ΕΞΟΔΟΣ

Το Feyrouz γίνεται 8 χρονών και το γιορτάζει με ένα φεστιβάλ

Ένα γαστρονομικό αλισβερίσι θα λάβει χώρα από τις 9 έως τις 14 Μάη, στο λεβαντίνικο street food της Καρόρη, με φίλους σεφ να αναλαμβάνουν για λίγο την κουζίνα.

09.05.2022
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Το Feyrouz γίνεται 8 χρονών και το γιορτάζει μια ολόκληρη εβδομάδα

«Κανέλα, πιπέρι, κύμινο και δυόσμο – αυτά μυρίζει η κουζίνα μας. Το ψωμί μας μοσχοβολάει ζάαταρ. Όλα τα μπαχαρικά έρχονται από τα χωριά. Απρίλιο μήνα στο δικό μου χωριό, στην Αντιόχεια, δεν βλέπεις καμιά νοικοκυρά στο σπίτι της. Όλες είναι στα βουνά και μαζεύουνε ανθάκια ζάαταρ».
Με αυτόν τον μοσχομυριστό μονόλογο με είχε μπάσει στην κουζίνα του τόπου της η Φευρούζ-Ελένη, η ψυχή του μικρού γωνιακού μαγαζιού που έκανε τους Αθηναίους να περιμένουν στην ουρά πιο υπομονετικά κι από Λονδρέζους.

Φευρούζ-Ελένη
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Με την ιστορία της ικανής μαγείρισσας από την Τουρκία είχα συγκινηθεί από την πρώτη κιόλας συνέντευξη για τον Γαστρονόμο – μιλάμε για μια γυναίκα-μποστάνι. Με τον γιο της, Ανδρέα Κιλτσικτσή δίπλα της, αλλά και όλη τη φαμίλια στο πόδι -τον έτερο γιο Σάββα και τον σύζυγό της Σταύρο-, έδωσαν ζωντάνια στο ως τότε γκρίζο και σχεδόν ανήλιαγο στενάκι, που τώρα το γνωρίζουν όλοι. Το street foοd που μαγειρεύουν έκανε τον δρόμο τους ζωηρό και ως σήμερα τραβάει σαν κυψέλη την προσοχή των περαστικών, που σύντομα γίνονται τακτικοί. Επανανοηματοδοτείται εδώ η επιχείρηση εστίασης στο κέντρο. Η Feyrouz προσφέρει φαγητό-οικογενειακό κειμήλιο, γίνεται πομπός πολιτισμού, καθώς δημιουργεί ένα οικείο δίκτυο εντός μιας μεγαλύτερης κοινότητας, της Αθήνας.

feyrouz
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη

Θα έλεγε κανείς πως τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχει, πως οι άνθρωποι λαχματζούν πουλάνε. Ωστόσο, θεωρώ πως δεν γίνεται να κλείσει κανείς τα μάτια και τα αυτιά στη διατήρηση της γλώσσας στις ονομασίες των συνταγών, στην τυπικότητα των παραδοσιακών γεύσεων, στα εξωτικά αυθεντικά υλικά, στις μουσικές με σαζ, στην τραγουδιστή προφορά τους, στο ευγενικό καλωσόρισμα, στη μυρωδιά από το λιβάνι με το οποίο προστατεύει η ίδια το μαγαζί της καίγοντάς το στο λιβανιστήρι τα πρωινά. Με όλα αυτά μας έχει συστήσει την κουλτούρα της ιδιαίτερης πατρίδας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 προτάσεις για νηστίσιμες εξόδους στην Αθήνα10 προτάσεις για νηστίσιμες εξόδους στην Αθήνα

Ο Ανδρέας Κιλτσικτσής είχε την ιδέα να γιορτάσει τα οκτώ χρόνια της οικογενειακής επιχείρησης τιμώντας φίλους και συνεργάτες, ανοίγοντας την κουζίνα του σαν μια αγκαλιά στη γειτονιά. Έτσι, από τις 9 έως τις 14 Μάη διοργανώνουν ένα μικρό φεστιβάλ, πολυσυλλεκτικό και σε πολλά επίπεδα. Καθημερινά θα μαγειρεύουν στην κουζίνα τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που αγαπάνε το μαγαζί.
Τη Δευτέρα 9/5, οι Στέφανος Μιχάλης και Λάμπρος Ντάκας από το Annie Fine Cooking θα φτιάξουν κατσίκι στη γάστρα με ξύγαλο και κρίταμο, τυλιγμένο σε ζάαταρ, καθώς και ηπειρώτικη λαχανόπιτα, ενώ η ομάδα του Feyrouz θα προσθέσει μια γιαουρτόσουπα που θα συμπληρώνει το μενού. Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος της ζυθοποιίας Blame The Sun θα σερβίρει απεριτίβο με άρωμα μαχλέπι, ενώ ο διεθνής του καφέ, Στέφανος Δωματιώτης από το Create, θα φτιάξει μια πεντανόστιμη συνταγή για Cold Brew.
Την Τρίτη 10/5, ο Δημήτρης Ψαραδάκης από το Ρακόρ, μαζί με τον ερασιτέχνη μάγειρα Ζαννή Ζουγανέλη θα ετοιμάσουν ένα τυλιχτό με μελιτζάνα, κουνουπιδόσουπα και μια τάρτα με vegan «παστουρμά».
Την Τετάρτη 11/5, ο Alexandros Gkoutsi από το Meze στο Τουλούμ και το It beach, θα έρθει για να παρασκευάσει λαχματζούν με shawarma, ενώ η ομάδα του Feyrouz θα ετοιμάσει μια λιβανέζικη σούπα και κουμπέμπα τηγανητή. Το ίδιο βράδυ, η ομάδα του Line Athens θα σερβίρει ένα κοκτέιλ που δημιούργησαν αποκλειστικά για το event: το Levantine.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ7 εμπειρίες όπου το φαγητό και το κρασί ταίριαξαν απόλυτα7 εμπειρίες όπου το φαγητό και το κρασί ταίριαξαν απόλυτα

Την Πέμπτη 12/5, ο σεφ του ολοκαίνουργιου Guerilla, Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem, θα μαγειρέψει μουταμπάλ -κάτι σαν ενισχυμένη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα, με σεϊτάν αντί για κιμά-, ενώ η Σταυριανή Ζερβακάκου ένα οθωμανικό φαγητό, σαν πλιγουροκεφτέδες με αριάν από πρόβειο γάλα, αλλά και ρυζόγαλο στο φούρνο με κάρδαμο. Την ίδια μέρα, ο Στέφανος Δωματιώτης και ο Γιώργος Μωραΐτης από την ομάδα του Create Athens θα ψήσουν υπέροχους αρωματικούς ibrik καφέδες, για το ιδανικό κλείσιμο του γεύματος.
Την Παρασκευή 13/5, ο Κλεομένης Ζουρνατζής από το Gastone θα σερβίρει γουρουνοπούλα πάνω σε ταμπουλέ, με την απίθανη ταχινένια σάλτσα του, και οι μάγειρες του Feyrouz θα ετοιμάσουν φαλάφελ φούρνου με χούμους παντζαριού. Ο Ορέστης Θεριανός της μικροζυθοποιίας Strange Brew θα μας δροσίζει με draft μπίρες, ενώ το απόγευμα ο Perry Παναγιωτακόπουλος θα σερβίρει επιλεγμένα κρασιά. Ειδική μνεία για τον συγκεκριμένο συνεργάτη τους, ο οποίος έφτιαξε μια λίστα με μερικές απίθανες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα -κάποια από αυτά γαστρονομικά κρασιά-, και τα ταίριαξε μοναδικά με street food της Μέσης Ανατολής και της λεβαντίνικης παράδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣπού τρώμε γύρω από την πλατεία ΚοτζιάΠού τρώμε γύρω απ’ την πλατεία Κοτζιά;

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 14/5, με τον Θοδωρή Κασσαβέτη του ΦΙΤΑ να φτιάχνει τσουκνιδόσουπα με τσιπς από ζάαταρ, αλλά και μια πληθωρική συνταγή με πρόβειο κρέας και πιλάφι – το Kabsa.
Κάθε μέρα θα σερβίρονται οι τέσσερις νέες γεύσεις παγωτού που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος Kαρακατσάνης του Django – μη χάσετε το ιδιαίτερο κιουνεφέ τζελάτο με Χλωρή Αστυπάλαιας, όπως επίσης κι ένα Negroni με αρώματα μαραθόσπορου, συνταγή του Νίκου Μπάκουλη από το Line Athens, που θα είναι επίσης διαθέσιμο καθημερινά. Τέλος, μουσικοί, φίλοι του μαγαζιού θα κάνουν μικρά κεφάτα περάσματα κατά τη διάρκεια της μέρας σιγοτραγουδώντας στο εορταστικό κλίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘεσσαλονίκη: 14 γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετεΘεσσαλονίκη: 14 γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε

Στις σπουδαίες ανακοινώσεις να πούμε πως το κατάστημα επεκτείνεται περαιτέρω, και από τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, στη γειτονιά του Λευκού Πύργου, θα σερβίρονται pide και ρύζι Βοσπόρου μαζί με το υπόλοιπο μενού του μαγαζιού.

 

Feyrouz, Καρόρη 23 & Αγάθωνος 1, Μοναστηράκι, Τ/ 213-03.18.060

Εστιατόρια

Αθήνα

Μοναστηράκι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών