ΕΞΟΔΟΣ

Τρώγοντας κάτω απ’ τα πλατάνια της πόλης

Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας αθηναϊκά μαγαζιά που απλώνουν τραπέζια κάτω από τη δροσιά ενός πλάτανου.

05.07.2021| Updated: 18.08.2022
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας Βοηθός Φωτογράφου: Θεόφιλος Βενάρδος
Τρώγοντας κάτω απ’ τα πλατάνια της πόλης

Μέσα στον καύσωνα της Αθήνας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζεν μας και μεταφερόμαστε νοητά στα πιο δροσερά σημεία της πόλης, δίπλα σε κάποιο από τα πλατάνια που συνεχίζουν ατάραχα για χρόνια να απλώνουν ρίζες κάτω από την άσφαλτο και τις πολυκατοικίες.

Μπορεί να είναι συνδεδεμένα με το χωριό, με το κυνηγητό σε κάποια πλατεία, με μεσημεριανό διάλειμμα στο νησί και με εκδρομές όμως η Αθήνα έχει ευτυχώς και αυτή τα πλατάνια της. Βρίσκονται μάλιστα ακόμα και στο κέντρο και, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν γύρω τους απλωμένα μερικά τραπέζια με κάτι ωραίο να φας και να πιεις. Για κοινωνικότητα και φυσικό κλιματισμό κάτω από τα πλατιά τους φύλλα δοκιμάστε τις παρακάτω διευθύνσεις:

 

Απεριτίφ

Κάτω από έναν μεγάλο πλάτανο η γωνιακή spritzeria τιμάει την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο προσφέροντας ελαφριά, δροσιστικά ποτά και ποιοτικές μπουκίτσες για συνοδεία. Στην αναζωογωνητική δροσιά του δέντρου δοκιμάζουμε κλασικά spritz αλλά και πιο ασυνήθιστες εκδοχές όπως το λεμονάτο Bianco με λευκό bitter, το Hugo με λικέρ αφροξυλιάς, προσέκο και σόδα ή το ισορροπημένο Mediterraneo με λικέρ μαστίχας, κουμκουάτ και περγαμόντου που συνοδεύεται επίσης από προσέκο και σόδα. Με ψωμιά που προμηθεύονται από το Τρομερό Παιδί, αλλαντικά από το delicatessen του Benito στη Γλυφάδα και τυριά από τον Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη ετοιμάζουν ωραίους συνδυασμούς για τσιμπολόγημα.

Δικαιάρχου 57Α, Παγκράτι, Τ/210-75.25.398

 

Dopios

Στο μεζεδοπωλείο με την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και τα μικρά πιάτα προορίζονται για μοίρασμα. Από την ταραμοσαλάτα με τσιπς γαρίδας μέχρι τα αλμυρίκια με «γιαπωνέζικο λαδολέμονο» τα περισσότερα έχουν ελληνική βάση και κάποιο ενδιαφέρον twist. Δοκιμάστε τη σαρδέλα τυλιχτή σε αμπελόφυλλο, τα ονομαστά κεφτεδάκια αλά Balthazar και τo hit: γαριδάκια «ποπ κορν» με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου, μαζί με ελληνικά κρασιά και αποστάγματα.

Σκουλενίου 1, πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Τ/210-33.10.049

 

Gastone

Στέκι από καλά υλικά: Η γκουρμέ απλότητα του Gastone.

Ένα στέκι για όλη την ημέρα κατάφερε να γίνει το Gastone από την αρχή της λειτουργίας του. Πραξιτέλους και Αιόλου γωνία, δίπλα σε καταστήματα με σφραγίδες και υλικά ζωγραφικής, σταματάμε τώρα για βοδινό tri-tip πλάι σε τραγανή και ζουμερή γουρουνοπούλα, rice bowls, hot dogs μαύρου χοίρου, τζατζίκι γκοργκοντζόλα αλλά και εξαιρετικά αλλαντικά που κόβονται επιτόπου για να συνοδεύσουν τη μπίρα, τα κοκτέιλ ή κάποιο από τα 80 κρασιά του καταλόγου. Επικεφαλής είναι ο Κλεομένης Ζουρνατζής (της ομάδας της Cookoovaya).

Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου, Τ/210-32.11.455

 

Το Λοκάλι

Ρομαντζάδα και κινηματογραφική αύρα κάτω απ’ τις ελιές, τα πλατάνια και τις μουριές, στο σημείο όπου λειτουργούσε παλιότερα το Σινέ Ψυρρή. Το Λοκάλι σερβίρει μεζέδες και κοκτέιλ -με ειδίκευση στο gin. Δοκιμάσαμε πρόσφατα την
Pandarita, μια εκδοχή της Μαργαρίτας με λευκή τεκίλα αρωματισμένη με πάνδανο (αρωματικό τροπικό φυτό που συναντάται κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία) ενώ τσιμπήσαμε μπάμιες τεμπούρα, flatbreads και σκιουφιχτά.

Σαρρή 44, Ψυρρή, Τ/210-32.50.673

 

Loco


Εκτός από πραγματικά νόστιμα τάκος, απολαυστικά πικάντικο σεβιτσε και πρώτης τάξεως κοκτέιλ, το Loco έχει ένα ακόμα ατού: τη δροσιά από τον πλάτανο του πεζοδρομίου. Γωνία Καλαμιώτου και Σκουζέ, ανάμεσα στα υφασματάδικα, η τακερία-τεκιλερία του Αθηναγόρα Κωστάκου μας χορταίνει με μεξικάνικο street food. Βάζουμε στη μέση al pastor από χοιρινό «γύρο» ιμπέρικο με mole μαύρου σκόρδου και salsa verde, τάκος με medium rare βοδινό strip loin και σάλτσα chipotle, τραγανές empanadas (κρεατοπιτάκια), σεβίτσε και γκουακαμόλε με φιστίκια. Στο τέλος πάντα το δίλημμα: churros ή κέικ tres leches;

Kαλαμιώτου 15, Κέντρο, Τ/210-33.18.778

 

Καφέ Αβησσυνία

Κρυμμένο μέσα στα παλιατζίδικα της ομώνυμης πλατείας το καφέ Αβησσυνία άνοιξε το 1986 λειτουργώντας αρχικά ως τσαγερί. Θα το ξεχωρίσεις από το στιλ του που θυμίζει παλιό μπιστρό με φλοράλ ταπετσαρίες, αντίκες, βιτρώ. Ανήκει στην κατηγορία «τουριστικά αλλά καλά», ενώ απ’ την ταράτσα του η θέα είναι μοναδική, με την Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής. Τον τελευταίο καιρό, όταν το γιουσουρούμ μαζεύεται, το καφέ σερβίρει και κάτω από τα πλατάνια της πλατείας συμπαθητικά πιάτα με ελληνικές γεύσεις (φάβα Σαντορίνης, χοιρινό με δαμάσκηνα, χταπόδι κριθαράκι). Για κλείσιμο γλυκό του κουταλιού.

Πλατεία Αβησσυνίας, Μοναστηράκι, Τ/210-32.17.047

 

Βάρσος

Προς τα βόρεια, τα πλατάνια πληθαίνουν, όμως δεν υπάρχουν πολλές αυλές όπως αυτή του Βάρσου. Για το στιλάτο εσωτερικό έχουν γραφτεί -δικαίως- πολλά. Και ο εξωτερικός χώρος ωστόσο, με τα πλατάνια και τα γκαρσόνια να πηγαινοφέρνουν δίσκους με κρέμες, ρυζόγαλα, παγωτά και παστάκια, είναι ένα σκηνικό που θα σου φτιάξει τη μέρα. Το Σαββατοκύριακο παρέες μαζεύονται για ένα απ’ τα ωραιότερα brunch της πόλης με ρετρό «σπέσιαλ» ομελέτες, τέλεια τυρόπιτα ταψιού και μπίρες.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, Τ/210-80.12.472

 

Natu

Κυπαρίσσια, ελιές, πλατάνια, πεύκα και ένας μεγαλοπρεπής κέδρος του Λιβάνου κυριαρχούν στον κήπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας που είναι μια πραγματική όαση. Το Δειπνοσοφιστήριον φροντίζει για το φαγητό του εστιατορίου του, του Natu, συνδυάζοντας μεσογειακές γεύσεις με σύγχρονες τεχνικές. Ανάμεσα σε δάφνες, μυρτιές, σχοίνους, ροδιές, λεβάντες και άλλα αρωματικά φυτά της Ελλάδας μπορείς να απολαύσεις το brunch, το μεσημεριανό ή το βραδινό σου και να δροσιστείς με ένα από τα κοκτέιλ, όπως το Cominciare, με ιταλικό βερμούτ αρωματισμένο με λιαστές φλούδες πορτοκαλιού, brandy βερίκοκου και τόνικ άγριων κερασιών.

Λεβίδου 13 & Όθωνος, Κηφισιά, Τ/210.80.11.170

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών