ΕΞΟΔΟΣ

Πού τρώμε γύρω απ’ την πλατεία Κοτζιά;

Πεινάσατε μετά τη βόλτα στη χειμωνιάτικη Αθήνα; Δοκιμάστε τις νοστιμιές γύρω απ’ την πλατεία Κοτζιά.

03.01.2022| Updated: 28.01.2022
πού τρώμε γύρω από την πλατεία Κοτζιά

Κοντά στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού και της Αιόλου και δύο βήματα από την Κεντρική Αγορά και τα μαγαζιά της Ευριπίδου η Πλατεία Κοτζιά είναι πέρασμα. Τι γίνεται όμως αν μετά τη βόλτα και τα ψώνια αρχίσουν οι πείνες; Πού πάμε για ένα γρήγορο σνακ, για καφέ, για ποτό ή για κανονικό γεύμα στα πέριξ της πλατείας; Ευτυχώς γύρω της κρύβονται κάμποσα σημεία γαστρονομικού ενδιαφέροντος για να ξεκουραστούμε και να χορτάσουμε.

Δωδώνη

Έτσι μικρούλα όπως είναι μπορεί να την προσπεράσεις. Στο πλάι της Κοτζιά, στη Λυκούργου η Δωδώνη μοσχοβολάει βούτυρο τα πρωινά, αφού χρησιμοποιεί άφθονο για να φτιάξει τη χρυσαφένια κουρού της (μια από τις ωραιότερες στην Αθήνα). Όλα ετοιμάζονται στο εργαστήριο του καταστήματος για να μπουν αμέσως μετά στις προθήκες και να μας δυσκολέουν να διαλέξουμε: τυρόπιτα, κασερόπιτα ή μήπως πίτσα. Η τελευταία, στρογγυλού σχήματος και με γλυκιά σάλτσα ντομάτας θυμίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πίτσα από σχολική καντίνα. Άλλες φορές πάμε κατευθείαν για τη μπουγάτσα με την απαλή, όχι πολύ γλυκιά, κρέμα και το χειροποίητο φύλλο.

Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/210-32.42.761

Δίπορτο

Ίσως η παλαιότερη ταβέρνα της Αθήνας, το Δίπορτο, μας χορταίνει με απλό φαΐ και ατμόσφαιρα ελληνικής ταινίας των ‘50s. Ο αστικός μύθος λέει πως αυτή ήταν η υπόγεια ταβέρνα του Βάρναλη στην οποία αναφέρεται το «Μες στην υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγκλιζε η λατέρνα) / όλ’ η παρέα πίναμ’ εψές· / εψές, σαν όλα τα βραδάκια / να πάνε κάτου τα φαρμάκια». Στο ημιυπόγειο μαζεύονται από τουρίστες (πολλοί) μέχρι κόσμος που μοιάζει επίσης να έχει βγει από την προαναφερθείσα ασπρόμαυρη ταινία. Παίρνουμε θέση στις ξύλινες καρέκλες και στα τραπέζια με τη λαδόκολλα αντί τραπεζομάντηλου και απολαμβάνουμε τα τέλεια, χυλωμένα ρεβίθια, μαγκιόρικα ψημένες σαρδέλες, χόρτα και πατάτες γιαχνί.

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Τ/210-32.11.463

 

Στοά Φιξ

Πεθυμήσατε ένα πιάτο καλομαγειρεμένο τραχανά, μανιάτικη μακαρονάδα τσουχτή ή τραγανούς κεφτέδες; Κάτω (κυριολεκτικά) από την οδό Αιόλου, και μέσα στη στοά, η σεφ Γωγώ Δελογιάννη έχει στήσει το μοντέρνο καφενείο της. Άνετος και φιλικός ο χώρος συνδυάζει το σύγχρονο με το ρετρό στοιχείο και αποτελεί ιδανικό σημείο για να βρεις λίγο την ηρεμία σου μέσα στη βαβούρα της περιοχής τρωγοπίνοντας.

Αιόλου 102, Ομόνοια, Τ/211-11.90.119

Κρίνος

Στάση στο κρινάκι της Αιόλου. Το ιστορικό λουκουματζίδικο με τα ψηλά ταβάνια και τα μωσαϊκά βγάζει χρυσαφένιο το ζυμάρι, με την χαρακτηριστική τρύπα στη μέση, λουσμένο με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι. Το 1923, ο Μικρασιάτης ζαχαροπλάστης Μηνάς Κασιμάτης ήρθε στην Ελλάδα από τη Σμύρνη και αγόρασε το κομψό διώροφο νεοκλασικό στην πιο εμπορική οδό της Αθήνας. Εκεί στεγαζόταν το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας, με ιδιοκτήτη τον Σταμάτη Κρίνο, εξ ου και το όνομα με το οποίο ο Κασιμάτης επέλεξε να το βαφτίσει.

Αιόλου 87, Ομόνοια, Τ/ 210-32.16.852

Dopios

Ούτε επιτηδευμένο ούτε και απλό. Το φαγητό που προσφέρει ο Χριστόφορος Πέσκιας στο σύγχρονο μεζεδοπωλείο που άνοιξε στο κέντρο έχει τη μαγειρική σφραγίδα του σε κάθε μπουκιά. Ευφάνταστοι συνδυασμοί και φρεσκάδα χαρακτηρίζουν τα μεζεδάκια που φτάνουν στα τραπέζια. Πάρτε οπωσδήποτε για τη μέση: ταραμοσαλάτα με τσιπς γαρίδας, μαραθοπιτάκια με τσάτνεϊ από σταφίδες και ταμάρινδο, ρεβιθάδα, τα αφράτα κεφτεδάκια αλά Balthazar και το γκραν σουξέ, τα γαριδάκια ποπ κορν με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου. Χαρείτε τα μαζί με ελληνικά κρασιά και αποστάγματα.

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

Της θεάτρου το στέκι

Όλο το πεζοδρόμιο γεμίζει με τραπεζάκια. Και μετά απλώνονται και στο απέναντι για να ικανοποιήσουν την πελατεία που ζητά μεζέδες στο στέκι πίσω απ’ την πλατεία Θεάτρου. Αφού ρίξετε μια ματιά στη βιτρίνα, θα παραγγείλετε και θα φάτε σε χρόνο μηδέν, αφού συνήθως το σέρβις είναι εξπρές. Τηγανίζουν καλαμαράκια και μικρόψαρα και βγάζουν κάτι ωραίους, μυρωδάτους κεφτέδες που πάνε γάντι με τη μπίρα. Φασόλια πιάζ, πατατοσαλάτα, ψωμένιοι κολοκυθοκεφτέδες, ρεβίθια, μπεκρή μεζέ- όλα τα μικρά πιατάκια είναι νόστιμα και όλα πάμφθηνα.

Θεάτρου 7, Ομόνοια, Τ/210-32.15.438

 

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Ευωδιαστοί, μερακλίδικοι μεζέδες σερβίρονται στα Καραμανλίδικα του Φάνη, το μαγαζί που έστησε πριν μερικά χρόνια ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, του γνωστού αλλαντοπωλείου Αραπιάν. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε καφενείο και μπακαλοταβέρνα με κάτι από deli. Αξίζει να δοκιμάσετε παστουρμαδοπιτάκια, βοδινό καβουρμά με τηγανητές πατάτες και αυγά αλλά και Αϊβαλιώτικα σουτζουκάκια σχάρας. Τα επιλεγμένα τυριά και τα αλλαντικά που κοσμούν τα ψυγεία τους τρώγονται επιτόπου αλλά είναι διαθέσιμα και για το σπίτι.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Τ/210-32.54.184/ Ερμού 119, Τ/210-32.19.119

Γκαστόνε

Με επικεφαλής τον Κλεομένη Ζουρνατζή από την ομάδα της Cookoovaya το γωνιακό Γκαστόνε ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και γρήγορα έγινε στέκι. Σερβίρει βοδινό tri-tip πλάι πλάι με περιποιημένη τραγανή γουρουνοπούλα, αρβανίτικα τυρόψωμα αλλά και εξαιρετικά αλλαντικά, όπως η μορταδέλα από μαύρο χοίρο και το προσούτο από καλαρρύτικο αρνί. Παρόλο που το μενού βασίζεται σε όσα βγάζει η σούβλα, η σχάρα και η γάστρα (από χοιρινά μπριζολάκια με βούτυρο cafe de Paris, μέχρι μοσχαρίσιες στηθοπλευρές), δεν λείπουν και οι νεωτερισμοί σαν τα φωτογενή rice bowls.

Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου, Αθήνα, Τ/210-32.11.455

 

Odori

Από τα πρώτα μαγαζιά που έκαναν πιάτσα την πλατεία Αγίων Θεοδώρων (λίγα βήματα από την Κοτζιά), το Odori είναι μια ελληνική βερμουτερία με τα όλα της και παρέα με τα ωραία κοκτέιλ σερβίρει brunch και αξιόλογη πίτσα.

Σκουλενίου 2, Τ/210-33.14.674

Η Κληματαριά

Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρεύονται στις κατσαρόλες και τις custom made γάστρες της Κληματαριάς για να σερβιριστούν στον όμορφο κήπο με τις κληματαριές. Με έτος ίδρυσης το 1927, και τούτο εδώ το μαγειρείο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Δοκιμάστε σαλιγκάρια στιφάδο, γίγαντες πλακί, εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες και σπιτικές πίτες. Από τις γάστρες με το πυρόχωμα βγαίνει το αρνάκι που λιώνει στο στόμα και το χοιρινό κότσι με τις πατάτες όνειρο.

Πλατεία Θεάτρου 2, Τ/210-32.16.629

Ρομάντσο

Για καλό καφέ, χαλαρή κουβέντα ή δουλειά στο λάπτοπ προσφέρεται το Ρομάντσο το πρωί. Το πρώην κτίριο γραφείων- τυπογραφείων του ομώνυμου εντύπου φιλοξενεί γραφεία νέων επιχειρήσεων του δημιουργικού χώρου και ταυτόχρονα είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο, ανοιχτό στο κοινό. Στο καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων βρίσκουμε από συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια και workshops μέχρι μεγάλα πάρτι (όταν οι κανονισμοί το επιτρέπουν).

Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, Τ/ 216-70.03.325

Feyrouz

Όλος ο δρόμος γύρω από τη Feyrouz μοσχοβολάει λαχματζούν και πεϊνιρλί με κόκορα κρασάτο, από το άρωμα ξέρεις ότι έφτασες. Οι χορτοφαγικές επιλογές που προσφέρει έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζουν δοκιμής ενώ οι σούπες όπως η μαχλούτα (με μαραθόριζα, κολοκύθα, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου και αγριοκύμινο) που σερβίρονται ζεστές σε χάρτινη κούπα είναι ιδανικές για τις βόλτες στο κέντρο όταν κάνει κρύο. Στο απέναντι, αδελφό μαγαζί βρίσκουμε και ανατολίτικα γλυκά για ωραίο φινάλε.

Αγάθωνος 2 και Καρόρη 23, Μοναστηράκι, T/ 213-03.18.060

Δυο γουλιές και δυο μπουκιές

Ο Νίκος και η Τάνια προσέχουν τα πάντα -από την προέλευση του καφέ μέχρι τα καθαριστικά που χρησιμοποιούν στον χώρο- ώστε το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στην κούπα μας να είναι το καλύτερο δυνατό. Το Δυο γουλιές και δυο μπουκιές μένει ανέγγιχτο από οτιδήποτε περιλαμβάνει άρωμα ώστε να μην επηρεάζεται ο καφές. Θα πάτε για τα ωραία ροφήματα, θα μείνετε για τη φιλοξενία.

Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος, Τ/ 210-34.73.444

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών