ΕΞΟΔΟΣ

Βγαίνουμε για ποτό, αλλά όχι ξεροσφύρι

Από το ριγανάτο ψωμάκι-βάλσαμο του Galaxy μέχρι το περιβόητο μπέργκερ του Birdman, επιλέγουμε αθηναϊκές μπάρες που κατέχουν την τέχνη του συνδυασμού αλκοόλ με μεζέ ή φαγητό.

17.02.2022| Updated: 10.11.2022
Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος
Βγαίνουμε για ποτό, αλλά όχι ξεροσφύρι

Τα old school σνακ του Galaxy

Τζιν τόνικ, ουίσκι, dry martini. Άντε, τελευταία και κανένα espresso martini, που είναι μόδα. Στο πιο κλασικό ποτάδικο του κέντρου, οι παραγγελίες ετοιμάζονται σβέλτα, οι πελάτες έχουν ακουμπήσει στην εμβληματική μπάρα με τη δερμάτινη επένδυση, ακόμα και η μουσική έχει επιστρέψει  πάντα χαμηλά βέβαια, να μη διακόπτει την κουβέντα και τις αναλύσεις. Ο κύριος Γιάννης υποδέχεται, χαιρετάει, φροντίζει τους πελάτες του Galaxy. To σουβέρ εδώ, το ποτήρι λίγο πιο κει, όλα στη θέση τους. Όσο περνάει η ώρα, πιάνει πού και πού το πόστο στη δεξιά γωνία και μας παίρνει η μυρωδιά από το βούτυρο. Με κινήσεις-αστραπή και έλεγχο που φανερώνει πόσους έχει ποτίσει και ταΐσει τα τελευταία πενήντα χρόνια, φρυγανίζει και ψήνει στη μικρή γκριλιέρα. Το ποτό θέλει και τον σωστό μεζέ. Κάτι για να «τραβήξει» το αλκοόλ και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει την κατανάλωση.

Στο μπαρ που άνοιξε το 1972, τα σνακ είναι πάνω κάτω τα ίδια με αυτά που πρόσφερε από την αρχή της λειτουργίας του. Τα ριγανάτα ψωμάκια με το βούτυρο, η γραβιέρα και οι πράσινες ελίτσες, το καπνιστό χοιρινό με ρώσικη. Το τελευταίο έχει και φανατικούς. Ένας solo πελάτης δίπλα μας το απολαμβάνει με το μπράντι του και κάνει γεύμα κανονικό. «Το έχουν μάθει οι πελάτες και υπάρχουν κάποιοι που έρχονται κατευθείαν γι’ αυτό», λέει ο κ. Γιάννης Αλαμπάνος. Old school και αλμυρό όσο χρειάζεται, κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει ένα bar snack. 

Galaxy, Σταδίου 10, Σύνταγμα, T/210-32.27.733

Τα μακαρόνια με κιμά του Duende

Ένας πρώην καπετάνιος έστησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένα στιλάτο μπαρ-μπιστρό λίγα βήματα από την Ακρόπολη. Ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας ανάμεσά τους θεατρόφιλοι μετά την παράσταση, ζευγάρια, λάτρεις του ουίσκι μαζεύονται από τότε σταθερά στο Duende με τη χαρακτηριστική στενή είσοδο που σε μπάζει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα. Ο κ. Αλέξανδρος Μπίστικας, ιδρυτής του μαγαζιού, κάνει το βράδυ το πέρασμά του, ενώ η σύζυγός του, Ρένα, «η αρχηγός της επιχείρησης», όπως λέει και ο ίδιος, είναι εκείνη που εκτελεί όλα αυτά τα χρόνια το απαράλλαχτο μενού που μιλάει τη γλώσσα της φροντίδας και της θαλπωρής. Τα μακαρόνια με κιμά του Duende είναι πια διάσημα ανάμεσα στους νυκτόβιους (και όχι μόνο) της πόλης. Έχει και άλλα, πολλά καλοφτιαγμένα πιάτα το μαγαζί, τα οποία χορταίνουν τους πεινασμένους των μικρών ωρών. 

Duende, Τζιραίων 2, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.47.069

Πίτσα και κοκτέιλ στο Odori 

Βερμούτ και πίτσα πάνε παρέα στο Odori, τη βερμουτερία της Αθήνας με τα νόστιμα, ευφάνταστα ποτά, όπως το Amber Mule (με βότκα, μήλο, αχλάδι, μέλι και ginger beer). Μας αρέσει η piadina, μια πίτα από χειροποίητη ζύμη, κοτόπουλο και μοτσαρέλα, αλλά και η μπρουσκέτα με κεφτεδάκια, ναπολιτάνικη σάλτσα και πέστο, για ζέσταμα στην αρχή. Με τα αρωματικά κοκτέιλ, δοκιμάστε μία από τις δέκα πίτσες του καταλόγου που βγαίνουν ζεστές ζεστές με ωραίο, λεπτό ζυμάρι. Από τις πιο δημοφιλείς είναι η Vezuvio, με πικάντικο σαλάμι, πανσέτα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα, αλλά και η λευκή πίτσα με κρέμα πατάτας, πεκορίνο και προσούτο. Καρπάτσιο, ταρτάρ και πλατό τυριών πάνε γάντι στα αλκοολούχα. Συνδυάστε τα μεζεδάκια και με το δικό τους blend βερμούτ.

Odori, Σκουλενίου 2, πλ. Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.14.674

Μπουκίτσες και spritz στο Drupes & Drips

Σαν από στενό της Βενετίας μοιάζει να έχει βγει η μάλλον μοναδική στην Αθήνα spritzeria Drupes and Drips. Απέναντι από τον θρυλικό φούρνο του Τάκη, ο γιος του Αρτέμης Παπαδόπουλος έφτιαξε ένα σημείο αφιερωμένο στη «χαρά του γρήγορου ποτού». «Το spritz εμπεριέχει τη χαρά της παρέας, της συζήτησης, την ανακούφιση μετά το σχόλασμα από τη δουλειά. Η παρέα παίζει τον πρώτο ρόλο και όλα τα άλλα είναι συνοδευτικά, χωρίς να χάνουν τη σημασία τους», αναφέρει ο ίδιος. Τα δέκα περίπου spritz ανάμεσα στα οποία το spritzaki για τους πιο βιαστικούς και το mezzo mezzo, με campari και aperol μαζί συνοδεύονται τέλεια από τα εκλεκτά αλλαντικά, τα τυριά και φυσικά τα ψωμιά από τον οικογενειακό φούρνο. Τρελοτύρι από τη Σέριφο (με γεύση ανάμεσα σε chevre και camembert), μπλε τυριά που ωριμάζουν σε λευκό κρασί ή σε λικέρ πορτοκάλι με φρούτα του δάσους, προσούτο 24μηνης ωρίμανσης από την Πάρμα και χειροποίητα ταρτάκια ή μπρουσκετίνια είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που βρίσκουμε εκεί.

Drupes & Drips, Ζήτρου 20, Ακρόπολη, Τ/6970-300.404

Γιαπωνέζικες λιχουδιές (και-αυτό-το burger) στην μπάρα του Birdman

Στο Birdman του Συντάγματος, τα κοκτέιλ κατεβαίνουν πιο γρήγορα όταν έχουν από δίπλα edamame σκορδάτα και καυτερά. Ο Άρης Βεζενές, φτιάχνοντας, στο επίσημο κέντρο του ασιατικού φαγητού στην Αθήνα, μια «γιαπωνέζικη pub», συνδύασε το ποιοτικό τσιμπολόγημα με περιποιημένα ποτά ανανεώνοντας τις επιλογές για έξοδο στην πόλη. Καθισμένοι στα ψηλά σκαμπό, απολαμβάνουμε αναβαθμισμένο bar food που τρώγεται με τα χέρια, ενώ στα ηχεία παίζει από ποπ μέχρι ντίσκο και τζαζ. Στα μίνι, χαριτωμένα κεραμικά σκεύη έρχονται τέλεια ψημένα yakitori, καψαλισμένες πιπεριές shishito, ιδιαίτερες κοπές κρεάτων, sandos αλλά και ένα από τα πιο εθιστικά μπέργκερ που κυκλοφορούν εκεί έξω. Από πίσω η ψησταριά με τα κάρβουνα προσφέρει μπόλικο θέαμα και μυρωδιές. Ένα φανταστικό Old-Fashioned ή το επιδέξια φτιαγμένο Gin & Tonic βρίσκουν το ζευγάρι που τους ταιριάζει και, όχι, δεν είναι φιστίκια. 

Birdman, Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 975.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών