ΕΞΟΔΟΣ

Τα σάντουιτς των Αθηνών: BLT, Submarine ή παντόφλα;

Δέκα «αμφίψωμα» για τα οποία ο κόμης του σάντουιτς, John Montagu, θα ήταν περήφανος.

16.07.2021| Updated: 19.07.2021
Τα σάντουιτς των Αθηνών: BLT, Submarine ή παντόφλα;

Shrimp / Po’ Boys

Αφράτο μακρόστενο ψωμί, τραγανές γαρίδες σε αέρινη τεμπούρα, αρτυμένες με απίθανα μπαχαρικά, μία γενναία δόση μαγιονέζα αγιολί και ανάμεσά τους φέτες ντομάτας. Οι γαρίδες ξεχειλίζουν από το σάντουιτς (δεν τις τσιγκουνεύονται) και συναντούν τις φρεσκοτηγανισμένες χρυσαφένιες πατάτες που το συνοδεύουν. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Βασίλης Σπόρος γνωρίζει καλά τις γεύσεις του αμερικανικού νότου και μας ανταμείβει, εκτός από τα σιγοκαπνιστά κρεατικά του, και με αυτό το πεντανόστιμο σάντουιτς. Zητήστε το με το όνομά του. Στα 8 €. Μ. Β.

Αγαθάρχου 12 και Λεπενιώτου, Ψυρρή, Τ/210-32.34.672.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Po Boys (@poboysbarbeque)

Pastrami σάντουιτς / New York Sandwiches

«Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» στην ταινία του Ρομπ Ρέινερ, οι δύο πρωταγωνιστές κάθισαν για ένα pastrami sandwich στο περίφημο Katz’s Deli στο Μανχάταν και έκαναν το μαγαζί άνω κάτω. Το διασημότερο σάντουιτς της Νέας Υόρκης, έμπνευση του Katz’s από το 1888, σερβίρεται και στα καθ’ ημάς σε πολλές εκδοχές. Αυτή του New York Sandwiches έχει επάλληλες στρώσεις από έξοχα πιπεράτο και ζουμερό παστράμι, μουστάρδα και πίκλες, σε ιδεώδεις αναλογίες, μέσα σε σωστό, μαλακό ψωμί σικάλεως. Στα 7,90 € Ν. Μ.

Νίκης 23, Σύνταγμα, Τ/210-32.16.000, Σινώπης 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-77.78.475.

Old school / Talking breads

Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούν φτιάχνονται εδώ. Το αγαπημένο μου περιέχει αρνί σούβλας μαδημένο, πίκλες, μαρούλι άισμπεργκ, καραμελωμένο κρεμμύδι και σάλτσα μουστάρδας-μελιού μέσα σε υπέροχο ψωμί βουτύρου. Comfort, αλήτικο, umami. Πάει πολύ με ένα κρύο ginger beer pimento. Όσοι δεν τρώνε κρέας συνήθως λατρεύουν το grilled cheese σάντουιτς με τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και πιπέρι. Στα 6,60 €. Ν. Μ.

Σπύρου Τρικούπη 11, Εξάρχεια, Τ/211-18.39.731.

Cheese cut / Big Mouth

Θυμάστε το Italiano, το υπέροχο σάντουιτς με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια; Δεν υπάρχει πια στο «Βig Mouth» αλλά ευτυχώς μας ανταμείβουν με άλλες εξίσου λιχούδικες επιλογές, όπως το «Cheese cut». Eπιλέγεις ψωμί (προσωπική επιλογή το χωριάτικο προζυμένιο), σου το ροδοκοκκινίζουν με λίγο ελαιόλαδο στο γκριλ και το γεμίζουν με μοσχαρίσιο κιμά που ψήνουν επι τόπου στη σχάρα μαζί με λεπτές φέτες κρεμμυδιού. Τυρί γκούντα και τσένταρ που λιώνουν υπέροχα και ενώνουν το όλον μαζί με φέτες ντομάτας και σος μαγιονέζας  – μουστάρδας.  Ο Κώστας και ο Νικόλας Ισταυρίογλου ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Εύγε! Στα 5,00 €. Μ. Β.

Πραξιτέλους 20, Αθήνα, T/210-32.50.449.

 

Σάντουιτς με μελιτζάνα / Πεϊνιρλί Ιωνίας

Ατελείωτες ουρές σχηματίζονται για τα περίφημα βουτυράτα πεϊνιρλί στην Πανόρμου. Λίγοι γνωρίζουν για τα σάντουιτς που φτιάχνουν εδώ με δικό τους ξυλοφουρνισμένο ψωμάκι, ζυμωμένο με αλεύρι ελληνικών μύλων, φρέσκια μαγιά και προζύμι. Τραγανό και καψαλισμένο, μυρωδάτο, γεμίζεται με λίγα και καλά υλικά. Το σάντουιτς με ψητή μελιτζάνα και φρέσκια ζουμερή ντομάτα έχει γεύση λακωνική, είναι χορταστικό, vegan και νηστίσιμο. Στα 1,70 €. Ν. Μ.

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.62.854.

Με μαλακή φέτα / Τυροκομείο Κωσταρέλου

Φανατική των τυροκομικών προϊόντων τους, και δη της φέτας, έχω εντοπίσει το αγαπημένο μου σάντουιτς: σε σταρένιο ψωμί με σφιχτή ψίχα βάζουν την απίθανη –σαν κρέμα– μαλακή φέτα του τυροκομείου, ψητά μανιτάρια, μπέικον, σπανάκι και μαγιονέζα τρούφας. Αυτό το σάντουιτς καταφέρνει να είναι τόσο έλεγκαν όσο και γκουρμέ χάρη στην ποιότητα και στον συνδυασμό των υλικών του. Περί τα 4,50 € σε πακέτο. Διαθέτουν και υπηρεσία delivery για τα πέριξ του κέντρου. Ν. Δ.

Π. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, Τ/210-72.59.000.

Κολοκυθάκι με αυγό / Guarantee

Με τόσα διαθέσιμα υλικά, είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε μια αγαπημένη συνταγή. Από ροστμπίφ και χειροποίητη σάλτσα μπεαρνέζ μέχρι παλαιωμένα τυριά και κάθε λογής αλλαντικό, τι να διαλέξεις; Μετά από περίπου οκτώ χρόνια συνεχών επισκέψεων στο σαντουιτσάδικο της οικογένειας Καράμπελα, είμαι σίγουρη για την επιλογή μου: λεπτό σταρένιο πιτάκι, τηγανητό κολοκυθάκι, τηγανητό αυγό με μελάτο κρόκο, αβοκάντο, κατσικίσιο τυρί και πέστο σχοινόπρασο. Ταιριάζει πολύ και με τον πράσινο χυμό σπανάκι-τζίντζερ που φτιάχνει ο Γιάννης στον αποχυμωτή. Σάββατο στο Κουκάκι. Περί τα 5,50 €. Ν. Δ.

Βεΐκου 41, Κουκάκι, Τ/210-92.26.924.

Club / Queen Bee

Γεύμα και όχι σάντουιτς. Το club αυτό φτιάχνεται με πρώτης τάξεως υλικά, όπως για παράδειγμα φιλέτο γαλοπούλας που έχει μαγειρευτεί για 6 ώρες μέσα σε γάστρα. Έχει scrabbled eggs, που του δίνουν ωραία υφή, έχει εξαιρετικό προσούτο San Daniele, λεπτοκομμένο, ντομάτα και μαρούλι για φρεσκάδα, χειροποίητο άλειμμα αβοκάντο και τυρί τσένταρ. Σερβίρεται μέσα σε 3 φέτες αφράτου φρυγανισμένου ψωμιού μαζί με πατάτες. Είναι το τέλειο club, αν και η νοστιμιά του «τσούζει». Στα 17,50 €. Ν. Δ.

Π. Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, Τ/210-72.09.933.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Bee (@queenbee.athens)

B.L.T. / Dope Roasting Co

Μαζί με τον ωραίο εσπρέσο από τη Γουατεμάλα παίρνω συνήθως ένα bagel B.L.T. – ήτοι μπέικον, μαρούλι, ντομάτα και λίγο τυρί κρέμα. Το αφράτο και χορταστικό ψωμάκι –προτιμώ αυτό με τον παπαρουνόσπορο– που φτιάχνεται και ψήνεται καθημερινά εδώ αγκαλιάζει όπως πρέπει την πλούσια γέμιση. Όταν δε έχω όρεξη για χορτοφαγικό, επιλέγω το εξίσου νόστιμο bagel με αβοκάντο. Στα 4,80€. Χ. Θ.

Βύσσης 25, Μοναστηράκι, Τ/210-32.15.209.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dope Roasting Co (@doperoasting)

Με ζύμη πίτσας / Mind The Cup

Εξειδίκευση στον καφέ, mastering και στα ζυμαράκια. Στο καφεδοστέκι του Περιστερίου είναι γνωστό τοις πάσι πως καβουρδίζουν άρτια επιλεγμένους κόκκους καφέ και τους μετατρέπουν σε εξαίσια ροφήματα. Δίπλα στο φλιτζάνι σας βάλτε ένα από τα τρία  σάντουιτς του καταλόγου. Το ψωμάκι θυμίζει ζύμη πίτσας, ψήνεται την στιγμή της παραγγελίας και φτάνει ζεστό. Προτείνω αυτό με αβοκάντο, μανούρι, μαγιονέζα βασιλικού, αγγούρι και ντομάτα: δίνουν δροσιά στη μπουκιά, ενώ το μανούρι μαλακώνει ανάμεσα στο ζεστό ψωμάκι. Πολύ ελαφρύ και νόστιμο. Στα 6,5€ στο κατάστημα, 5€ για take out. Ν. Δ.

Αιμιλίου Βεάκη 29, Περιστέρι, Τ/ 210-57.76.010.

Club με milkbun / Morning Bar

Δεν θα βρείτε το ίδιο κάθε μέρα, όλα όμως τα σάντουιτς που φτιάχνει η Μαρίνα Φαρασοπούλου για το Morning Bar έχουν ένα τσάτνει (ντομάτας, μάνγκο, καρότο, που φτιάχνει η ίδια). Το τυρί μπορεί να είναι γραβιέρα Αμφιλοχίας ή καπνιστό με μπούκοβο, το αλλαντικό αλλάζει κάθε εβδομάδα, τα λαχανικά είναι της εποχής. Οι πίκλες ειναι απαραίτητες. Τακτοποιούνται και εξέχουν ελαφρώς από το δικό τους προζυμένιο ψωμάκι (σε σχήμα ακανόνιστου μικρού καρβελιού). Νέα συνταγή και προσθήκη στο μενού το κλαμπ σάντουιτς, με σπιτική μαγιονέζα, γαλοπούλα, πίκλες αγγουριού, λόλα, τσένταρ και ντομάτα- και σε vegeterian εκδοχή, με μελιτζάνα. Αμφότερα σε αφράτο milkbun που ζυμώνεται φυσικά εντός. Τα σάντουιτς στα 5,50€ και τα club στα 6€. Ν. Δ.

Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Morning Bar (@morning.bar)

Φοκάτσια με μορταδέλα/ Kora

Τι είναι αυτή η οπτασία; Για όσους ονειρεύονταν τα γενναιόδωρα σάντουιτς που απολαμβάνουν οι Νεοϋορκέζοι και οι Ιταλοί, τα γεμισμένα με στρώσεις και στρώσεις από εκλεκτά αλλαντικά που πρέπει να τα κρατήσεις σφιχτά και με τα δυό σου χέρια για να τα φας, εδώ είναι η Kora. Έχουμε και λέμε: φοκάτσια (απ’ τα best seller του φούρνου), μορταδέλα με φυστίκι από τη Μπολόνια, μπουράτα, ντοματίνια confit, relish κόκκινης πιπεριάς και, για να μας αποτελειώσει- καβουρδισμένο βούτυρο με φυστίκια. Αυτό είναι το πρώτο σάντουιτς που εμπνευστηκαν στην Kora και έρχονται κι άλλα. Στα 6 €. Γ. Π.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Sandwich Kora

Sandwich Marketta

St.Viateur, I Miss You/ Marketta

Στην αρχή της Λέκκα, σε έναν τόσο δα χώρο που θυμίζει σαλόνι σπιτιού, η γλυκύτατη οικοδέσποινα ζυμώνει ψωμί, φτιάχνει πίκλες, σπιτικές λεμονάδες και Arnold Palmer. Ένα από τα ωραιότερα σάντουιτς που ετοιμάζει η Έρρικα περιλαμβάνει φουσκωτή φοκάτσια αργής ωρίμανσης, τόνο κονφί, λεπτές κορδέλες αγγουριού, μαρούλι μίνι, λεπτές φέτες από φινόκιο και κρεμμύδι, φύτρες άλφα-άλφα και σπιτική μαγιονέζα με άνηθο και αγγουράκι τουρσί. Πάει τέλεια με την «5 hour lemonade». Στα 6,50 €. Γ. Π.

Λέκκα 10, Σύνταγμα, T/210-32.25.388

Dorayaki/ Kobra

Όλα σχεδόν τα σάντουιτς του Άνταμ Κοντοβά είναι να τα λιγουρεύεσαι. Από τα αλμυρά λατρεύουμε το τοστ μπριός με τεμπούρα λαχανικών, μαγιονέζα miso και λάχανο, σε ωμή και τουρσί εκδοχή, που έχει όλες τις υφές και τις εντάσεις που λείπουν συνήθως από τις χορτοφαγικές επιλογές. Το γλυκό του σάντουιτς όμως είναι μοναδικό. Δύο χοντρουλά, «ψωμένια» και άγλυκα πάνκεικ γεμίζονται με δροσερή (επίσης άγλυκη) κρέμα, λεπτοκομμένα φρέσκα φρούτα και μια βελούδινη, γλυκιά πάστα φασολιού που θυμίζει αμυδρά χουρμάδες. Λίγη Ιαπωνία στα Εξάρχεια. Στα 7 €. Γ. Π.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, Τ/ 210-36.38.134

Provence/ Μόντακιου

Οι κοστουμάτοι και οι κοστουμάτες που δουλεύουν στα γραφεία του κέντρου γεμίζουν το πρωί και νωρίς το μεσημέρι τη Στοά Κοραή για να πάρουν κάτι απ’ το σαντουιτσάδικο που τιμά το όνομα του αγαπημένου μας χαρτοπαίκτη κόμη. Χαζεύοντας τη βιτρίνα με τα τυριά και τα αλλαντικά νιώθει κανείς σα να βρίσκεται σ’ ένα μικρό deli με τυριά και αλλαντικά ελληνικής, ιταλικής και γαλλικής προέλευσης: stracchino, gorgonzola dolce, παστράμι, μασκαρπόνε, χοιρομέρι Δράμας, chèvre και πολλά ακόμα. Μας αρέσει πολύ το Provence με coppa, brie, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια. Στα 4,80 €. Γ. Π.

Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), Τ/ 210-33.16.500

Ψαροσάντουιτς/ Ατλαντικός

Τυλιγμένο σε λαδόκολλα και ασημόχαρτο το ψαροσάντουιτς του Ατλαντικού τρώγεται «στο καθιστό», στο ήσυχο δρομάκι με τα λίγα τραπέζια, ή στο όρθιο και δεν μοιάζει με κανένα άλλο που βρίσκεις στην Αθήνα. Το «κρυμμένο» μεζεδοπωλείο προσφέρει δύο εκδοχές: μία με φιλέτο λαβράκι και μία με ψητό καλαμάρι. Και στις δύο τα θαλασσινά έρχονται μέσα σε κυπριακή πίτα και συνοδεύονται από ντομάτα, κρεμμύδι και ψητό κολοκυθάκι. Απαλή σος μουστάρδας στο πρώτο, σπιτική μαγιονέζα στο δεύτερο. Στα 5 €. Γ. Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών