ΕΞΟΔΟΣ

Τι θα φάμε φέτος στην Αθήνα;

Οι γαστρονομικές αφίξεις που περιμένουμε με ενδιαφέρον την καινούργια σεζόν.

27.09.2021| Updated: 30.09.2021
Τι θα φάμε φέτος στην Αθήνα;

Φρέσκα πρότζεκτ από καταξιωμένους ζαχαροπλάστες, ιδιαίτερα ψωμιά από μοντέρνους φούρνους, ολοκαίνουργια bar, νέες προτάσεις από κορυφαίους σεφ, τάρτες με γεύση Mai Tai, ναπολιτάνικη πίτσα, ζουμερά dumplings και πολλά ακόμα έρχονται τους επόμενους μήνες.

Από τα μέσα του καλοκαιριού ήδη αρκετά καινούργια μπαρ, καφέ και εστιατόρια ξεκίνησαν να λειτουργούν και πλέον μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα γαστρονομικά νέα της σεζόν διαδέχονται το ένα το άλλο. Να για τι κάνουμε όρεξη φέτος:

Το πολυαναμενόμενο Delta (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τ/ 216-8091288) υποδέχεται εδώ και λίγο καιρό καλεσμένους που φτάνουν στον υποβλητικό του χώρο για να δοκιμάσουν τις δημιουργίες του Γιώργου Παπαζαχαρία και του Θάνου Φέσκου (με πορεία στο τριάστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης).

Ο Νίκος Καραθάνος υπογράφει τα πιάτα του Norma

Στην καινούργια του gastropub Norma (Αιμιλίου Βεάκη 19, Περιστέρι, Τ/ 210-5744562), ο Νίκος Καραθάνος υπογράφει πιάτα-εκπλήξεις βασισμένα στην ελληνική κουζίνα, όπως το τηγανητό ραβιόλι μουσακά και τα γεμιστά σε κανελόνι (με τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας).

Η μοριακή κουζίνα του Norma

Πιάτα-εκπλήξεις

Στο κέντρο της Αθήνας, ο Θάνος Προυναρούς μαζί με τον Μιχάλη Νουρλόγλου δημιούργησαν απέναντι απ’ το Baba Au Rum ένα boutique ζαχαροπλαστείο στο οποίο τα γλυκά θυμίζουν διάσημα κοκτέιλ. Το όνομά του είναι In Love Again (Κλειτίου 3, Αθήνα) και εκεί βρίσκουμε cheesecake Piña colada, προφιτερόλ Zombie, μπαμπαδάκια με ρούμι περιωπής, καφέ αλλά και αλμυρές προτάσεις για πρωινό και ελαφρύ μεσημεριανό.

Τα ιδιαίτερα γλυκά του In Love Again

Αλμυρές προτάσεις

Από το το πρωί είναι ανοιχτό και το ατμοσφαιρικό Diego (Αδριανού 1, Θησείο, Τ/ 210-3239353) που λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ σερβίροντας street food και κοκτέιλ εμπνευσμένα από τη Λατινική Αμερική και την νοτιοανατολική Ασία. Την κουζίνα διευθύνουν οι ταλαντούχες Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρίγκου ενώ τη μπάρα επιμελείται ο Βασίλης Νικήτας.

Η είσοδος του ατμοσφαιρικού Diego

Dim sum, sushi και όχι μόνο βρίσκουμε στην πανασιατική κουζίνα του ολοκαίνουριου Kitschen (Kανάρη 5-7, Πειραιάς) που φέρνει ανανέωση στην περιοχή γύρω απ’ το λιμάνι του Πειραιά. Ο νεαρός Δημήτρης Liem (Matsuhisa, e&o) κάνει το πρώτο προσωπικό του επαγγελματικό βήμα σε ένα όμορφο, pop περιβάλλον. Αφιερωμένο στην ιαπωνική γαστρονομία θα είναι επίσης το Senta στη στοά Στοά Σπυρομήλιου, που θα φέρει υπογραφές από το Δειπνοσοφιστήριον και τον σεφ Νίκο Πολιτάκο.

Η pop διακόσμηση του Kitschen

Dim sum

Με ενδιαφέρον περιμένουμε νέα για την καινούργια εποχή του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra. Ο μέχρι πρότινος σεφ του, Τάσος Μαντής, αποχωρεί και βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας για τον δικό του χώρο που θα ανοίξει μέσα στον Οκτώβριο στη γειτονιά του Παγκρατίου, σε ένα νεοκλασικό κτίριο κοντά στο Καλλιμάρμαρο. Οι αρχές της βιωσιμότητας θα διέπουν το μενού του Soil στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν προϊόντα που παράγονται στο οικογενειακό αγρόκτημα του σεφ στο Αλεποχώρι. Αργότερα μέσα στον χειμώνα αναμένουμε και την έναρξη λειτουργίας του εστιατορίου Παρθένης, εντός της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, με τον Έκτορα Μποτρίνι να κρατά τα ηνία.

Το νέο πρότζεκτ του Πάνου Ιωαννίδη -το οποίο ακούγεται πως θα έχει αρκετά προσωπικό χαρακτήρα και πιθανώς θα περιλαμβάνει και σεμινάρια μαγειρικής από τον ίδιο, θα υλοποιηθεί στα δυτικά προάστια ενώ στα βόρεια και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι το Alio του Γιάννη Λουκάκου θα αποκτήσει «αδερφάκι» το οποίο θα σερβίρει αποκλειστικά πίτσα.

Η πίτσα του Alio

Ο Σωτήρης Κοντιζάς έχει ανακοινώσει εδώ και λίγο καιρό πως το σύμπαν του Nolan θα επεκταθεί και στον χώρο του γλυκού. Στις αρχές Νοεμβρίου θα μπορέσουμε μάλλον να δοκιμάσουμε για πρώτη φορά τις δημιουργίες του Sweet Nolan παραπλεύρως του εστιατορίου στην Απόλλωνος. Σύντομα θα μπορέσουμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση και από τις εκπλήξεις που σχεδιάζει γ’ αυτή τη σεζόν ο ζαχαροπλάστης και συνεργάτης του Funky Gourmet, Αντώνης Σελέκος. Iguazu, θα είναι το όνομα του εστιατορίου που ετοιμάζει ο Γιάννης Παρίκος στην πλατεία Βραζιλίας, στα Ιλίσια. Οι αναφορές στη Βραζιλία δεν σταματούν στο όνομα ούτε στην τοποθεσία. Το μενού θα περιλαμβάνει βραζιλιάνικες κοπές αλλά θα έχει επιρροές από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής ενώ και η διακόσμηση θα παραπέμπει σε ζούγκλα.

Δύο καταξιωμένοι ζαχαροπλάστες που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους θα μας συστήσουν όπου να ’ναι το Noble. Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης και ο Γιάννης Κίκιρας (Overoll Croissanterie), οι οποίοι έχουν δουλέψει για χρόνια ο ένας πλάι στον άλλον στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», συνεργάζονται και στήνουν μαζί έναν πολύπλευρο χώρο αφιερωμένο στο υψηλού επιπέδου γλυκό. Μέρος του εγχειρήματος θα είναι και ένα διαδικτυακό ζαχαροπλαστείο απ’ το οποίο θα μπορούμε να παραγγέλνουμε τα κομψοτεχνήματά τους.

Ιαπωνική γαστρονομία στο Senta

Στα παγκάκια του Morning Bar στο Κουκάκι απολαμβάνουμε τον καφέ μας και τις ζυμαρένιες λιχουδιές από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα. Οι δημιουργοί του μας επιφυλάσσουν όμως και άλλα για φέτος. Ακριβώς απέναντι θα ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου καινούργιος χώρος που θα σερβίρει ποτό και φαγητό. Ο Γιώργος Σουμπάσης (Morning Bar) και η Μυρσίνη Λινού βρίσκονται πίσω από το ΛΙΝΟΥ ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ & ΣΙΑ στην οδό Μελανθίου στου Ψυρρή. Ο πάνω όροφος θα στεγάζει ένα δημιουργικό γραφείο, μια εκδοτική και μια δισκογραφική εταιρεία, ενώ στο ισόγειο θα υπάρχει πωλητήριο φυσικών κεριών και εστιατόριο με «σπιτική» αίσθηση.

Μετά από γαστρονομικά πρότζεκτ στην Αγγλία, την Αμερική, το Μεξικό, την Κύπρο και πρόσφατα τη Μύκονο ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας με τάκος. Στην τακερία με το όνομα Loco και σήμα έναν luchador (Μεξικανοί παλαιστές με μάσκες), συνεργάτη του θα έχει τον Λέλο Γεωργόπουλο (The Clumsies).

Ένα «κρυφό» μπεργκεράδικο στο λόμπι ενός ξενοδοχείου της Ομόνοιας ετοιμάζει αυτές τις μέρες η ομάδα του 6 d.o.g.s. παρέα με τον σεφ Fahd-Αλέξανδρο Hassan Kassem. Στο DAVE Red Athens της αλυσίδας Brown Hotels θα βρίσκουμε από τα μέσα Οκτωβρίου ένα ξεχωριστό μπέργκερ που θα σερβίρεται σε τρεις εκδοχές. Στο αρχικό μπιφτέκι από μοσχίδα θα μπορεί κάποιος να κάνει upgrade προσθέτοντας μπιφτέκι από flank steak ή να επιλέξει την πιο «δυνατή» εκδοχή στην οποία ένα τρίτο μπιφτέκι, ribeye, συμπληρώνει τα άλλα δύο-ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τις διαφορετικές υφές και τα επίπεδα λιπαρότητας της κάθε κοπής. Ελάχιστα συνοδευτικά όπως τραγανές πατάτες κομμένες στο χέρι, πασπαλισμένες με αλάτι και nori θα συμπληρώνουν το μενού.

Τέλος, ανεβαίνοντας προς τα Εξάρχεια βρίσκουμε το Black Salami, ένα ενδιαφέρον micro-bakery με ωραία αισθητική που θα δίνει έμφαση στα ποιοτικά άλευρα. Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα δεκάδες είδη ψωμιών που θα βγαίνουν από τον φούρνο αλλά και τις ξεχωριστές του προτάσεις για brunch.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών