναγιώτη Ζωτιάδη και του Σπύρου Λάππα ήταν από τα πρώτα που τράβηξαν την προσοχή. Τα ψηλά και χαμηλά τραπέζια που απλώνονται στα δεξιά και αριστερά της εισόδου και φτάνουν μέχρι απέναντι δίπλα στις πρασινάδες του πάρκου γεμίζουν με κόσμο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι ωραίο σημείο για να κουλάρεις, να βάλεις στο πρόγραμμα λίγη ανεμελιά. Πολλοί επιλέγουν τον cold brew τους, που έρχεται κλεισμένος σε ένα αλουμινένιο κουτάκι, μια… Βραζιλία στην πλατεία Βραζιλίας, με αρώματα σοκολάτας και νότες καραμέλας και ξηρών καρπών, αλλά υπάρχουν όλοι οι τύποι παγωμένου καφέ, πάντα με καφέδες της Area 51. Η σταθερή Βραζιλία (καφές ροής), ταιριάζει πολύ με τις παρασκευές με γάλα, είτε ζωικό είτε φυτικό, οπότε αν έχετε κατά νου έναν cappuccino, latte ή flat white σε κρύα εκδοχή, αυτόν θα σας προτείνουν. Μια που αγαπούν τις εναλλαγές, εκτός από αυτόν, στους μύλους τους υπάρχουν σε καθημερινή βάση δύο-τρεις ακόμη guest καφέδες − αυτές τις μέρες έχουν Αιθιοπία, Κολομβία και Κένυα. Αν θέλετε να φάτε κάτι, έχετε πολλές επιλογές. Ανάμεσά τους, αυγά σε διάφορες εκδοχές, πίτσα, μπέργκερ, αλλά και cinnamon rolls, babka με σοκολάτα, μπισκότα με καραμέλα, βάσκικο cheesecake…
Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Αθήνα, Τ/697-337.066. Δευτέρα- Πέμπτη 8.00-2.00, Παρασκευή-Σάββατο 8.00-3.00, Κυριακή 9.00-2.00.

 

 

Warehouse Assemblage: τρία σε ένα

Η ομάδα του Warehouse έχει πολλά κόνσεπτ στο ενεργητικό της. Σ’ αυτό το τελευταίο της «παιδί» που έχει πάρει θέση σε ένα ωραίο σημείο πίσω από τη Μητρόπολη κι είναι χαλαρό (λειτουργεί στη λογική του self service) και… πολύστροφο, συνδυάζει καφέ, κρασί κι ένα ντελικατέσσεν. Mπαίνεις, βρίσκεις στα αριστερά τον πάγκο του καφέ, απέναντι από τις προθήκες και τα dispensers των κρασιών, και βγαίνεις με το δισκάκι με το νερό σου κι ένα freddo espresso ή cappuccino, έναν flat white ή έναν cold brew, όλα με καφέ της WiseCup. Αυτό τον καιρό στο Warehouse Assemblage βασιλεύει η Κολομβία − εγώ πριν από μερικές ημέρες που έκανα μια σύντομη στάση για μικρή… ανασυγκρότηση ήπια έναν espresso freddo με φρουτώδεις νότες και ωραία οξύτητα, υπάρχει όμως και μια ακόμη επιλογή από την ίδια χώρα. Κι εδώ μπορείς να τσιμπήσεις κάτι αν θέλεις, όπως κρουασάν με χοιρομέρι και καπνιστό gouda ή ciabatta με μοτσαρέλα, ντοματίνια και πέστο βασιλικού ή να διαλέξεις κάποιο από τα γλυκά της βιτρίνας, που φέρουν την υπογραφή του ταλαντούχου ζαχαροπλάστη Αλέξανδρου Κόνιαρη: τιραμισού με μασκαρόπε και γκανάς καφέ, μια τάρτα εσπεριδοειδών με κρέμα αμυγδάλου και κρεμέ λεμόνι…
Πλ. Μητροπόλεως 8, Αθήνα, Τ/210-32.53.503. Δευτέρα-Πέμπτη 9.00-22.30, Παρασκευή 9.00-23.30, Σάββατο και Κυριακή 10.00-23.30.

 

Στο Αnäna για καφέ και vegan νοστιμιές

Είναι ωραίο σημείο να αράξεις με την παρέα σου, το βιβλίο ή το λάπτοπ σου και να κλείσεις τους γρήγορους ρυθμούς του κέντρου απέξω. Τα μεταλλικά κίτρινα τραπεζάκια του ατμοσφαιρικού αίθριου της μεσοπολεμικής πολυκατοικίας της Πραξιτέλους που στεγάζει το Anäna αδειάζουν και γεμίζουν από το πρωί μέχρι την ώρα που κλείνει. Τον καφέ που σερβίρουν τον καβουρδίζουν οι ίδιοι. Εδώ θα δοκιμάσεις ένα χαρμάνι από καφέδες από την Ινδονησία, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι, ενώ αν θέλεις κάποιον καφέ μοναδικής προέλευσης (αλλάζει συχνά) θα βρεις μια Ινδονησία. Πάρε ένα espresso freddo ή on the rocks, ή ένα κρύο latte ή flat white αν ανήκεις στο κλαν του καφέ με γάλα, και επ’ ευκαιρία δοκίμασε και κάποιο από τα vegan και vegetarian γλυκά και αλμυρά σνακ, όπως σάντουιτς, σαλάτες, κέικ και cinnamon rolls κι εκείνο το πολύ, πολύ πετυχημένο μπανανόψωμο − είναι στα αλήθεια εθιστικό.

Πραξιτέλους 33, Αθήνα, Τ/211-11.15.788. Δευτέρα- Παρασκευή 8.00-20.00. Σάββατο 8.30-20.00. Κυριακή 10.00-20.00.

 

 

Η παλέτα του Kudu Coffee

Μια στάση στο café της Kudu είναι εδραιωμένη συνήθεια για όσους κινούνται στο Νέο Ψυχικό,  έχει κλείσει εννιά χρόνια στη γειτονιά και πάει για τα δέκα. Πιάνεις ένα από τα τραπέζια που σχηματίζουν ένα Γ στο πεζοδρόμιο, κάτω από το στέγαστρο, αποφασίζεις ανάμεσα στα δύο blends της Kudu Coffee Roasters (το κλασικό πια Habit με αρώματα ξηρών καρπών και σοκολάτας, ή το πιο ανθικό-φρουτένιο Grail) ή στρέφεσαι προς τους μοναδικής προέλευσης καφέδες που έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου – αυτή την εποχή προτείνουν καφέδες από την Κολομβία, Παναμά και Ελ Σαλβαδόρ. Όλες οι χαρακτηριστικές κρύες παρασκευές δίνουν το «παρών». Espresso freddo ή αχτύπητος, με πάγο, και για όσους θέλουν τον καφέ τους με γάλα, cappuccino, latte ή flat white. Στα όμορφα μπουκαλάκια του cold brew θα πετύχετε είτε Αιθιοπία είτε Κολομβία (εναλλάσσονται). Στη μεγάλη βιτρίνα μέσα θα βρείτε πολλές λιχουδιές για συνοδεία. Οι προτάσεις για brunch είναι αρκετές, από αυγά σε διάφορες εκδοχές, scrambled, Benedict με χειροποίητο μπριός και πάει λέγοντας, αλλά αξίζει να τους αφήσετε να προτείνουν και κάποιο γλυκό. Στο Kudu Coffee έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο pairing καφέ και γλυκού – μπορείτε να συνδυάσετε τον καφέ σας με αμερικάνικο τσίζκεϊκ, τάρτα καφέ, τάρτα λεμονιού και πολλά ακόμη που φτιάχνουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τη Noble Pastry του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και του Γιάννη Κίκιρα.

25ης Μαρτίου 22, Νέο Ψυχικό, Τ/217-72.23.040. Καθημερινά 8.00-21.00.

 

Κοlor… ολόλευκο, με άρωμα καφέ

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kolor. (@kolor.athens)

Δεν πάει πολύς καιρός που εμφανίστηκε στο κέντρο, μικρό, μινιμαλιστικό και ολόλευκο, κι ας το λένε Kolor, και χρωμάτισε τις μέρες μας σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ. Πέρα από το βασικό blend του, που είναι μια μίξη από δύο διαφορετικούς καφέδες από τη Βραζιλία με σοκολατένιο προφίλ, έχει να προτεινει και κάποιους μονοποικιλιακούς – ανάλογα το πότε θα πας, θα συναντήσεις καφέ από την Κόστα Ρίκα, την Αιθιοπία, το Ελ Σαλβαδόρ, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Κολομβία. Αν σου αρέσει ο κρύος καφές φίλτρου, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε cold brew, μια Αιθιοπία με ανθικά και φρουτώδη αρώματα (κυρίως πυρηνόκαρπων φρούτων) που τα τονίζουν λίγο παραπάνω κάνοντας ένα infusion με αποφλοιωμένο ροδάκινο, και σε cold drip. Μπορείς να βάλεις στο πλάι του κάποια από τα κέικ, τα cinnamon rolls και τα cookies που φτιάχνονται στο κατάστημα.

Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Αθήνα, Τ/210-38.10.017. Καθημερινά 7.00-20.00, Σάββατο 9.00-17.00. Κυριακή κλειστά.

 

Στο Mind the Cup στο Περιστέρι, κάτω από το πλατάνι

Τα τραπέζια του, κάτω από τα δυο πλατάνια, τα βρίσκεις σχεδόν μόνιμα γεμάτα. Δεν είναι διόλου περίεργο. Το Mind the Cup είναι ένα καφέ-μπαρ που προωθεί εδώ και πολλά χρόνια την κουλτούρα του ποιοτικού καφέ στα δυτικά προάστια της πόλης. Η ομάδα έχει κάνει πολλά ταξίδια προς αναζήτηση πράσινων κόκκων, που στη συνέχεια καβουρδίζουν στο καβουρδιστήρι τους στο πατάρι. Αυτή την εποχή προτείνουν έναν γλυκόπιοτο καφέ που έρχεται από τη Γουατεμάλα, με νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας γάλακτος κι έναν από την Κόστα Ρίκα με στοιχεία πυρηνόκαρπων φρούτων, που αν μένετε ή κινείστε στα μέρη του μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε όλες τις πιθανές κρύες παρασκευές. Αν θέλετε και κάτι σε φαγητό, από τον ξυλόφουρνο στο διπλανό χώρο βγαίνουν πίτσες και πεϊνιρλί, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη αλμυρές και γλυκές ιδέες για κάθε διάθεση, όπως για παράδειγμα μπέργκερς, τηγανίτες με μέλι και κανέλα ή αμερικάνικο cheesecake.
Αιμίλιου Βεάκη 23, Περιστέρι, Τ/210-57.76.010. Δευτέρα-Πέμπτη 8.00-2.00, Παρασκευή-Σάββατο 8.00-3.30, Κυριακή 9.00-2.00

Sapid: all-day με τον καφέ σε πρώτο πλάνο

Η Sapid Coffee Roasting ξεκίνησε το 2014. Το café της άνοιξε τις πόρτες του στην Πετρούπολη πριν από έναν περίπου χρόνο. Είναι ένας χώρος που συνδυάζει βιομηχανικά και boho στοιχεία, με τον καφέ στο επίκεντρο, ο οποίος σερβίρει και φαγητό, κρασί, μπίρες, ποτά. Παίζει σε πολλά ταμπλό. Ανάλογα με τη διάθεση και τα γούστα σας, θα πάρετε espresso freddo on ice, latte, flat white, κι αν προτιμάτε φίλτρου, το δικό τους cold brew, με καφέ από την Κολομβία, ωραία γλυκύτητα, γεύση ώριμου φρούτου ή cold drip που εκχυλίζεται πάνω σε πάγο. Πέρα από τον καφέ ροής, τον Sapid espresso blend, προτείνουν και δύο καφέδες μοναδικής προέλευσης, έναν από τη Νικαράγουα που με την πρώτη γουλιά θα σου φέρνει στο νου λιμοντσέλο κι έναν από την Αιθιοπία, φρουτώδη και λουλουδάτο. Κάθε ώρα έχει τα δικά της. Στον ευρύχωρο εξωτερικό χώρο του Sapid μπορείτε να ξεκινήσετε  την μέρα σας μ’ ένα croque madame, ένα avocado toast ή pancakes με σοκολάτα και το το απόγευμα να βάλετε πλάι στον καφέ σας την πανακότα με τη μαρμελάδα φρούτα του δάσους ή τα τσούρος με σοκολάτα.

25ης Μαρτίου 113, Πετρούπολη, Τ/210-50.65.969. Δευτέρα-Πέμπτη και Κυριακή 8.00-1.00, Παρασκευή-Σάββατο 8.00-2.00.

 

Καφέ

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Θησείο

Νέο Ψυχικό

Περιστέρι

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών