ΕΞΟΔΟΣ

To brunch στη Μεγάλη Βρεταννία είναι φύσει γιορτινό

Να γιατί το brunch στο Winter Garden κρατάει τα σκήπτρα του πιο αριστοκρατικού brunch της πόλης.

25.11.2022| Updated: 15.02.2024
To brunch στη Μεγάλη Βρεταννία είναι φύσει γιορτινό

Όταν πρωτοξεκίνησε να σερβίρεται τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, πάνε τέσσερα χρόνια, έκανε μεγάλη εντύπωση. Ιδίως τον πρώτο καιρό δύσκολα έβρισκες τραπέζι. Τις μέρες της καραντίνας έκανε διαδρομές σε κομψά μαύρα κουτιά, που έκρυβαν και μια πετσέτα με το οικόσημο της Μεγάλης Βρεταννίας. Τότε ήταν η τελευταία φορά που το δοκίμασα, σ’ ένα φιλικό σπίτι, το brunch του ιστορικού ξενοδοχείου. Είναι πολύ ωραίο να σου χτυπάνε με φρεσκοψημένο κρουασάν, καπνιστός σολομός, ζυμαρικά και τάρτες αχλαδιού την πόρτα, στο Winter Garden, όμως είναι… στο στοιχείο του. Έχει όλα του τα «αξεσουάρ». Δεν είναι μόνο φαγητό, είναι ατμόσφαιρα. Με τα μάρμαρα, τις κολόνες με τις χρυσές λεπτομέρειες, τα βιτρό στο ταβάνι και το αίθριο με τους φοίνικες, που του δίνουν αυτό το ωραίο φως, ο «χειμερινός κήπος» με τα λευκοντυμένα τραπέζια, που στρώνονται με πορσελάνινα σερβίτσια και σκαλιστά μαχαιροπίρουνα, βάζει μια ξεχωριστή πινελιά στο πρωί-μεσημέρι του Σαββάτου ή της Κυριακής. Εντάξει, δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά, φύσει γιορτινό, είναι ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου που το χαίρεσαι μαζί με τη συντροφιά σου.

Στο τραπέζι έρχονται πολλά αλμυρά και γλυκά εδέσματα

Τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα φτιάχνονται έναν όροφο πιο κάτω / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Εκεί, στο νέο αρτοποιεί,ο τυλίγονται και τα κρουασάν του brunch / φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPancake με μήλο, κανέλα και τραγανή, ψιχουλιαστή επικάλυψηPancakes με μήλο, κανέλα και τραγανή, ψιχουλιαστή επικάλυψη Η πρόταση του executive chef του ξενοδοχείου, Αστέριου Κουστούδη, είναι πάντα πλούσια. Έρχεται ο καφές ή το τσάι στην ασημένια τσαγιέρα κι ένας φρέσκος χυμός, έρχεται και το καλαθάκι με διάφορα καλούδια που ζυμώνονται και ψήνονται σε καθημερινή βάση, υπό την εποπτεία του Αλέξανδρου Κούφα, στο νέο, ειδικά διαμορφωμένο αρτοποιείο στο υπόγειο του ξενοδοχείου, το οποίο όπως έχει γράψει κι η Νένα Δημητρίου, βάζει το κάτι τι του σε διάφορα γευστικά σενάρια και εδώ και στο γειτονικό King George. Το brunch της Μεγάλης Βρεταννίας το προικίζει με θαυμάσια βουτυράτα προζυμένια κρουασάν και pains au chocolat, ένα ωραίο, επίσης προζυμένιο μπαγκετίνι και μπριοσάκια που μοσχοβολάνε μαχλέπι. Έχουν για συνοδεία κρέμα βανίλιας, σπιτική μαρμελάδα, πραλίνα με σοκολάτα, ένα παχύρρευστο, πολύ αρωματικό μέλι ελάτης και ντόπιο βούτυρο που έρχεται σφραγισμένο με τα αρχικά ξενοδοχείου, G.B. − ωραία λεπτομέρεια, που δίνει τον τόνο. Σ’ ένα μικρό πορσελάνινο σκεύος λίγο παραδίπλα έχεις και γιαούρτι με φρούτα.

Το βούτυρο έρχεται με τη σφραγίδα του ξενοδοχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγοφέτες με πραλίνα φουντουκιού και τριμμένο μπισκότοΑυγοφέτες με πραλίνα φουντουκιού και τριμμένο μπισκότο Αφού σου προσφέρουν ένα ποτήρι σαμπάνια, επιλέγεις το πιάτο με το οποίο θα συνεχίσεις. Μπορεί να είναι σπιτικός καπνιστός και μαρινάτος σολομός που συνδυάζεται με αυγά ορτυκιού και παντζάρι σε διάφορες εκδοχές –καρπάτσιο, πίκλες και horseradish με παντζάρι– σε ένα πιάτο νόστιμο κι ανάλαφρο. Τα αυγά Βenedict, κλασική αξία των απανταχού brunch, που εδώ συνδυάζονται με αστακό, είναι πάντα δελεαστικά. Ή τα προσεκτικά βρασμένα γεμιστά ζυμαρικά με μοσχάρι που σερβίρονται με μπεσαμέλ κατσικίσιου τυριού και τρούφα κι έχουν μια πιο εκλεπτυσμένη comfort νοστιμιά. Το φινάλε γράφουν φρούτα και μικρά γλυκά από το ζαχαροπλαστείο του ξενοδοχείου, απλωμένα σε τριώροφα δισκάκια: tarte tatin, Paris-Βrest με φυστίκι, black forest…

Weekends at Winter Garden Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Αθήνα, Τ/210-33.30.000. Κάθε Σάββατο και Κυριακή 11:00-14.00, 58 ευρώ/άτομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέϊκ με αχλαδιά, καρυδιά και βουτυρόκρεμα αχλαδιούΚαρύδια: 19 γλυκές και αλμυρές συνταγές με τον νόστιμο καρπό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών