ΕΞΟΔΟΣ

Το κουκλίστικο Zatopek και τρία ακόμα βιβλιοπωλεία-καφέ της πόλης

Στην Καλλιθέα βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα νέα καφέ της Αθήνας, που συνδυάζει το βιβλίο με προσεγμένα ροφήματα και σνακ.

20.12.2021| Updated: 13.01.2022
Το κουκλίστικο Zatopek και τρία ακόμα βιβλιοπωλεία-καφέ της πόλης

Το Zatopek είναι φτιαγμένο με αγάπη και φαίνεται. Από τις κουβερτούλες στα εξωτερικά καθίσματα, τις ζεστές γωνιές με τα mix and match έπιπλα μέσα, τα απλά και ωραία σάντουιτς με το ζυμωτό ψωμί, τους τίτλους των βιβλίων στα ράφια. Αν τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία-καφέ είναι η νέα τάση για την Αθήνα, τότε ελπίζουμε να πιάσει για τα καλά και κάθε γειτονιά να αποκτήσει το δικό της.

Ο Δημήτρης Ανανιάδης, αφού εργάστηκε για καιρό σε εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής και μεταφραστής, πήρε μαζί με τη σύζυγό του, Εύη Γεροκώστα, την απόφαση να δημιουργήσει το Zatopek στη δική του γειτονιά, την Καλλιθέα. Σε έναν πεζόδρομο πλάι στο Πάρκο Ιλισού, έφτιαξαν τον όμορφο χώρο που διαχειρίζονται από κοινού, ένα ζεστό καταφύγιο στο οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει, να δουλέψει στο λάπτοπ του ή να χαζέψει κλασικές και νέες εκδόσεις, απολαμβάνοντας ροφήματα και προσεγμένα σνακ. Όρια μεταξύ του βιβλιοπωλείου και του καφέ δεν υπάρχουν και αυτό είναι που δημιουργεί την ήρεμη ατμόσφαιρα που απλώνεται παντού. «Αυτόν το Ροθ τον έχεις διαβάσει; Πώς είναι; Σαν Ροθ;», πετάει η μία φίλη στην άλλη στον δρόμο προς το καφέ. Πολλοί πελάτες ανταλλάσσουν γνώμες και τα βιβλία γίνονται συχνά αφορμή για κουβέντα.

Η ατμόσφαιρα

Δεν είναι ανάγκη να βρίσκεσαι σε βιβλιοφιλική φάση για να λατρέψεις το Zatopek. Ψηλοτάβανο, με πέτρινους τοίχους και ξύλινα πατώματα, χωρισμένο σε πιο χαμηλά και υπερυψωμένα επίπεδα, γεμάτο φυτά, λάμπες-αντίκες και vintage σκανδιναβικές πολυθρόνες, σε ξεκουράζει. Στη μέση του χώρου δεσπόζει ένας ψηλός καμαρωτός φίκος Άμστελ. Μπροστά από τις βιβλιοθήκες βρίσκεται ένα γυαλιστερό πιάνο, κι αυτό φορτωμένο με τόμους. Κι αν, τελικά, σας ανοίξει η όρεξη για ανάγνωση, ψάξτε τριγύρω και θα βρείτε νέες εκδόσεις ελληνικής και ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, βιβλία ιστορίας, δοκίμια, αλλά και τίτλους από καινούργιους εκδοτικούς οίκους.

Τι θα πάρετε με το βιβλίο σας;

Όσο ωραία είναι στημένος ο χώρος, άλλο τόσο φροντισμένο είναι το μενού με τα ροφήματα και τα ελαφριά γεύματα. Δοκιμάσαμε βιολογικό τσάι του βουνού με μάραθο, θυμάρι, φασκόμηλο, μελισσόχορτο και χαμομήλι, όπως κι ένα σάντουιτς με μορταδέλα Δράμας, γαλλικό κατσικίσιο τυρί -ελαφρά λιωμένο-, δυόσμο και chutney ντομάτας.

Σπιτική τάρτα λαχανικών με πράσο και κολοκύθι, σάντουιτς με παστράμι ή χορτοφαγικό με γραβιέρα και χούμους παντζαριού είναι μερικά μόνο απ’ όσα μπορεί να παραγγείλει κανείς.

Επίσης, ιταλικό prosecco και ελληνικά κρασιά -σαν το Pinot Noir από το Οινοποιείο Αργυρίου στον Παρνασσό- συνοδεύονται ωραία από το πλατό τυριών με κατσικίσιο Γαλλίας, γραβιέρα Ρεθύμνης και καπνιστή πλεξούδα Μακεδονίας. Ανάμεσα στις επιλογές για μπίρα βρήκαμε τη θεσσαλονικιά Νύμφη, την τσέχικη Urquell και τη Magania, μια pale ale από τον Κάλαμο. Αν, πάλι, προτιμάτε κοκτέιλ, δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, αφού σερβίρουν όλα σχεδόν τα δημοφιλή, αλλά και το signature Zatopek Spritz (Campari, prosecco, ροζ γκρέιπφρουτ). Αυτή την εποχή μπορείτε να παραγγείλετε και χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί με πόρτο.

Το Zatopek φιλοξενεί συχνά εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και συναντήσεις της λέσχης ανάγνωσης που έχει αρχίσει να δημιουργεί.

 

+ Τρία ακόμα βιβλιοπωλεία-καφέ που μας αρέσουν

To πρωτότυπο καφέ-βιβλιοπωλείο Little Tree, δύo βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, σερβίρει πολύ καλό καφέ της εταιρείας TAF, φρέσκους χυμούς, σάντουιτς με ελληνικά προϊόντα και πιάτα ημέρας. Φυσικά, διαθέτει αρκετούς τίτλους βιβλίων για να επιλέξετε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Booktalks (@booktalkscafe)

Στο Booktalks του Παλαιού Φαλήρου τα βιβλία φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι το ταβάνι, απ’ όπου κρέμονται σαν στολίδια! Η Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, blogger και διαχειρίστρια του πιο γνωστού βιβλιοφιλικού Facebook γκρουπ της Ελλάδας –Διαβάζοντας-, είναι ο άνθρωπος πίσω από τον φιλόξενο χώρο που διοργανώνει συχνά και βιβλιοπαρουσιάσεις. Στο μενού του περιλαμβάνονται καφές, σοκολάτα και τσάι Caffè del Doge.

Το φωτεινό Free Thinking Zone είναι ένα βιβλιοπωλείο που εστιάζει στον ακτιβισμό για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και προωθεί τον διάλογο φιλοξενώντας εκδηλώσεις με ενδιαφέροντες καλεσμένους. Στον χώρο του καφέ βρίσκουμε φρεσκοκομμένο ελληνικό, καθώς και σοκολάτα, γλυκά του κουταλιού και λικέρ με μαστίχα Χίου.

 

Zatopek, Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα. Τ/ 211-73.51.013
Little Tree Books & Coffee, Καβαλλότι 2, Ακρόπολη, T/ 210-92.43.762
Booktalks, Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, Τ/ 210-98.02.520
Free Thinking Zone, Σκουφά 64, Τ/ 210-36.17.461

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών