ΕΞΟΔΟΣ

Σε ένα πρώην αρχοντόσπιτο, νυν ξενοδοχείο, στη Λέσβο πάμε για πρωινό και χαμάμ

Σε ένα αρχοντόσπιτο του 1850, στο Eressian Hotel and Hammam Spa στην Ερεσό, σερβίρονται νοστιμιές με το καλημέρα σας. Και μετά το πρωινό, μπορούμε να κάνουμε χαμάμ!

05.08.2022
Φωτογραφίες: Γιώργος Κομβόκης
Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ30+1 αγαπημένα μέρη για brunch στην Αθήνα30+1 αγαπημένα μέρη για brunch στην Αθήνα

Το παραδοσιακό χωριό της Ερεσού βρίσκεται στο ηφαιστειακό τοπίο της νοτιοδυτικής Λέσβου, ανάμεσα σε δύο υψώματα, τον Τρούλο και το Λεμπόρ. Είναι πολύ λιγότερο τουριστικό από το επίνειό της, τη Σκάλα Ερεσού, είναι όμως και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Λέσβου, και κάθε φορά που το επισκέπτομαι αρχίζω τις βόλτες και περιπλανιέμαι στα σοκάκια της.

Ένα παλιό αρχοντόσπιτο κι ένα καινούργιο χαμάμ

Σε ένα από τα κεντρικά δρομάκια που οδηγεί στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το αναπαλαιωμένο αρχοντόσπιτο του 1850 όπου κάποτε ζούσε η μεγάλη οικογένεια των Γαληνών. Το διατηρητέο κτίριο έχει διαμορφωθεί χωρίς διακοσμητικές φλυαρίες από την οικογένεια του ιδιοκτήτη, Αλέξη Μιχάλα, με γούστο και σεβασμό στην αρχιτεκτονική του, και έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό, σικάτο ξενοδοχείο. Διαθέτει δύο χορταστικές σουίτες και άλλα δύο ανοιχτόκαρδα δίκλινα δωμάτια, φωτεινά και ευρύχωρα, που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, όπως μια άμεση και γρήγορη πρόσβαση στο ατμοσφαιρικό χαμάμ όπου παρέχονται όλες οι υπηρεσίες ευεξίας και χαλάρωσης. Εξίσου σημαντική παροχή είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας, το οποίο προσωπικά προτιμώ να το απολαμβάνω μετά το χαμάμ.

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ
Πρώτα χαμάμ και μετά πρωινό για μένα, αλλά βεβαίως μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ
Ηλιόλουστο πρωινό δίπλα στην πισίνα

Πρωινό με ντόπια αγαθά

Για το υποδειγματικό πρωινό του Eressian ο Αλέξης Μιχάλας έδωσε το τέμπο και ο σεφ Χάρης Κατρακάζας ανέλαβε να στήσει το μενού, που περιλαμβάνει ντόπια προϊόντα σε συνταγές οι οποίες αντλούν έμπνευση από το νησί. «Μόνο έτσι ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον τόπο μας μέχρι το μεδούλι του», πιστεύει ο Αλέξης, και η αλήθεια είναι ότι το φαγητό, εκτός από τροφή για χόρταση, είναι και τροφή για σκέψη, αλλά και αφορμή να κοιτάξει κανείς μέσα στην κουλτούρα ενός ολόκληρου λαού.

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ

Σε έναν συνοπτικό αλλά περιεκτικό κατάλογο η παράδοση και τα προϊόντα της Λέσβου μεταφράζονται με σύγχρονο και κατανοητό τρόπο σε έξυπνες συνταγές, και κάπως έτσι ανοίγει διάπλατα ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον τόπο και στον επισκέπτη.

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ
Ποσέ αυγά Benedict πάνω σε φέτες φρυγανισμένου τσουρεκιού

Ωραίες ιδέες διαβάζω στο μενού, καλόγουστος ο τρόπος ενσωμάτωσης των τοπικών υλικών και νοστιμιά στο πιάτο, στα τραπεζάκια δίπλα στην πισίνα του πανέμορφου ξενοδοχείου. Στον μπουφέ βρίσκουμε μαρμελάδες από σύκα της περιοχής, βιολογική αρώνια από τον Λεπέτυμνο και ροδάκινα μεσοτοπίτικα, καθώς επίσης μέλια, φέτα και φρέσκο ανθότυρο παραδοσιακό από τον Μεσότοπο, παχύ γιαούρτι, βούτυρο και κασέρι Ερεσού και λαδοτύρι Μυτιλήνης. Από το διπλανό νησί, τη Λήμνο, έχουν φέρει τέλειους καβουρμάδες από χοιρινό, μοσχαρίσιο, κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, και φυσικά δεν λείπουν τα έξοχα παξιμάδια Ερεσού και το παραδοσιακό ψωμί με προζύμι.

Πρωταγωνιστούν τα ερεσιώτικα βιολογικά αυγά

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ
Ερεσιώτικα αυγά καγιανάς

Συνθέτοντας τα προαναφερθέντα υλικά, ο σεφ έχει σχεδιάσει ένα σπιτικό κέικ με μαρμελάδα σύκου, πετιμέζι Ερεσού και άρωμα από μείγμα λεσβιακών μπαχαρικών, καθώς και κάτι τέλειες, αφράτες τηγανίτες τύπου pancakes με μαρμελάδα αρώνια από τον Λεπέτυμνο, μέλι Μεσοτόπου και γιαούρτι Ερεσού.

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ
Λαδοτύρι Μυτιλήνης, άγριο μάραθο Ερεσού και frosting φέτας Μεσοτόπου περιέχουν τα αλμυρά cupcakes

Τα αλμυρά cupcakes του γίνονται με λαδοτύρι Μυτιλήνης, άγριο μάραθο Ερεσού και frosting φέτας Μεσοτόπου, ενώ η vegan πίτα που προτείνει είναι φτιαγμένη παραδοσιακά, χωρίς φύλλο, με καλαμποκάλευρο, κολοκύθι και μυρωδικά από τον κάμπο. Προτείνει επίσης τηγανητά βιολογικά αυγά Ερεσού, είτε σε στιλ καγιανά με σάλτσα ολόφρεσκης ντομάτας, ελαιόλαδο και βασιλικό, είτε ποσέ Benedict επάνω σε φέτες φρυγανισμένου τσουρεκιού με χοιρινό καβουρμά Λήμνου και hollandaise sauce με πρόβειο βούτυρο Ερεσού, είτε σε ομελέτα με λαχανικά, φέτα Μεσοτόπου, λαδοτύρι Μυτιλήνης και μυρωδικά από τον κάμπο που εκτείνεται ανάμεσα στο χωριό και στο επίνειό του.

Στη Λέσβο για πρωινό και χαμάμ
Αφράτες τηγανίτες με μαρμελάδα αρώνια

Eressian Hotel & Hammam Spa, Ερεσός, Λέσβος, Τ/ 698-70.03.086, www.eressian.com. Λειτουργεί όλο τον χρόνο. 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών